Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 190 (101 - nova serija)

Godina XXX septembar/rujan 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Samir Tahirović
Splavar

Splavar sam. Već trideset godina samo to radim. Krotim divlju rijeku, izbjegavam virove, podnosim sve podlosti koje rijeka nosi, ali ponekad znam i uživati u njenim ljepotama.

Splavar sam, i samo to radim, evo, već trideset godina, a još ne mogu priznati da sam upoznao rijeku.

Splavar sam. To mi je, valjda, ostavljeno u amanet kada sam došao na ovaj svijet. Ovaj sam splav dobio kao ruho na vjenčanju s dunjalukom. Nosi on mene, nosim ja njega. Nosim ga sa sobom, poput kakve potkožne bubuljice. Nosimo se ovom rijekom, za koju ne možemo reći da smo je upoznali, ali znamo gdje nas čeka hrid, gdje krivina, gdje je koja prepreka.

Splavar sam, i logično je da svaki put kad izađem na rijeku, ja stavljam glavu u torbu: Rijeka je nepredvidiva. Iznenadi kad se najmanje nadaš. Zbog toga me i privlači ovo moje zanimanje. Na rijeci mi se sve dogodilo.

Florijan Mićković: Puž

Florijan Mićković: Puž

Na rijeci sam susreo dvije sestre bliznakinje. Prvoj je ime Mogućnost, a drugoj Želja. Mogućnost je mlađa par minuta od Želje, lijepa je, ali ne kao starija sestra. Upoznao sam Mogućnost da bih se lakše približio njenoj sestri. Mogućnost to zna, mada joj nikad nisam priznao da mi se sviđa Želja. Mogućnost i Želja žive na rijeci. Rijeci, punoj svrtaka i modrine dubina, nepredvidivoj za loše plivače. I Mogućnost je splavarka. Puno smo se puta zajedno spuštali niz rijeku. Najčešće ja kormanim splavom, vješto izbjegavam brzake, nastojeći doći na drugu obalu, do Želje, koja uvijek vješto isklizne iz ruku. Isklizne kao pastrmka, kojih je puna rijeka.

Ali, ja sam splavar. To mi je posao. Znam da ništa drugo ne bih znao raditi. Svaki put kad budem tako blizu Želji, naleti moj splav na neku prepreku. Tek tada spoznam opasnost, koja je nepregledna, sve dok se ne nasučem. Onda, onako isprepadan, pođem ubjeđivati sebe da se više nikad ne približujem drugoj obali. I odlučim to u sebi, mada znam da je strast prema Želji jača, i da ću prvom sljedećom prilikom opet usmjeriti svoj splav tamo gdje ga nose moja čula.

Splavar sam i plovidba mi je suđena. Odavno znam da je sve ovo samo plovidba za Željom. Nekada su usluge Mogućnosti bile neophodne da se približim Želji. Danas sam samouvjereniji i taj susret ostvarujem sam. Nekad se i Želja mijenjala, imala čudne prohtjeve, bila teško dostupna, i najčešće bježala od mene, znajući da ću još više čeznuti za njom. Nekada je Želja bila opipljiva, materijalna. Vrijeme, iskustvo i splavarenje rijekom učinili su da Želju gledam drugim očima. Strast se počela pretvarati u ljubav. Danas je to Želja poslije koje drugih želja nema. Želja se, s godinama, počela družiti sa Spoznajom, koja joj je pokazala prave stvari i upoznala je sa Istinom.

Splavar sam, i svakim danom mi je sve jasnije kako se približiti Želji. Siguran sam u to. Zato se više ne trudim da upravljam splavom. Puštam se da me rijeka nosi svojim tokom, jer neke stvari, koliko god bi htjeli, ne možemo izmjeniti. Iako je rijeka još uvijek nemirna i plahovita, nadam se da ću uploviti u mirne vode i, na kraju, da ću doći do kraja plovidbe, do Mora u kome ću smiriti svoj splav.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden