Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 190 (101 - nova serija)

Godina XXX septembar/rujan 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Dovidjenja, do sljedec'eg rushenja

Navrshava se deset mjeseci od smrti Fazlije Alikalfic'a koji je bio sveznalica, zhivi leksikon Mostara. Mostarci mogu biti ponosni shto su iznjedrili takvog humanistu, struchnjaka, izuzetnu visoko moralnu lichnost koja je dosegla ljudsku velichinu, za koju je chovjek bio nenadmashna vrijednost.

Bio je uchesnik NOB, nosilac ”Partizanske spomenice 1941.”. Uchesnik bitaka na Neretvi i Sutjesci; vijec'nik Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a. Dobitnik nagrade ZAVNOBiH-a, Ordena Republike sa zlatnim vijencem, Shestoaprilske nagrade Sarajeva. Jedan je od osnivacha Poljoprivredno-shumarskog fakulteta u Sarajevu, dekan istog Fakulteta 4 godine i rektor Sarajevskog univerziteta u dva mandata.

Iz razgovora shto ga je, pred smrt, obavio s publicistom Mirkom Shagoljom, izdvajamo nekoliko detalja.

…Zhivio sam u Mostaru, u Tikvinovom sokaku koji je u nacionalnom i vjerskom smislu bio potpuno izmijeshan. U mom najblizhem komshiluku stanovao je Marko Sheshelj, jedan od osnivacha HKD ”Napredak”. Nosio c'urak i fes i pushio chibuk. Poshtovali smo ga koliko i susjeda Ibragu C'ishic'a, koji je bio imam dzhamije na Shemovcu. U blizini je bila katolichka crkva u koju smo redovno ishli kad su bile vjerske svechanosti. Iznad ulaza u crkvu stajala je plocha na kojoj je pisalo: ”Svetom Petru i Pavlu, ova crkva sagradjena stoji. Car stambolski mlogo dobrotvorni dade misto ugodno za gradnju i josh grosha stotinama kesa” – sjec'ao se Fazlija, dodavshi s uzdahom: A pogledajte danashnji Mostar! S ovim zvonikom enormnih dimenzija od preko stotinu metara i ogromnim krizhem na Humu ukrali su nam pogled i nagrdili razglednicu Mostara.

… a to kako smo mi danas organizovani, nije ni drzhava, ni poludrzhava! Nishta. Pali smo s neba u ponor. BiH je bila na nivou evropskih drzhava. Sad samo shto nas ne uche pisati… Visoko obrazovanje treba objedinjavati. Nije dobro da se s drzhavnog nivoa spushta na nizhi nivo. Chast kantonima, ali visokoshkolske ustanove nisu mejtefi.

Ovi citati mogu se shvatiti i kao svojevrsna (o)poruka chovjeka koji je imao shta da kazhe i poruchi generacijama shto dolaze.

Saradjujuc'i redovno u chasopisu ”Most” podario nam je briljantna sjec'anja ”iz starog vakta i zemana”, ali i iz savremenog zhivota.

Boshko Kuc'anski: Shkoljka

Boshko Kuc'anski: Shkoljka

Kada je, lanjskog proljec'a dolazio u Mostar 94-godishnji Fazlija Alikalfic' je bio sjetan, ali i srec'an, ako ne presrec'an da mu se pruzhila prilika da, mozhda posljednji put, vidi rodni grad. Zajedno smo obishli Kapetanovinu, Shemovac, Ogradu, Tikvinov sokak, Donju mahalu, gradilishte Luchkog mosta i, nakon kahve u Pozorishnom restoranu, rastali se.

– Ako ne budem v’oma hasta, eto me dogodine na otvaranje Luchkog mosta kraj kojeg sam rodjen.

Nije doshao. U biljezhnici vasheg mostopisca ostalo je ispisanih dvadesetak listic'a Fazlijinih misli i opservacija.

Uz ostalo, prichao je o glasovitom mostarskom gradonachelniku Mujagi Komadini. Blagodarec'i njemu, Mostar je i u najmrachnijim vremenima znao da ochuva svjetlost svoga duha i svoja znamenja. Bijashe chovjek koji je znao da odabere put humanosti, merhameta i sabura – shto su osobine velikih umova i kojima je Mujaga osvojio mnoge ljude shkolovane na svjetskim univerzitetima, jednostavnom rijechju narodnog mudraca.

Svakog dana, u podne, i pored obaveza prema porodici i trgovachkim poslovima Mujaga je predsjedavao Gradskim vijec'em, kratko, poslovno i racionalno. Nisu mu, govorili su njegovi savremenici, bili ravni ni diplomate, niti konzuli ni veziri. U vrijeme Austrougarske monarhije uzhivao je poseban status, jer je caru i kralju mogao doc'i u svako vrijeme, bez najave. Ni jedan posao koristan za Mostar Mujaga nije zapochinjao sam, nego uvijek s Petrom Shantic'em i Nikolom Smoljanom, potpredsjednicima mostarske Opshtine. Ovaj trifolij nesebichan i nerazdvojan, kao slozhna brac'a ovog opjevanog grada, treba da sluzhe za uzor slozi novih gradskih otaca i generacijama shto dolaze… Srbi, Hrvati i Muslimani ovdje su se vazda lijepo pazili i ”slazili”. Tako je, o bozhic'ima Mujaga ishao na chestitanja u Petra Shantic'a i Nikole Smoljana, a oni njemu o Bajramu uzvrac'ali…

Danas su, moj dobri i uspokojeni Fazlija odnosi u Mostaru posve, posve drukchiji. Trebalo bi potrazhiti savjet prorochice Pitije pa da se sazna kako c'e Mostar dalje funkcionisati, ko c'e i kako vladati gradom. Shto se tiche kadrovskog ustroja drzhavnih sluzhbenika, izgleda da je ovdje (kao i u svemu drugom) na snazi preshutni dogovor boshnjachko-hrvatske koalicije, shto je, u neku ruku, preslikavanje stanja u Republici Srpskoj.

Aktualni gradonachelnik, plemeniti, tihi chovjek i dobrichina Ljubo Beshlic' na velikom je iskushenju, iako dosta chini da ustroji grad koji bi bio po mjeri svih njegovih zhitelja.

Ali, jalova je buduc'nost grada u kojem egzistiraju dva univerziteta (shto bi bio apsurd i za grad petput vec'i od Mostara), zatim dva medicinska centra, chak, i dvije sluzhbe informacija; grad u kojem ne daju Velezhu ni primirisati pod Bijeli Brijeg – na stadion gdje su Mostarci i Hercegovci, motikama i krasnama, zdushno kalili svoju ljubav prema Mostaru i njegovim ”rodjenim”.

Gradu koji je uvrshten na listu svjetske kulturne bashtine, ne sluzhi na chast da, na svechanosti prilikom otvaranja Luchkog mosta i prvoj godishnjici obnove Starog mosta, medju desetak govornika ne bude ni jedan – Srbin. A govori se o ravnopravnosti i konstitutivnosti naroda.

Za mnoge, ova je feshta bila dobro organizovana, spektakularna, a za neke i skandalozna. Zvanichni program je pocheo i zavrshio defileom Hrvatske glazbe ulicama grada. Da su barem rekli: gradske limene glazbe (koju je Mostar oduvijek imao) hajde – de.

Stoga nije za chudjenje shto je nakon govorancija na ushc'u Radobolje i vatrometa jedan mostarski sheret, shto u shali shto u zbilji, dobacio:

– Dovidjenja, do sljedec'eg rushenja.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden