Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 188-189 (99-100 - нова серија)

Година XXX јули-август/српањ-коловоз 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Иво Мијо Андрић
Пјеснички приручник о љубави

Анто Станић: Теби љубави, ХКД Напредак, Крешево, 2005.

За већину пјесника љубав је најважнија тема у њиховом стваралаштву. Али, и поред тога, мало је оних који су објавили посебне књиге пјесама посвећених љубави као вјечном односу мушкарца и жене.

Један од ријетких који су се одважили ту вјечну тему ставити у посебну књигу је Анто Станић, пјесник средње генерације, који је посљедњих година све присутнији у новијој босанскохерцеговачкој и хрватској поезији. Свјестан чињенице да је у животу све пролазно осим љубави, Станић је извршио избор љубавних пјесама из свог богатог пјесничког опуса и ставио га на увид читатељству у посебној књизи једноставног назива „Теби љубави“. Књига „Теби љубави“ садржи четрдесетак раније објављених, као и нових љубавних пјесама које је Анто Станић написао у посљедњих неколико мјесеци. Овом књигом пјесник се жели, барем дјеломично, одужити жени као бићу које је истовремено највећи творац и конзумент љубави. Да није жене не би свијета било, нити би љубав владала планетом.

То нам пјесник поручује, подсјећајући нас на људску потребу и, дакако, обавезу да ширимо љубав као најљепши мирис живота и да избјегавамо користити све оно што нема окус љубави. Пјесничка ријеч можда није посљедња, али прва свакако јесте, јер је увијек на извору живота. Пјесници увијек славе живот као божији дар и природно добро удијељено човјеку као планетарном бићу.

Петар Шаин: Зима

Петар Шаин: Зима

Живећи за љубав и од љубави Анто Станић је још од средњошколских дана писао љубавне пјесме. Не с подједнаким интензитетом у свим раздобљима свога живота, али увијек с мислима о томе да је живот без љубави, макар и у мисаоном облику, сличан књизи без ријечи и слова. Зато је у своју књигу живота понекад записивао пјесму, некада једну ријеч, а некад само слово. Да странице не остану празне, да на њима макар буде отиснуто само слово „Љ“ као симбол онога што живот чини смисленим и лијепим.

Пјесме уврштене у књигу „Теби љубави“ откривају пјесникову интиму готово до најситнијих детаља. Кад промишља и говори о љубави пјесник нема тајни које би скривао од других. Изузев, наравно, оних које би код других произвеле осјећај нелагоде или повриједило њихову интиму. Да би љубав као исконско стање духа и тијела приближио другима, Анто Станић за већи број пјесама инспирацију тражи и налази у својој обитељи. Љубав према жени с којом дијели, како угодне тако и мање лијепе тренутке у животу, најбољи је оквир за слику љубавне пјесме. И најбоља корица књиге у којој су странице исписане пјесмама о љубави.

На огрлици пјесничких бисера Анте Станића нанизаној у књизи „Теби љубави“, понајвише свјетлости исијава уводна реминисцентна пјесма истога наслова по којој је књига добила име. У тој пјесми аутор спаја прошлост са садашњошћу откривајући дијалектику живљења као природно стање кроз кога човјек пролази од рођења па до своје коначности. Из те пјесма ишчитава се пјесников мото – вољети значи бити. Или пренесено на свакодневницу: гдје нема љубави ту нема ни живота. Барем онаквог какав би требао бити. И какав приличи људскоме роду. Уз ту пјесму вриједи прочитати и све остале, јер свака од њих, на свој начин, нуди одговор на питање: што је то љубав и зашто и како вољети?

Мислити љубав и живјети по принципима љубави, врхунац је којему тежи свако људско биће. Али ту школу нису сви свладали нити ће је сви научити. За оне који су то пропустили, као и за све друге који осјећају недостатак љубави, збирка изабраних љубавних пјесама Анте Станића добар је Пјеснички приручник из кога се може научити: што је љубав и како вољети?

Уз топлу препоруку књиге будућим читатељима, позивамо и друге пјеснике да на исти или сличан начин своју љубавну поезију ставе на увид, не само онима који пате од хроничног недостатка љубави, него и свима који љубав штују и живе у складу с њезиним природним и људским законитостима.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-12-22

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска