Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 187 (98 - nova serija)

Godina XXX juni/lipanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Predrag Matvejevic'
Cezarova golgota

Prezhivjeli svjedok Cezar Zadik Danon

Rijetko sam pred sobom imao ovakav autobiografski rukopis, skroman, chist i uzbudljiv. Naslovljen: prezhivjeli smo Drugi svjetski rat. Napisan rukom chovjeka koji je poshten i velikodushan. U chiji duh, patnju i ponizhenje nisu uspjeli usaditi mrzhnju ni osvetu. Cezar Zadik Danon, zvali smo ga naprosto ”Ceza”, nash Mostarac. Umio je lijepo prichati. Dobro je pamtio. Pjevao je svojim prijateljima stare sefardske pjesme. Volio ples, umio se shaliti. Ozbiljan i ”liska” u isto vrijeme. Danas zhivi u Londonu.

Upoznao sam ga u poratnim godinama, kad smo vec' obojica prevalili dvadesetu. A sreo sam ga vec' prije, na samu pochetku Drugoga svjetskog rata, pred mostarskom gimnazijom. On je tad imao dvanaest godina, ja tri godine manje. Na shkolskim vratima je toga dana osvanulo: SRBIMA, ZHIDOVIMA, CIGANIMA I PSIMA ULAZ ZABRANJEN! Dugo je gledao taj natpis, zatim otishao nekamo, pokunjen. Mene vjerojatno nije ni primijetio, vrzmao sam se naokolo s ”malom rajom” iz susjedne osnovne shkole. Sreo sam ga josh jednom, prije toga, pred sinagogom koju su Jevreji Sefardi u nashem gradu zvali Templ. Zatim sam ga izgubio iz vida.

U Mostar, koji je kontrolirala nemilosrdna okupacijska i ustashka policija, dolazili su na pochetku rata Jevreji iz. sjevernih krajeva, kojima je gospodarila njemachka i ustashka policija, nemilosrdna. Prihvac'ale su ih i sklanjale mostarske sefardske obitelji, kojima pamtim prezimena: Papo, Kon i Koen, Hajon, Mandelbaum i Altarac, Romano, Atijas, Levi… Medju njima je bila i mnogochlana familija Danon, chiju sudbinu opisuje njezin potomak po imenu Cezar Zadik. U Mostaru nikad nije bilo geta (kao ni u Sarajevu), Jevreji su zhivjeli zajedno s nama, medju nama. Moja tetka Jelka, shnajderica, druzhila se s modisticom Sidom Levi, sic'ushnom zhenicom srednje dobi, neobichno duhovitom i dragom, koja je izgubila muzha u Jasenovcu.

Horst Janssen: Ilustracija

Horst Janssen: Ilustracija

Jedna scena, koja mozhda dopunjuje sjec'anja Cezara Danona, usjekla mi se zarana u pamc'enje. Iz Sarajeva je uspjela prebjec'i Sidina rodjaka Judita. Imala je dvadesetak godina, vitak stas, crnu kosu dugu gotovo do pasa, sjajne ochi i… zhutu zvijezdu. Doshla je k nama u stan, dogovarala se ne znam o chemu s mojom tetkom. Uvecher istoga dana ujak Ic'an (pravo mu je ime bilo Ivan) izashao je na shetalishte mostarskoga ”korza” pod ruku s lijepom Jevrejkom koja je nosila na grudima zhutu zvijezdu. Bila je to smiona i izazovna gesta. Otad sam svoje ujake pocheo voljeti kao da su mi ochevi. A Jevreje kao brac'u.

Moje prijateljstvo s Danilom Kishom i Karlom Shtajnerom nije bilo samo literarno. Mnogo je dojmljivih dogadjaja u sjec'anjima Cezara Danona. Obitelj mu je bila brojna, svi zajedno su protjerani, najprije u sabirni logor na Lopudu, zatim u onaj koncentracijski na Rabu: otac Avram, majka Sarinka, sin Cezar Zadik i kc'i Palombika, porodica ocheve sestre Sare sa dvije kc'eri Esterom i Titom, i udovica ochevoga brata Davida takodjer s dvoje djece. Zamislite ih sve zajedno prvo u logoru a potom, nakon kapitulacije Italije 1943., u partizanima, gladne, gole i bose, po kishama i mrazu, u opasnim zonama od Raba do Plitvichkih Jezera, u zbjegovima diljem Like, Banije i Krbave slavne, izmedju Petrove Gore i Bobic'a brda, Gline i Topuskoga, od Dalmacije do Slavonije. Gdje god je naishao na poshtene i vrijedne ljude – seljaka, chobana, partizana, domac'icu, bolnicharku, katolichkoga fratra u Glini koji je pod svojom mantijom izvukao pravoslavno dijete da ga ustashe ne spale u crkvi – svaki je susret s njima ostao u pamc'enju prerano sazrelog mladic'a i danas josh mladahnoga sedamdesetpetogodishnjaka.

Vec'i je dio njegove rodbine postradao. Prezhivjeli su se vratili pochetkom 1945. godine u Mostar pjeshachec'i stotine kilometara, plovec'i trabakulom od Kvarnera do Dubrovnika, grabec'i ponovo hodom od luke u Gruzhu do mosta na Neretvi. Nakon svega shto je prozhivio, Cezar Zadik Danon nije mogao ni zamisliti da c'e, zajedno sa svojom suprugom, Mudjeverom Vilom muslimankom, opet bjezhati – ovaj put u London, iz Mostara u kojem je josh jednom izbio bratoubilachki rat pochetkom devedesetih godina proshloga stoljec'a, gdje su se ponovo pojavili chak i konc-logori.

Chitajuc'i Danonove zapise, prisjec'am se pokojnoga Karla Shtajnera i njegovih ”7.000 dana u Sibiru”; ponizhenja u gulagu gdje se nashao zajedno s mojim stricem Vladimirom Nikolajichem. Opisujuc'i dio onoga shto je prozhivio po logorima kao Zhidov i antistaljinistichki komunist, Shtajner upozorava da valja izbjegavati literaturu, jer ona sama ne mozhe izraziti strahote o kojima je rijech. Ni Cezar Danon ne literarizira svoje dozhivljaje – iznosi ih precizno, vjerno, dostojanstveno. Bez suvishnih parada i nepotrebnih metafora. Tako su josh uvjerljiviji i impresivniji. Chovjeku navru suze na ochi chitajuc'i pojedine stranice, ne znam da li vishe od tuge ili od zahvalnosti prema autoru.

Takvim se svjedochenjima sluzhi literatura. Od njih se pak gradi povijest, njezin najvjerodostojniji dio.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-11-09

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden