Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 190 (101 - нова серија)

Година XXX септембар/рујан 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Довиђења, до сљедећег рушења

Навршава се десет мјесеци од смрти Фазлије Аликалфића који је био свезналица, живи лексикон Мостара. Мостарци могу бити поносни што су изњедрили таквог хуманисту, стручњака, изузетну високо моралну личност која је досегла људску величину, за коју је човјек био ненадмашна вриједност.

Био је учесник НОБ, носилац „Партизанске споменице 1941.“. Учесник битака на Неретви и Сутјесци; вијећник Првог засједања ЗАВНОБиХ-а. Добитник награде ЗАВНОБиХ-а, Ордена Републике са златним вијенцем, Шестоаприлске награде Сарајева. Један је од оснивача Пољопривредно-шумарског факултета у Сарајеву, декан истог Факултета 4 године и ректор Сарајевског универзитета у два мандата.

Из разговора што га је, пред смрт, обавио с публицистом Мирком Шагољом, издвајамо неколико детаља.

…Живио сам у Мостару, у Тиквиновом сокаку који је у националном и вјерском смислу био потпуно измијешан. У мом најближем комшилуку становао је Марко Шешељ, један од оснивача ХКД „Напредак“. Носио ћурак и фес и пушио чибук. Поштовали смо га колико и сусједа Ибрагу Ћишића, који је био имам џамије на Шемовцу. У близини је била католичка црква у коју смо редовно ишли кад су биле вјерске свечаности. Изнад улаза у цркву стајала је плоча на којој је писало: „Светом Петру и Павлу, ова црква саграђена стоји. Цар стамболски млого добротворни даде мисто угодно за градњу и још гроша стотинама кеса“ – сјећао се Фазлија, додавши с уздахом: А погледајте данашњи Мостар! С овим звоником енормних димензија од преко стотину метара и огромним крижем на Хуму украли су нам поглед и нагрдили разгледницу Мостара.

… а то како смо ми данас организовани, није ни држава, ни полудржава! Ништа. Пали смо с неба у понор. БиХ је била на нивоу европских држава. Сад само што нас не уче писати… Високо образовање треба обједињавати. Није добро да се с државног нивоа спушта на нижи ниво. Част кантонима, али високошколске установе нису мејтефи.

Ови цитати могу се схватити и као својеврсна (о)порука човјека који је имао шта да каже и поручи генерацијама што долазе.

Сарађујући редовно у часопису „Мост“ подарио нам је бриљантна сјећања „из старог вакта и земана“, али и из савременог живота.

Бошко Кућански: Шкољка

Бошко Кућански: Шкољка

Када је, лањског прољећа долазио у Мостар 94-годишњи Фазлија Аликалфић је био сјетан, али и срећан, ако не пресрећан да му се пружила прилика да, можда посљедњи пут, види родни град. Заједно смо обишли Капетановину, Шемовац, Ограду, Тиквинов сокак, Доњу махалу, градилиште Лучког моста и, након кахве у Позоришном ресторану, растали се.

– Ако не будем в’ома хаста, ето ме догодине на отварање Лучког моста крај којег сам рођен.

Није дошао. У биљежници вашег мостописца остало је исписаних двадесетак листића Фазлијиних мисли и опсервација.

Уз остало, причао је о гласовитом мостарском градоначелнику Мујаги Комадини. Благодарећи њему, Мостар је и у најмрачнијим временима знао да очува свјетлост свога духа и своја знамења. Бијаше човјек који је знао да одабере пут хуманости, мерхамета и сабура – што су особине великих умова и којима је Мујага освојио многе људе школоване на свјетским универзитетима, једноставном ријечју народног мудраца.

Сваког дана, у подне, и поред обавеза према породици и трговачким пословима Мујага је предсједавао Градским вијећем, кратко, пословно и рационално. Нису му, говорили су његови савременици, били равни ни дипломате, нити конзули ни везири. У вријеме Аустроугарске монархије уживао је посебан статус, јер је цару и краљу могао доћи у свако вријеме, без најаве. Ни један посао користан за Мостар Мујага није започињао сам, него увијек с Петром Шантићем и Николом Смољаном, потпредсједницима мостарске Општине. Овај трифолиј несебичан и нераздвојан, као сложна браћа овог опјеваног града, треба да служе за узор слози нових градских отаца и генерацијама што долазе… Срби, Хрвати и Муслимани овдје су се вазда лијепо пазили и „слазили“. Тако је, о божићима Мујага ишао на честитања у Петра Шантића и Николе Смољана, а они њему о Бајраму узвраћали…

Данас су, мој добри и успокојени Фазлија односи у Мостару посве, посве друкчији. Требало би потражити савјет пророчице Питије па да се сазна како ће Мостар даље функционисати, ко ће и како владати градом. Што се тиче кадровског устроја државних службеника, изгледа да је овдје (као и у свему другом) на снази прешутни договор бошњачко-хрватске коалиције, што је, у неку руку, пресликавање стања у Републици Српској.

Актуални градоначелник, племенити, тихи човјек и добричина Љубо Бешлић на великом је искушењу, иако доста чини да устроји град који би био по мјери свих његових житеља.

Али, јалова је будућност града у којем егзистирају два универзитета (што би био апсурд и за град петпут већи од Мостара), затим два медицинска центра, чак, и двије службе информација; град у којем не дају Вележу ни примирисати под Бијели Бријег – на стадион гдје су Мостарци и Херцеговци, мотикама и краснама, здушно калили своју љубав према Мостару и његовим „рођеним“.

Граду који је уврштен на листу свјетске културне баштине, не служи на част да, на свечаности приликом отварања Лучког моста и првој годишњици обнове Старог моста, међу десетак говорника не буде ни један – Србин. А говори се о равноправности и конститутивности народа.

За многе, ова је фешта била добро организована, спектакуларна, а за неке и скандалозна. Званични програм је почео и завршио дефилеом Хрватске глазбе улицама града. Да су барем рекли: градске лимене глазбе (коју је Мостар одувијек имао) хајде – де.

Стога није за чуђење што је након говоранција на ушћу Радобоље и ватромета један мостарски шерет, што у шали што у збиљи, добацио:

– Довиђења, до сљедећег рушења.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска