Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 186 (97 - nova serija)

Godina XXX maj/svibanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ante Matić
Umijeće pripovijedanja za djecu

Josip Laća: Kamion trubi dvaput, Ogranak MH Skradin, 2004.

Malo je pisaca koji su uspjeli pisati priče i romane o djeci i za djecu, da su ih ta ista djeca prihvatila kao svoje pripovjedače, kojima se rado vraćaju i čitaju ih i kad odrastu. Tko to uspije, odista se može reći, da je znao pisati za djecu, odnosno za mlade naraštaje. Teško će vam itko to objasniti: u čemu se zapravo krije tajna pisanja za djecu, u čemu za odrasle, jedno je točno da je mali broj pisaca, koje su djeca prihvatila kao svoje pisce, a koga djeca ne prihvate i ne čitaju, očito je da je zalutao medu pisce za djecu. Pokušaji mnogih pisaca da pišu za djecu, pali su u vodu. Rijetki i ”preživjeli” dječji pisci u hrvatskoj književnosti mogu se izbrojiti na prste jedne ruke. Neki veliki i blistavi hrvatski pisci i pjesnici, naprosto nisu znali približiti se djeci i pisati za najmlađe.

Fikret Libovac: Jato, kombinovana tehnika, 2000.

Fikret Libovac: Jato, kombinovana tehnika, 2000.

Barac je dao jedan od najljepših naslova Veličina malenih, ali nije znao pisati za djecu. Za odrasle, da. Tin Ujević, Šimić, Šop, Krleža i mnogi drugi pisali su sjajno za odrasle, a njihovi pokušaji pisanja za mlade, nisu uspješni. Tako je nekako i u svjetskoj književnosti. Od nekoliko tisuća svjetskih pisaca, tek je stotinjak ”preživjelo” stroge kriterije mališana i onih malo starijih, pa su ostali u povijesti književnosti kao oni što su znali pripovijedati djeci. Izgleda da je teže pisati za djecu negoli za odrasle. Ako se uzme u obzir dosadašnja statistika, pisci za djecu su u manjini u odnosu na pisce za odrasle. Istina, ima pisaca koji su podjednako dobro i uspješno pisali i za djecu i za odrasle. No, takvi su prava rijetkost u našoj, a donekle i u svjetskoj književnosti.

Jedan od uspješnijih pisaca i za djecu i za odrasle u novijoj hrvatskoj književnosti je Josip Laća. Prvom svojom knjigom za djecu prije sedamnaest godina, Laća se najavio kao dobar pripovjedač za djecu. Druga njegova knjiga za djecu Gospodar od Ključa objavljena 1989. godine u zagrebačkom Znanju, donijela je Laći dvije prestižne nagrade u Hrvatskoj i status istinskog sjajnog pisca za djecu. Nekoliko godina kasnije izišla je knjiga za djecu i odrasle Nema mira među maslinama, potom ljubavni krimić Grand Hotel i zbirka priča za djecu Dobri duh rijeke 1995. godine. Tako je Laća zaokružio svoj ciklus priča za djecu.

Drugo izdanje njegove prve knjige za djecu znak je da je izdavač osjetio da oni koji su onda čitali Laćinu knjigu žele je ponovo pročitati, sada već odrasli, a i oni koji su sada one dobi koje su oni bili kad je izišla prva Laćina knjiga za djecu. Tako se miješa i prelama priča o piscu i njegovu djelu s vremenom prošlim, sadašnjim i budućim, a to je znak trajnosti knjige. Kad se to dogodi, onda je pisac ostavio djelo neprolazne vrijednosti potomcima. Mislim da je to Josip Laća postigao svojim knjigama za djecu, posebice Kamionom i Duhom rijeke.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-06-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden