Most - Index
Most - Pretplata
Mustafa Skopljak: Svjetlom i tamom, kombinovana tehnika [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 184 (95 - nova serija)

Godina XXX mart/ozhujak 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Izet Handzhic'
Slobodan N. Dimitrijevic': Slike

Umjetnichka galerija Brchko-distrikt

Vrijeme bi bilo za jednu veliku retrospektivu, da nije bilo kako jeste. Slobodan Dimitrijevic' je preko trideset godina radio kao likovni pedagog. Nije imao vremena slikati samo za izlozhbe, ali su zato njegovi uchenici postizali znachajne rezultate i vremenom i sami postajali akademski slikari. I po tome se za Slobodana Dimitrijevic'a mozhe slobodno rec'i da je uchenicima predavao ljubav za slikarstvom. Za pedagoshki rad odlikovan je 1981. godine Ordenom rada sa srebrnim vijencem SFRJ.

Dugogodishnji pedagoshki rad ostavio je vidnog uticaja i na nastavnika: metodichnost, postupnost u izgradnji slike. Pedesetak eksponata na izlozhbi u Brchkom predstavlja Dimitrijevic'a kao slikara izgradjenih i sazrelih stvaralachkih postupaka neovisno od slikarske tehnike u kojoj se ispoljavao, ili slikarskog usmjerenja kome se priklanjao. Na izgradjivanje raznolikih slikarskih sposobnosti tjerao ga je upravo njegov pedagoshki rad.

Plakat sa izlozhbe Slobodana N. Dimitrijevic'a

Plakat sa izlozhbe Slobodana N. Dimitrijevic'a

Ova izlozhba Slobodana Dimitrijevic'a nije retrospektiva u uobichajenom smislu rijechi. Ona ne pokazuje odakle je slikar pocheo. Na slikama nema godina nastanka. To je poznato jedino Slobodanu Dimitrijevic'u. Pa ipak, ovo je revijalna retrospektiva njegovih stvaralachkih interesovanja, i to od onih dana kada je slikar pocheo davati zrela i veoma uspjela umjetnichka ostvarenja. Sve govori o shirini stvaralachkih sposobnosti.

Crtezh ”Starci” je pun linijske deskripcije o tragovima zhivota. Dimitrijevic' je izlozhio niz uspjelih portreta, ali je pravo majstorstvo portretiranja ispoljio u strogom, jednopoteznom akvarelu: Mejra, Isha, Prosjakinja.

Pejzazh slikari biraju, ukoliko ne slikaju neki zamishljeni, ili hipotetichni, ali mrtvu prirodu uvijek sami aranzhiraju. Realistichke mrtve prirode Dimitrijevic' je sadrzhajno obogatio, a gledaoca uvukao u semantichko polje i uputio ka trazhenju poruka: ”Mrtva priroda sa ikonom”, ”Mrtva priroda sa polozhenim glinenim c'upom” chije otvoreno zhdrijelo zjapi na gomilu paprika pred sobom, i koje c'e najvjerovatnije zavrshiti u c'upu kao zimnica, ali poslije slikanja.

Realistichki su slikane i dunje na bijelom stolnjaku. ”Jesen u polju” je u tom pogledu izuzetak kao spontana, ali efektno ostvarena gestulna ekspresionistichka eksplozija, ali dekorativna kao i vec'ina eksponata ovdje.

Posebno je zanimljiv ciklus Dimitrijevic'evih slika ostvarenih na nachin kubizma. Na jednom broju slika objekt na platnu je konstruiran od apstraktnih i geometrijskih oblika. Oni su ovdje konstanta likovnog jezika, a mijenjaju se samo odnosi medu bojama i likovni efekti. Dok se na jednim slikama predmet razlazhe u jedinstvenu likovnu strukturu, ili reducira na geometrijske forme, na drugima se kubistichkim elementima predmet konstruira.

Da se radi o izgradjenom i prostudiranom postupku, lahko je uochljivo po raznovrsnosti motiva koje je Dimitrijevic' obuhvatio svojim kubizmom: ”Mrtva priroda sa krishkama lubenice”, ”Otmica Leukipovih kc'eri”, ”Pozhar”, ”Rugovska igra”, te portreti. Na nekolicini slika figura se u stvaralachkoj igri skoro sasvim gubi, a nju zamjenjuje drama kubistichkih elemenata, u kojoj ima dosta lirskog. Dimitrijevic' se duzhe vrijeme bavi i minijaturnim slikarstvom prizora koji nas na metaforichan i alegorichan nachin upuc'uju na poruku.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Klas centar Mostar

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-05-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden