Most - Index
Most - Pretplata
Pierre-Auguste Renoir: Young Girls at the piano, 1889. [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 182 (93 - nova serija)

Godina XXX januar/siječanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Emin Čustović, Sarajevo
Zašto je Hercegovina u medijskom zapećku

Od iskona Bosna i Hercegovina su neraskidivo tkivo. Prvi pomen Hercegovine datira od 948. godine iz dokumenta vladara Porfirogeneta.

Grupa ”ogorčenih Hercegovaca” (”Oslobođenje”, 18. oktobra) reagovala je na imenovanje dr. Ive Banca, za počasnog građanina Bosne i Hercegovine putem kraćeg teksta:

”Neshvatljivo je da neko predlaže dr. Ivu Banca za počasnog građanina ili državljanina Bosne i Hercegovine, kada je on do sada kao ’gost u raznim televizijama’ spominjao samo Bosnu, ali ne i Hercegovinu!

Isti slučaj je i sa gospodom: Sašom Toperićem, prof. dr Muhamedom Filipovićem, prof. dr. Vladimirom Premecom, prof dr. Gajom Sekulićem, Seadom Palavrić, Sulejmanom Tihićem, reisom Mustafom efendijom Cerićem…”

Grupa otvara pitanje medijskog zapećka Hercegovine i zalaže se za hercegovački jezik, a ne samo bosanski ili bošnjački. Dakle, pokreće se i aktuelna tema i dilema oko bosanskohercegovačkog ili hercegovačkobosanskog jezika na prostoru Bosne i Hercegovine.

Nažalost, ćutke smo prešli preko činjenice uvođenja samo varijante bosanski jezik u Ustav 30. marta 1994. godine i ”kumstva” potpisnika Povelje o bosanskom jeziku Instituta za bošnjačke studije 21. marta 2002. godine i pri donošenju odrednice bosanski jezik oštetili 496.220 prijeratnih žitelja Hercegovine u 19 općina ovog regiona.

Siguran sam da bi varijanta bh. jezika bila po mjeri i rado prihvaćena od svih žitelja Bosne i Hercegovine, bez obzira na to kojoj naciji pripadali i kojom se jezičnom varijantom služili. Naučne institucije i lingvisti bi se morali pozabaviti detaljnim opisom jezika, fonologije, morfologije, sintakse, stilistike, pravopisa i gramatike, s obzirom da postojeće tri jezične varijante više čine područje govora nego jezika sa svim njegovim zakonitostima.

Drugo je pitanje medijskog i političkog ”zapećka” u kome se godinama nalazi Hercegovina. Zaboravlja se da na prostoru od 5.119.684 hektara, pored Bosne, stoljećima traje, istrajava i egzistira na svom topraku Božije davanje zvano Hercegovina i homo Hercegovina.

Prvi pomen joj datira 948. godine iz dokumenta rimskog vladara Porfirogeneta, a zapis Ivana Frane Jukića historijsko štivo čini i zlata vrijedi: ”Prostor zemlje među rijekama Savom, Unom, Drinom i morem Jadranskim od IX stoljeća naziva se Bosnom i Hercegovinom”.

Letimičan pogled na srednjovjekovnu Bosnu i Hercegovinu govori o prostranstvu od Jadrana do Save, od Cetine do Drine, a poveljom Dubrovčanima (25. juni 1405.) kralj Tvrtko II se oslovljava ”kraljem Srbije, Bosne, Primorja, Humske zemlje, Donjih kraja, Usore, Soli i zapadnih strana”.

Od 1470. godine Hercegovina je sa statusom sandžaka a prema odredbama Berlinskog ugovora provincija ili administrativna oblast unutar Bosne. Vododjelnica Bosna/Neretva na Ivan-planini i klimatske osobenosti preko Ivan-planine, čine Hercegovinu, ali to ne može biti političko, a još manje državotvorno uporište ma za koga. ”Kule od karata” su i politikantske natuknice: stara, istočna, zapadna, južna Hercegovina i vode putevima strmoglava u bezdan totalnog neznanja o historijatu i vremenskom hodu kroz stoljeća Hercegovine.

Od iskona su Bosna i Hercegovina neraskidivo tkivo svih onih koji ih u oku i srcu nose. Nisu djeljive ni sa kojim brojem. Znaju da izmire nepomirljivo i u stalnom sudaru: vjeru i naciju, kulturu i civilizaciju, istok i zapad, ljubav i mržnju, iskrenost i zavist, život i smrt. Zato Bosnu i Hercegovinu podjednako poštuj i uvažavaj, ”privij” na srce i nosi u srcu ili ostavi na miru.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Hasan Fazlić: Vrano i Zlobo [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-05-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden