Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 190 (101 - нова серија)

Година XXX септембар/рујан 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Самир Тахировић
Сплавар

Сплавар сам. Већ тридесет година само то радим. Кротим дивљу ријеку, избјегавам вирове, подносим све подлости које ријека носи, али понекад знам и уживати у њеним љепотама.

Сплавар сам, и само то радим, ево, већ тридесет година, а још не могу признати да сам упознао ријеку.

Сплавар сам. То ми је, ваљда, остављено у аманет када сам дошао на овај свијет. Овај сам сплав добио као рухо на вјенчању с дуњалуком. Носи он мене, носим ја њега. Носим га са собом, попут какве поткожне бубуљице. Носимо се овом ријеком, за коју не можемо рећи да смо је упознали, али знамо гдје нас чека хрид, гдје кривина, гдје је која препрека.

Сплавар сам, и логично је да сваки пут кад изађем на ријеку, ја стављам главу у торбу: Ријека је непредвидива. Изненади кад се најмање надаш. Због тога ме и привлачи ово моје занимање. На ријеци ми се све догодило.

Флоријан Мићковић: Пуж

Флоријан Мићковић: Пуж

На ријеци сам сусрео двије сестре близнакиње. Првој је име Могућност, а другој Жеља. Могућност је млађа пар минута од Жеље, лијепа је, али не као старија сестра. Упознао сам Могућност да бих се лакше приближио њеној сестри. Могућност то зна, мада јој никад нисам признао да ми се свиђа Жеља. Могућност и Жеља живе на ријеци. Ријеци, пуној свртака и модрине дубина, непредвидивој за лоше пливаче. И Могућност је сплаварка. Пуно смо се пута заједно спуштали низ ријеку. Најчешће ја корманим сплавом, вјешто избјегавам брзаке, настојећи доћи на другу обалу, до Жеље, која увијек вјешто исклизне из руку. Исклизне као пастрмка, којих је пуна ријека.

Али, ја сам сплавар. То ми је посао. Знам да ништа друго не бих знао радити. Сваки пут кад будем тако близу Жељи, налети мој сплав на неку препреку. Тек тада спознам опасност, која је непрегледна, све док се не насучем. Онда, онако испрепадан, пођем убјеђивати себе да се више никад не приближујем другој обали. И одлучим то у себи, мада знам да је страст према Жељи јача, и да ћу првом сљедећом приликом опет усмјерити свој сплав тамо гдје га носе моја чула.

Сплавар сам и пловидба ми је суђена. Одавно знам да је све ово само пловидба за Жељом. Некада су услуге Могућности биле неопходне да се приближим Жељи. Данас сам самоувјеренији и тај сусрет остварујем сам. Некад се и Жеља мијењала, имала чудне прохтјеве, била тешко доступна, и најчешће бјежала од мене, знајући да ћу још више чезнути за њом. Некада је Жеља била опипљива, материјална. Вријеме, искуство и сплаварење ријеком учинили су да Жељу гледам другим очима. Страст се почела претварати у љубав. Данас је то Жеља послије које других жеља нема. Жеља се, с годинама, почела дружити са Спознајом, која јој је показала праве ствари и упознала је са Истином.

Сплавар сам, и сваким даном ми је све јасније како се приближити Жељи. Сигуран сам у то. Зато се више не трудим да управљам сплавом. Пуштам се да ме ријека носи својим током, јер неке ствари, колико год би хтјели, не можемо измјенити. Иако је ријека још увијек немирна и плаховита, надам се да ћу упловити у мирне воде и, на крају, да ћу доћи до краја пловидбе, до Мора у коме ћу смирити свој сплав.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска