Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 190 (101 - нова серија)

Година XXX септембар/рујан 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Градимир Гојер
Макета раја

Награда, могућност поправљања стања
особни став

Уврштење Старог моста и старе језгре Мостара на престижну љествицу заштићених, УНЕСЦО-ових вреднота епохалан је догађај за цијелу нашу државу, својеврсна је награда за генерације неимара, које су слиједећи Мимара Синана и Хајрудина градитељством доказивали тезу да је добри Бог на неколико мјеста у Босни и Херцеговини „посијао“ макете Раја…

Међутим, ову чињеницу и ово својеврсно признање, ову награду држави Босни и Херцеговини, Мостару граду, понајвише треба читати неким „кључевима“, који би у футурима морали резултирати „откључавањем врата“ једне далеко сретније градске климе у граду какав је Мостар, у држави каква је Босна и Херцеговина.

Дакле, ово признање треба стављати у контекст тенденције да се поправља стање које је фактично, које је на терену, које на нашу жалост није много одмакло од стања подјела и сваковрсног националног и националистичког „диобеног“ плана у Босни и Херцеговини. Свјетски стручњаци, експерти за љепоту, који су признање додијелили граду Мостару били су свјесни нечувене и невиђене љепоте, која зрачи из дјела што тако моћно спаја обале љепотице Неретве. Међутим, ми сувременици тога признања морамо учинити онај корак, који је неопходан да ово признање „станује комотно“ у граду на Неретви…

Да му не буде уско и да оно уистину нешто значи прво за тај град а онда за државу Босну и Херцеговину.

Што је то што ће помоћи да у граду на Неретви, ово признање, добије стварну вриједност и тапију за животодајност даљег егзистирања ове мостарске „макете“ Раја??!!

То су неминовни процеси које, сад је већ извјесно, могу покренути, извести и изнијети искључиво Мостарци!!!

То су процеси помирења, процеси спајања и процеси учвршћивања засада живљења ЗАЈЕДНО, а не ЈЕДНИХ ПОРЕД ДРУГИХ, на обалама Неретве, у цјеловитом Мостару. Могућност поправљања стања наравно да ће доћи, ми требамо убрзати тај долазак. Али, ту се не ради само искључиво о укидању разних паралелизама, а познато је да су ти процеси позитивног карактера застајали и застају увијек када треба укидати паралелизме у живљењу овога Града.

Ђуро Фишер: Виолета

Ђуро Фишер: Виолета

Не може се говорити о напретку у Мостару, што је парадигма за опћи напредак у Босни и Херцеговини све дотле док укидање паралелизама има, у суштинском погледу, искључиво административно-политички значај!

Оног тренутка кад паралелизми почну бивати ствар прошлости у главама људи, кад у њихова срца уде свијест и савјест јединственог Мостара тада ће тек бити могуће говорити о позитивним процесима у овом граду.

Тада ће тек бити остварен дјелић снова свих оних патриота, домољуба и родољуба који на земљописном појму Босне и Херцеговине виде државно-правно устројство бар приближно слично ономе што је била некадашња Република Босна и Херцеговина.

Странци су ти који су, између осталог, и овим признањима, које је додијелио УНЕСЦО дали евидентна убрзања оном што се зове: СРАСТАЊЕ ЈЕДИНСТВЕНОГ МОСТАРА! Међутим, они нити могу, нити су уосталом и позвани да окончавају нама припадајуће политичке процесе.

У Мостару је Босна и Херцеговина на великом испиту. Силно домољубље испољено с обе стране Неретве, ових дана, надам се, да није декларативног и манифестационог карактера.

Ако то није тако, ако је оно стварно, а не декларативно и манифестационо, ако је оно и за домаћу упорабу, а не тек и само за показивање великом страном свијету онда ово јесте стварна шанса да у Босни и Херцеговини ствари крену напријед.

Из Мостара, могла би, да потече таква позитивна енергија, која би могла да преобрази не само овај град и да га учини примјером, поновним, мултиетничког живљења, већ да мултиетичност и козмополитизам прошире по држави Босни и Херцеговини на начин који ће импонирати, не само данашњим, већ свим будућим генерацијама које ће за мјесто живљења под капом небеском одабрати управо Босну и Херцеговину.

Ово је сфера наде, ово је очекивање једног од оних Босанаца и Херцеговаца који снује нормалну државу, нормалних људи и њихових нормалних односа.

Државу у којој ће Бошњаци, Хрвати, Срби, Жидови, Роми, Босанци и Херцеговци, сви они који ову државу сматрају својом имати могућност, право и моћ да у њој реализирају своје науме и своје снове.

Таква могућност, која нам је на дохват руке, али која је у исто доба и тако далека од нас, ових је дана, невјеројатно оснажена, оним што су нам подарили велики центри духовне моћи у свијету дозначујући на наш духовни конто такву чудесну и престижну награду, каква је уврштење старе језгре Мостара на листу најзначајнијих творевина свјетске баштине.

На нама је да одлучимо што ћемо даље.

На нама је да одлучимо између козмополитизма и мултиетичности или духовне аутистичности и националистичког гета.

Мислим, да би сваки нормалан човјек у свијету ову пружену руку цивилизације искористио, да би овај цивилизацијски искорак државе Босне и Херцеговине употријебио за опће добро свих Босанаца и Херцеговаца.

Они који не схвате ово признање на прави начин, нажалост, враћаће Босну и Херцеговину у галерију најнеразвијенијих држава свијета.

Они који то схвате, а пожелио да међу њима буду наши водећи политичари и водеће политичке странке, учиниће „корак од седам миља“ на путу културне и цивилизацијске еманципације овога простора, али и на путу политичког освјештења грађана и народа кључем јединог цивилизацијског кода који је припадајући Босанцима и Херцеговцима а то је код ЗАЈЕДНИЧКОГ ЖИВЉЕЊА. То је код поштовања и уважавања свих разлика међу нама, свих оних утврђених и неутврђених различитости и опречности које објективно јесу једно од највећих богатстава државе Босне и Херцеговине.

Признање које нам је додијелио УНЕСЦО пружа невиђену шансу.

Она је шанса стољећа.

Она је шанса наше генерације.

Она је могући цивилизацијски искорак из аутистичног нашег Данас, у отворено, еуропско и слободно наше Сутра!!!

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-12-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска