Most - Index
Most - Pretplata
Fikret Ibrichic': Autoportret [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 183 (94 - nova serija)

Godina XXX februar/veljacha 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ljubica Perkman
Zvjezdane noc'i

Susha je vec' danima ispijala i pritiskala zemlju, a na plavom nebeskom plashtu, bez ijednog oblachka, sunce je izgledalo kao nacrtana uzharena kugla.

Majci smo mogle pomagati u polju samo u osvit zore, kad je josh bilo malo hladovine, a zatim smo morale trazhiti spas pod starom razgranatom lipom. Oblizhnja rjechica Vrbanja bila je vec' oplic'ala, tamo gdje smo nekad plivale, sada smo mogle samo gaziti toplu vodu. Lako smo prelazile i na drugu obalu, ali smo morale biti oprezne zbog zmija, koje vole toplotu.

Noc'i u kuc'i bile su skoro neizdrzhive, otvarale smo prozore i vrata, ali nije bilo ni dashka vjetra. Zato je majka predlozhila da deke i jastuke iznesemo vani, i da spavamo na travi ispred kuc'e. Mi, djevojchice, radosno smo prihvatile tu novinu, da noc'i provodimo ispod neba punog razigranih zvijezda, medju kojima se shetka mjesec sa stalno upaljenim fenjerom. Odavale smo se fantaziji mraka. Majka nam je nizala priche, najcheshc'e iz svoga djetinjstva, a sjenke treshnjinih grana na zidu kuc'e podsjec'ale su na likove iz bajki i strahota. Neke sjene su lichile na strashnog vuka, neke na majmuna ili pticu, a neke na bic'a koja nismo mogli odgonetnuti. Nasha kuc'a je bila osamljena, pa smo se chesto i plashile da nas, kad utonemo u san, ne bi napao kakav pas, ili nepoznat chovjek, koji bi sluchajno tuda prolazio. Dugo smo shaputale i c'uc'orile ispod tanke deke, zagledane u beskrajni prostor ukrashen zvijezdama. Svaka je od nas trazhila svoju zvijezdu. Pronalazile bismo ih, i zatim ponovo gubile u tom obilju i svjetlucanju. Ponekad smo se i uplashile, kad bismo vidjele da neka zvijezda padne, nestane. Jednostavno, jache zasvijetli, i onda se negdje izgubi. Kao da ode na drugu stranu neba.

Jana Andreescu (Rumunija): Ilustracija

Jana Andreescu (Rumunija): Ilustracija

”Zashto padaju zvijezde?” pitale smo majku.

”Ne znam ja to, kc'eri, daleko je i beskrajno nebo. Samo se sjec'am da su mi stariji, dok sam josh bila mala, kao i vi, govorili da svaki chovjek ima svoju zvijezdu, i da pad zvijezde mozhe znachiti i nechiji odlazak”, objashnjavala nam je majka.

”A ko bi to mogao umrijeti?” upitale smo skoro u jedan glas.

”Ne znam ja to, djeco, mozhda neko daleko od nas, i zvijezde su daleko”, tjeshila nas je majka.

Gledale smo u visoke zvijezde, uchinilo nam se da je josh jedna bljesnula. Oh, samo da neko ne umre u nashoj porodici, u nashem selu.

Majka je vec' bila u dubokom snu. I Neda je vec' polako tonula u san, a Ljupka je pozheljela da malo porazgovara sa zvijezdom Danicom, koja kao da se priblizhavala mjesecu, ili je to on, kao njihov chuvar, doshao blizhe, da joj neshto zapjevushi. Ljupka je zapamtila gdje se Danica nalazi, prepoznavala ju je po zlatnom repu. Otkud joj taj chudesni zlatni ukras, pitala je prvo sestrice, a zatim i majku, koja joj je objasnila da to ipak nije rep, nego samo jedna duzha zraka, jedan odsjaj.

I u ovoj toploj ljetnoj noc'i, Ljupki se chinilo kao da je i sama medju zvijezdama, kao da Danicu mozhe dodirnuti rukom. Pochela je i tiho pjevushiti. Probudila je i majku, koja se prenula iz sna. Kc'erku je pomilovala po kosi:

”Spavaj, kc'eri moja, ne boj se, tu sam ja, pored tebe!”

”Ne bojim se ja, majko, nicheg se ne bojim, samo bih htjela da malo popricham sa zvijezdom Danicom” odgovorila je Ljupka, a u mislima su joj svjetlucale rijechi, koje je htjela da pretochi u pjesmu. Nije vishe pjevushila, da ih ne probudi, ali i danas se, nakon toliko godina, sjec'a stihova koji su joj navirali, kao mjesechina, u toj chudesnoj noc'i djetinjstva.

Zvijezdo moja, zvjezdice,
sipaj zvjezdanu prashinu u tami.
Nadari srec'u sestrama,
meni i nashoj mami.

A zvijezda Danica kao da se smijeshila, obec'avajuc'i da c'e njenu molbu uslishiti. Pozheljela je srec'u svima, cijelom svijetu, zaboravljajuc'i na strah od noc'nih sjena. Uleprshala je brzo u san, u kojem je osjetila neku toplinu, kao da se nalazila uz zvijezdu Danicu. Samo sijaj, nikad ne gasni, nikad ne padaj!

Iz chudesnog sna probudio ju je cvrkut ptica. Kroz kroshnje treshnje probijale su se zrake radjajuc'eg sunca. Majka i sestre su josh spavale. Ljupka je posmatrala igru sunchevih zraka na njihovim licima.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Senaid Buljubashic': Predio [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-05-20

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden