Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 187 (98 - нова серија)

Година XXX јуни/липањ 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Предраг Матвејевић
Цезарова голгота

Преживјели свједок Цезар Задик Данон

Ријетко сам пред собом имао овакав аутобиографски рукопис, скроман, чист и узбудљив. Насловљен: преживјели смо Други свјетски рат. Написан руком човјека који је поштен и великодушан. У чији дух, патњу и понижење нису успјели усадити мржњу ни освету. Цезар Задик Данон, звали смо га напросто „Цеза“, наш Мостарац. Умио је лијепо причати. Добро је памтио. Пјевао је својим пријатељима старе сефардске пјесме. Волио плес, умио се шалити. Озбиљан и „лиска“ у исто вријеме. Данас живи у Лондону.

Упознао сам га у поратним годинама, кад смо већ обојица превалили двадесету. А срео сам га већ прије, на саму почетку Другога свјетског рата, пред мостарском гимназијом. Он је тад имао дванаест година, ја три године мање. На школским вратима је тога дана освануло: СРБИМА, ЖИДОВИМА, ЦИГАНИМА И ПСИМА УЛАЗ ЗАБРАЊЕН! Дуго је гледао тај натпис, затим отишао некамо, покуњен. Мене вјеројатно није ни примијетио, врзмао сам се наоколо с „малом рајом“ из сусједне основне школе. Срео сам га још једном, прије тога, пред синагогом коју су Јевреји Сефарди у нашем граду звали Темпл. Затим сам га изгубио из вида.

У Мостар, који је контролирала немилосрдна окупацијска и усташка полиција, долазили су на почетку рата Јевреји из. сјеверних крајева, којима је господарила њемачка и усташка полиција, немилосрдна. Прихваћале су их и склањале мостарске сефардске обитељи, којима памтим презимена: Папо, Кон и Коен, Хајон, Манделбаум и Алтарац, Романо, Атијас, Леви… Међу њима је била и многочлана фамилија Данон, чију судбину описује њезин потомак по имену Цезар Задик. У Мостару никад није било гета (као ни у Сарајеву), Јевреји су живјели заједно с нама, међу нама. Моја тетка Јелка, шнајдерица, дружила се с модистицом Сидом Леви, сићушном женицом средње доби, необично духовитом и драгом, која је изгубила мужа у Јасеновцу.

Хорст Јанссен: Илустрација

Хорст Јанссен: Илустрација

Једна сцена, која можда допуњује сјећања Цезара Данона, усјекла ми се зарана у памћење. Из Сарајева је успјела пребјећи Сидина рођака Јудита. Имала је двадесетак година, витак стас, црну косу дугу готово до паса, сјајне очи и… жуту звијезду. Дошла је к нама у стан, договарала се не знам о чему с мојом тетком. Увечер истога дана ујак Ићан (право му је име било Иван) изашао је на шеталиште мостарскога „корза“ под руку с лијепом Јеврејком која је носила на грудима жуту звијезду. Била је то смиона и изазовна геста. Отад сам своје ујаке почео вољети као да су ми очеви. А Јевреје као браћу.

Моје пријатељство с Данилом Кишом и Карлом Штајнером није било само литерарно. Много је дојмљивих догађаја у сјећањима Цезара Данона. Обитељ му је била бројна, сви заједно су протјерани, најприје у сабирни логор на Лопуду, затим у онај концентрацијски на Рабу: отац Аврам, мајка Саринка, син Цезар Задик и кћи Паломбика, породица очеве сестре Саре са двије кћери Естером и Титом, и удовица очевога брата Давида такођер с двоје дјеце. Замислите их све заједно прво у логору а потом, након капитулације Италије 1943., у партизанима, гладне, голе и босе, по кишама и мразу, у опасним зонама од Раба до Плитвичких Језера, у збјеговима диљем Лике, Баније и Крбаве славне, између Петрове Горе и Бобића брда, Глине и Топускога, од Далмације до Славоније. Гдје год је наишао на поштене и вриједне људе – сељака, чобана, партизана, домаћицу, болничарку, католичкога фратра у Глини који је под својом мантијом извукао православно дијете да га усташе не спале у цркви – сваки је сусрет с њима остао у памћењу прерано сазрелог младића и данас још младахнога седамдесетпетогодишњака.

Већи је дио његове родбине пострадао. Преживјели су се вратили почетком 1945. године у Мостар пјешачећи стотине километара, пловећи трабакулом од Кварнера до Дубровника, грабећи поново ходом од луке у Гружу до моста на Неретви. Након свега што је проживио, Цезар Задик Данон није могао ни замислити да ће, заједно са својом супругом, Муђевером Вилом муслиманком, опет бјежати – овај пут у Лондон, из Мостара у којем је још једном избио братоубилачки рат почетком деведесетих година прошлога стољећа, гдје су се поново појавили чак и конц-логори.

Читајући Данонове записе, присјећам се покојнога Карла Штајнера и његових „7.000 дана у Сибиру“; понижења у гулагу гдје се нашао заједно с мојим стрицем Владимиром Николајичем. Описујући дио онога што је проживио по логорима као Жидов и антистаљинистички комунист, Штајнер упозорава да ваља избјегавати литературу, јер она сама не може изразити страхоте о којима је ријеч. Ни Цезар Данон не литераризира своје доживљаје – износи их прецизно, вјерно, достојанствено. Без сувишних парада и непотребних метафора. Тако су још увјерљивији и импресивнији. Човјеку навру сузе на очи читајући поједине странице, не знам да ли више од туге или од захвалности према аутору.

Таквим се свједочењима служи литература. Од њих се пак гради повијест, њезин највјеродостојнији дио.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-11-06

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска