Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 186 (97 - nova serija)

Godina XXX maj/svibanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Mustafa Gafic'
”Uskrs u Napretku” na slikama i crtezhima

Podruzhnica HKD ”Napredak” otvorila
izlozhbu slika Nade Slavujevic'-Chabro

Nakon nekoliko kolektivnih izlozhbi autorica se poslije samostalnih izlozhbi u Minhenu, Travniku i Sarajevu ponovo predstavlja Travnichanima.

Povodom ovogodishnjih blagdana Uskrsa, podruzhnica HKD ”Napredak” otvorila je chetvrtu samostalnu izlozhbu slika akademske slikarke Nade Slavujevic'-Chabro, rodjene u Pakracu a sada zhivi u Novom Travniku i chlanica je Udruzhenja likovnih stvaralaca lashvanske doline. Sarajevska likovna publika je u novembru proshle godine mogla vidjeti njena djela na samostalnoj izlozhbi u galeriji Franjevachkog samostana Sv. Ante a izlagala je samostalno i u Minhenu, pored ucheshc'a na nekoliko kolektivnih izlozhbi:

– Koncepcija ove izlozhbe u skuchenim klupskim prostorijama HKD ”Napredak” trebala bi biti sakralne tematike ali sada nemam dovoljan fond takvih slika jer uchestvujem na nekoliko izlozhbi u BiH. Na ovoj izlozhbi su predstavljene slike radjene uljem na platnu i crtezhi a podsjec'am da ne mozhe prostor nagrditi sliku nego slika mozhe nagrditi prostor, rekla nam je autorica izlozhbe istichuc'i da je prigodnom scenografijom rijeshen problem malog prostora za slike.

U prisustvu mnogobrojnih ljubitelja likovnih umjetnosti iz lashvanske doline izlozhbu je proglasio otvorenom Ljupko Suchic', predsjedavajuc'i Opc'inskog vijec'a u Travniku, nakon prigodne besjede predsjednika Podruzhnice HKD ”Napredak” Zhelimira Uzelca a potom je pjesnik Franjo Luchic' govorio pjesmu ”Svakidashnja jadikovka” svog uzora Tina Ujevic'a.

Fra Mirko C'osic': Mostic' u Borku, akvarel/papir, 1958.

Fra Mirko C'osic': Mostic' u Borku, akvarel/papir, 1958.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-06-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden