Most - Index
Most - Pretplata
Danilo Pravica: Ilustracija [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 180 (91 - nova serija)

Godina XXIX novembar/studeni 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ivo Mijo Andric'
Svjetlost za vjechnost

Risto Milic'evic', Atif Kujundzhic': Impressio svjetla,
NIK Kujundzhic', Zajednica tehnichke kulture BiH i
Asocijacija umjetnichke fotografije BiH,
Zhivinice, 2004.

Da photos i pjesma podjednako dobro fukcioniraju kao samostalne, ali i kao zdruzhene umjetnichki tvorevine, potvrdjuje ponajbolje knjiga Atifa Kujundzhic'a i Riste Milic'evic'a pod naslovom ”Impressio svjetla”. Autori knjige, poznati majstor umjetnichke fotografije Risto Milic'evic' i vrsni pjesnik Atif Kujundzhic' udruzhenim su snagama ponudili ljubiteljima photosa i lirike djelo koje po mnogo chemu nadilazi okvire vremena u kojem je nastalo.

Zaljubljenik prirode i fotografije Risto Milic'evic' (rodjen 1922. g. u Nenovic'ima pokraj Trebinja) trideset je godina fotografskim aparatom biljezhio zanimljive zemljopisno-povijesne detalje na prostorima ex Jugoslavije. Rezultat toga predanog rada sakupljen je i dijelom prezentiran u knjizi s naslovom ”Fotografije” objavljenoj pochetkom 2002. godine. Pishuc'i opsezhni predgovor toj knjizi, knjizhevnik Atif Kujundzhic' misaono je dubinski zaronio u bic'e Milic'evic'evih fotografija otkrivshi u njima moguc'nosti za vlastito pjesnichko nadahnuc'e.

Inspiriran neiscrpnim bogatstvom prirode i ljepotama od iskona ovjekovjechenim objektivom, Kujundzhic' je ispisao bukete stihova koji su vrhunski lirsko-estetski ram za vishe desetaka Milic'evic'evih fotografija. Lakoc'a pjevanja koja odlikuje cjelokupni Kujundzhic'ev pjesnichki opus u ovim se pjesmama plodi kao svevidni misaoni bljesak na osebujnim photo izdancima. Raznovrsni motivi koje nude fotografije Riste Milic'evic'a omoguc'ili su pjesniku Atifu Kujundzhic'u skladanje technih i kristalno chistih rima koje su vrhunac pjesnichkog umijec'a. U prilog tome navodim sljedec'e stihove iz pjesme pod naslovom ”Chempres”:

”Sunce kamen raspucava
Podizhem se snagom vode,
Nebom profil iscrtavam,
Tamo biljke ne dohode.”

Biljke jesu simboli prirode, a nebo zapravo jest plava tabla na kojoj pjesnik rishe svoje stihovane misli u oblike koji iz sna bude slike. Tako se spoj versa i photosa pretache u zbiljnost koja nas podsjec'a na trenutke kada smo uzhivali u ljepotama rijeka, planina, jezera, mora, shuma i svekolikih bogomdanih detalja iz svijeta koji nas okruzhuje. Ako tim vjechnim prirodnim odrednicama pridodamo i raznolike ljudske tvorevine (sela, gradove, vjerske objekte, mostove, stec'ke...) shto su nastale u blizhoj i daljoj proshlosti, tada dobijamo sveukupnost Milic'evic'eve umjetnichke fotografske i Kujundzhic'eve poetske opservacije.

Predrag Hegedush: ANKH AF KHO NSU, kombinovana

Predrag Hegedush: ANKH AF KHO NSU, kombinovana

Pjesnik Atif Kujundzhic' svoje pjevanje o svijetu shto ga nude fotografije, ne ogranichava samo na puko lirsko registriranje inspirativnih detalja. On, poput ronioca na dnu mora slike, traga za dokazima ljudske duhovne i fizichke opstojnosti zadane vremenom i prostorom, shto su nam voljom Svevishnje sile odredjeni. Kada se sa toga svoga puta vrati u svijet svagdanje zbilje on, s uvjetnom rezignacijom, pristaje na zhivotnu prozaiku koja nas kao strvinar prati na razmedji od rodjenja do smrti. To stanje latentne apatije ponajbolje uochavamo u pjesmi ”Spreman sam da patim” u kojoj imperativno poruchuje:

”Kad se kuc'i vratim,
Mogu i da patim.”

Stihujuc'i photos, pjesnik Atif Kujundzhic' ne ostavlja dvojbu o svojoj namjeri da ochima slike vrati glas i sluh koji su joj neophodni da bi svijet prikazala u njegovom povijesno-zemljopisnom kontekstu. Onakvim kakav stvarno jeste, a ne kakvim bi mogao biti kada bi njegovoj buduc'nosti bezumni sudili.

Otuda ova knjiga nosi humanu poruku za sve ljude dobre volje koja glasi: ”Chuvajmo ono shto nam je od Boga dato, jer to nas hrani dok ne postanemo u prah”. Ako se vrijednost slike i rijechi mjeri vremenom, tada knjiga ”Impressio svjetla” zasluzhuje vjechnu svjetlost.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Fikret Ibrichic': Panorama Rostova, ulje na kartonu [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-01-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden