Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 186 (97 - nova serija)

Godina XXX maj/svibanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Mustafa Gafić
”Uskrs u Napretku” na slikama i crtežima

Podružnica HKD ”Napredak” otvorila
izložbu slika Nade Slavujević-Čabro

Nakon nekoliko kolektivnih izložbi autorica se poslije samostalnih izložbi u Minhenu, Travniku i Sarajevu ponovo predstavlja Travničanima.

Povodom ovogodišnjih blagdana Uskrsa, podružnica HKD ”Napredak” otvorila je četvrtu samostalnu izložbu slika akademske slikarke Nade Slavujević-Čabro, rođene u Pakracu a sada živi u Novom Travniku i članica je Udruženja likovnih stvaralaca lašvanske doline. Sarajevska likovna publika je u novembru prošle godine mogla vidjeti njena djela na samostalnoj izložbi u galeriji Franjevačkog samostana Sv. Ante a izlagala je samostalno i u Minhenu, pored učešća na nekoliko kolektivnih izložbi:

– Koncepcija ove izložbe u skučenim klupskim prostorijama HKD ”Napredak” trebala bi biti sakralne tematike ali sada nemam dovoljan fond takvih slika jer učestvujem na nekoliko izložbi u BiH. Na ovoj izložbi su predstavljene slike rađene uljem na platnu i crteži a podsjećam da ne može prostor nagrditi sliku nego slika može nagrditi prostor, rekla nam je autorica izložbe ističući da je prigodnom scenografijom riješen problem malog prostora za slike.

U prisustvu mnogobrojnih ljubitelja likovnih umjetnosti iz lašvanske doline izložbu je proglasio otvorenom Ljupko Sučić, predsjedavajući Općinskog vijeća u Travniku, nakon prigodne besjede predsjednika Podružnice HKD ”Napredak” Želimira Uzelca a potom je pjesnik Franjo Lučić govorio pjesmu ”Svakidašnja jadikovka” svog uzora Tina Ujevića.

Fra Mirko Ćosić: Mostić u Borku, akvarel/papir, 1958.

Fra Mirko Ćosić: Mostić u Borku, akvarel/papir, 1958.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-06-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden