Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 188-189 (99-100 - nova serija)

Godina XXX juli-avgust/srpanj-kolovoz 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ivo Mijo Andrić
Pjesnički priručnik o ljubavi

Anto Stanić: Tebi ljubavi, HKD Napredak, Kreševo, 2005.

Za većinu pjesnika ljubav je najvažnija tema u njihovom stvaralaštvu. Ali, i pored toga, malo je onih koji su objavili posebne knjige pjesama posvećenih ljubavi kao vječnom odnosu muškarca i žene.

Jedan od rijetkih koji su se odvažili tu vječnu temu staviti u posebnu knjigu je Anto Stanić, pjesnik srednje generacije, koji je posljednjih godina sve prisutniji u novijoj bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj poeziji. Svjestan činjenice da je u životu sve prolazno osim ljubavi, Stanić je izvršio izbor ljubavnih pjesama iz svog bogatog pjesničkog opusa i stavio ga na uvid čitateljstvu u posebnoj knjizi jednostavnog naziva ”Tebi ljubavi”. Knjiga ”Tebi ljubavi” sadrži četrdesetak ranije objavljenih, kao i novih ljubavnih pjesama koje je Anto Stanić napisao u posljednjih nekoliko mjeseci. Ovom knjigom pjesnik se želi, barem djelomično, odužiti ženi kao biću koje je istovremeno najveći tvorac i konzument ljubavi. Da nije žene ne bi svijeta bilo, niti bi ljubav vladala planetom.

To nam pjesnik poručuje, podsjećajući nas na ljudsku potrebu i, dakako, obavezu da širimo ljubav kao najljepši miris života i da izbjegavamo koristiti sve ono što nema okus ljubavi. Pjesnička riječ možda nije posljednja, ali prva svakako jeste, jer je uvijek na izvoru života. Pjesnici uvijek slave život kao božiji dar i prirodno dobro udijeljeno čovjeku kao planetarnom biću.

Petar Šain: Zima

Petar Šain: Zima

Živeći za ljubav i od ljubavi Anto Stanić je još od srednjoškolskih dana pisao ljubavne pjesme. Ne s podjednakim intenzitetom u svim razdobljima svoga života, ali uvijek s mislima o tome da je život bez ljubavi, makar i u misaonom obliku, sličan knjizi bez riječi i slova. Zato je u svoju knjigu života ponekad zapisivao pjesmu, nekada jednu riječ, a nekad samo slovo. Da stranice ne ostanu prazne, da na njima makar bude otisnuto samo slovo ”LJ” kao simbol onoga što život čini smislenim i lijepim.

Pjesme uvrštene u knjigu ”Tebi ljubavi” otkrivaju pjesnikovu intimu gotovo do najsitnijih detalja. Kad promišlja i govori o ljubavi pjesnik nema tajni koje bi skrivao od drugih. Izuzev, naravno, onih koje bi kod drugih proizvele osjećaj nelagode ili povrijedilo njihovu intimu. Da bi ljubav kao iskonsko stanje duha i tijela približio drugima, Anto Stanić za veći broj pjesama inspiraciju traži i nalazi u svojoj obitelji. Ljubav prema ženi s kojom dijeli, kako ugodne tako i manje lijepe trenutke u životu, najbolji je okvir za sliku ljubavne pjesme. I najbolja korica knjige u kojoj su stranice ispisane pjesmama o ljubavi.

Na ogrlici pjesničkih bisera Ante Stanića nanizanoj u knjizi ”Tebi ljubavi”, ponajviše svjetlosti isijava uvodna reminiscentna pjesma istoga naslova po kojoj je knjiga dobila ime. U toj pjesmi autor spaja prošlost sa sadašnjošću otkrivajući dijalektiku življenja kao prirodno stanje kroz koga čovjek prolazi od rođenja pa do svoje konačnosti. Iz te pjesma iščitava se pjesnikov moto – voljeti znači biti. Ili preneseno na svakodnevnicu: gdje nema ljubavi tu nema ni života. Barem onakvog kakav bi trebao biti. I kakav priliči ljudskome rodu. Uz tu pjesmu vrijedi pročitati i sve ostale, jer svaka od njih, na svoj način, nudi odgovor na pitanje: što je to ljubav i zašto i kako voljeti?

Misliti ljubav i živjeti po principima ljubavi, vrhunac je kojemu teži svako ljudsko biće. Ali tu školu nisu svi svladali niti će je svi naučiti. Za one koji su to propustili, kao i za sve druge koji osjećaju nedostatak ljubavi, zbirka izabranih ljubavnih pjesama Ante Stanića dobar je Pjesnički priručnik iz koga se može naučiti: što je ljubav i kako voljeti?

Uz toplu preporuku knjige budućim čitateljima, pozivamo i druge pjesnike da na isti ili sličan način svoju ljubavnu poeziju stave na uvid, ne samo onima koji pate od hroničnog nedostatka ljubavi, nego i svima koji ljubav štuju i žive u skladu s njezinim prirodnim i ljudskim zakonitostima.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-22

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden