Most - Index
Most - Pretplata
Danilo Pravica: Ilustracija [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 180 (91 - nova serija)

Godina XXIX novembar/studeni 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ivo Mijo Andrić
Svjetlost za vječnost

Risto Milićević, Atif Kujundžić: Impressio svjetla,
NIK Kujundžić, Zajednica tehničke kulture BiH i
Asocijacija umjetničke fotografije BiH,
Živinice, 2004.

Da photos i pjesma podjednako dobro fukcioniraju kao samostalne, ali i kao združene umjetnički tvorevine, potvrđuje ponajbolje knjiga Atifa Kujundžića i Riste Milićevića pod naslovom ”Impressio svjetla”. Autori knjige, poznati majstor umjetničke fotografije Risto Milićević i vrsni pjesnik Atif Kujundžić udruženim su snagama ponudili ljubiteljima photosa i lirike djelo koje po mnogo čemu nadilazi okvire vremena u kojem je nastalo.

Zaljubljenik prirode i fotografije Risto Milićević (rođen 1922. g. u Nenovićima pokraj Trebinja) trideset je godina fotografskim aparatom bilježio zanimljive zemljopisno-povijesne detalje na prostorima ex Jugoslavije. Rezultat toga predanog rada sakupljen je i dijelom prezentiran u knjizi s naslovom ”Fotografije” objavljenoj početkom 2002. godine. Pišući opsežni predgovor toj knjizi, književnik Atif Kujundžić misaono je dubinski zaronio u biće Milićevićevih fotografija otkrivši u njima mogućnosti za vlastito pjesničko nadahnuće.

Inspiriran neiscrpnim bogatstvom prirode i ljepotama od iskona ovjekovječenim objektivom, Kujundžić je ispisao bukete stihova koji su vrhunski lirsko-estetski ram za više desetaka Milićevićevih fotografija. Lakoća pjevanja koja odlikuje cjelokupni Kujundžićev pjesnički opus u ovim se pjesmama plodi kao svevidni misaoni bljesak na osebujnim photo izdancima. Raznovrsni motivi koje nude fotografije Riste Milićevića omogućili su pjesniku Atifu Kujundžiću skladanje tečnih i kristalno čistih rima koje su vrhunac pjesničkog umijeća. U prilog tome navodim sljedeće stihove iz pjesme pod naslovom ”Čempres”:

”Sunce kamen raspucava
Podižem se snagom vode,
Nebom profil iscrtavam,
Tamo biljke ne dohode.”

Biljke jesu simboli prirode, a nebo zapravo jest plava tabla na kojoj pjesnik riše svoje stihovane misli u oblike koji iz sna bude slike. Tako se spoj versa i photosa pretače u zbiljnost koja nas podsjeća na trenutke kada smo uživali u ljepotama rijeka, planina, jezera, mora, šuma i svekolikih bogomdanih detalja iz svijeta koji nas okružuje. Ako tim vječnim prirodnim odrednicama pridodamo i raznolike ljudske tvorevine (sela, gradove, vjerske objekte, mostove, stećke...) što su nastale u bližoj i daljoj prošlosti, tada dobijamo sveukupnost Milićevićeve umjetničke fotografske i Kujundžićeve poetske opservacije.

Predrag Hegeduš: ANKH AF KHO NSU, kombinovana

Predrag Hegeduš: ANKH AF KHO NSU, kombinovana

Pjesnik Atif Kujundžić svoje pjevanje o svijetu što ga nude fotografije, ne ograničava samo na puko lirsko registriranje inspirativnih detalja. On, poput ronioca na dnu mora slike, traga za dokazima ljudske duhovne i fizičke opstojnosti zadane vremenom i prostorom, što su nam voljom Svevišnje sile određeni. Kada se sa toga svoga puta vrati u svijet svagdanje zbilje on, s uvjetnom rezignacijom, pristaje na životnu prozaiku koja nas kao strvinar prati na razmeđi od rođenja do smrti. To stanje latentne apatije ponajbolje uočavamo u pjesmi ”Spreman sam da patim” u kojoj imperativno poručuje:

”Kad se kući vratim,
Mogu i da patim.”

Stihujući photos, pjesnik Atif Kujundžić ne ostavlja dvojbu o svojoj namjeri da očima slike vrati glas i sluh koji su joj neophodni da bi svijet prikazala u njegovom povijesno-zemljopisnom kontekstu. Onakvim kakav stvarno jeste, a ne kakvim bi mogao biti kada bi njegovoj budućnosti bezumni sudili.

Otuda ova knjiga nosi humanu poruku za sve ljude dobre volje koja glasi: ”Čuvajmo ono što nam je od Boga dato, jer to nas hrani dok ne postanemo u prah”. Ako se vrijednost slike i riječi mjeri vremenom, tada knjiga ”Impressio svjetla” zaslužuje vječnu svjetlost.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Fikret Ibričić: Panorama Rostova, ulje na kartonu [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-01-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden