Most - Index
Most - Pretplata
Pierre-Auguste Renoir: Young Girls at the piano, 1889. [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 182 (93 - nova serija)

Godina XXX januar/sijechanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Emin Chustovic', Sarajevo
Zashto je Hercegovina u medijskom zapec'ku

Od iskona Bosna i Hercegovina su neraskidivo tkivo. Prvi pomen Hercegovine datira od 948. godine iz dokumenta vladara Porfirogeneta.

Grupa ”ogorchenih Hercegovaca” (”Oslobodjenje”, 18. oktobra) reagovala je na imenovanje dr. Ive Banca, za pochasnog gradjanina Bosne i Hercegovine putem krac'eg teksta:

”Neshvatljivo je da neko predlazhe dr. Ivu Banca za pochasnog gradjanina ili drzhavljanina Bosne i Hercegovine, kada je on do sada kao ’gost u raznim televizijama’ spominjao samo Bosnu, ali ne i Hercegovinu!

Isti sluchaj je i sa gospodom: Sashom Toperic'em, prof. dr Muhamedom Filipovic'em, prof. dr. Vladimirom Premecom, prof dr. Gajom Sekulic'em, Seadom Palavric', Sulejmanom Tihic'em, reisom Mustafom efendijom Ceric'em…”

Grupa otvara pitanje medijskog zapec'ka Hercegovine i zalazhe se za hercegovachki jezik, a ne samo bosanski ili boshnjachki. Dakle, pokrec'e se i aktuelna tema i dilema oko bosanskohercegovachkog ili hercegovachkobosanskog jezika na prostoru Bosne i Hercegovine.

Nazhalost, c'utke smo preshli preko chinjenice uvodjenja samo varijante bosanski jezik u Ustav 30. marta 1994. godine i ”kumstva” potpisnika Povelje o bosanskom jeziku Instituta za boshnjachke studije 21. marta 2002. godine i pri donoshenju odrednice bosanski jezik oshtetili 496.220 prijeratnih zhitelja Hercegovine u 19 opc'ina ovog regiona.

Siguran sam da bi varijanta bh. jezika bila po mjeri i rado prihvac'ena od svih zhitelja Bosne i Hercegovine, bez obzira na to kojoj naciji pripadali i kojom se jezichnom varijantom sluzhili. Nauchne institucije i lingvisti bi se morali pozabaviti detaljnim opisom jezika, fonologije, morfologije, sintakse, stilistike, pravopisa i gramatike, s obzirom da postojec'e tri jezichne varijante vishe chine podruchje govora nego jezika sa svim njegovim zakonitostima.

Drugo je pitanje medijskog i politichkog ”zapec'ka” u kome se godinama nalazi Hercegovina. Zaboravlja se da na prostoru od 5.119.684 hektara, pored Bosne, stoljec'ima traje, istrajava i egzistira na svom topraku Bozhije davanje zvano Hercegovina i homo Hercegovina.

Prvi pomen joj datira 948. godine iz dokumenta rimskog vladara Porfirogeneta, a zapis Ivana Frane Jukic'a historijsko shtivo chini i zlata vrijedi: ”Prostor zemlje medju rijekama Savom, Unom, Drinom i morem Jadranskim od IX stoljec'a naziva se Bosnom i Hercegovinom”.

Letimichan pogled na srednjovjekovnu Bosnu i Hercegovinu govori o prostranstvu od Jadrana do Save, od Cetine do Drine, a poveljom Dubrovchanima (25. juni 1405.) kralj Tvrtko II se oslovljava ”kraljem Srbije, Bosne, Primorja, Humske zemlje, Donjih kraja, Usore, Soli i zapadnih strana”.

Od 1470. godine Hercegovina je sa statusom sandzhaka a prema odredbama Berlinskog ugovora provincija ili administrativna oblast unutar Bosne. Vododjelnica Bosna/Neretva na Ivan-planini i klimatske osobenosti preko Ivan-planine, chine Hercegovinu, ali to ne mozhe biti politichko, a josh manje drzhavotvorno uporishte ma za koga. ”Kule od karata” su i politikantske natuknice: stara, istochna, zapadna, juzhna Hercegovina i vode putevima strmoglava u bezdan totalnog neznanja o historijatu i vremenskom hodu kroz stoljec'a Hercegovine.

Od iskona su Bosna i Hercegovina neraskidivo tkivo svih onih koji ih u oku i srcu nose. Nisu djeljive ni sa kojim brojem. Znaju da izmire nepomirljivo i u stalnom sudaru: vjeru i naciju, kulturu i civilizaciju, istok i zapad, ljubav i mrzhnju, iskrenost i zavist, zhivot i smrt. Zato Bosnu i Hercegovinu podjednako poshtuj i uvazhavaj, ”privij” na srce i nosi u srcu ili ostavi na miru.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Hasan Fazlic': Vrano i Zlobo [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-05-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden