Most - Index
Most - Pretplata
Danilo Pravica: Ilustracija [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 180 (91 - nova serija)

Godina XXIX novembar/studeni 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ferid Čehić
Sublimacija bosanskog usuda

”Bosanski protestant”, Manuela Sorensen (alias Ševko
Kadrić), izdavač: Društvo BiH pisaca i prevodilaca
u Skandinaviji, Värnamo, 2004.

Preplodno je književno stvaralaštvo Ševke Kadrića u tuđini. Ne samo običnom, nego ni čovjeku znalcu, dobroinformisanom i za čitanje raspoloženom, teško ga je pratiti. Jednu knjigu, tek što je na noge stala, stiže druga, što iznenađuje i raduje.

Da nabrojim samo neke naslove koje sam i sam čitao: ”Bošnjaštvo na vjetrometini”, ”Posljednji bosanski bogumil i druge priče” (u švedskom izdanju ”Hamlet från Bosnien”), pa dvojezična ”Bogumilerna som inspiration” (Bogumili kao inspiracija) a onda dva romana pod pseudonimima ”Sara” (Lana Bosnić) i ”Bosanski protestant” (Manuela Sorensen). Zbog čega pseudonimi pored lijepa imena vjerovatno pisac sam najbolje zna?

Roman ”Bosanski protestant” na izvjestan način predstavlja sublimaciju nesretnog, kroz istoriju najčešće na margine bacanog – bosanskog usuda, koji niko, nikad, pa ni danas, nažalost, ne shvaća ozbiljno. Nije slučajno da Mustafa Cico Arnautović, jedan od recenzenata, ovo štivo svrsta ”u žanr historijskog romana, razvijena na historijskoj građi Bosne i Hercegovine, jer ulazi u tematiku uzroka tragike Bosne i njena naroda, posebno onog dijela koji danas nazivamo ”bosanskim muslimanima”.

Irfan Handukić: I.U.M., bakropis

Irfan Handukić: I.U.M., bakropis

U romanu se na vješt način prepliću dokument s pukom životnom činjenicom, istina s imaginacijom i umjetničkom obojenošću, ali jedno ostaje kao stalna, prateća zavjesa od koje Manuela Sorensen (alias Ševko Kadrić), nikako ne može da pobjegne, da se skloni. To je, nažalost, upravo taj nesretni ”bosanski usud”. Autor i neće da se sklanja, jer je sklanjanja bilo i previše. Kad bi to samo i pokušao, nedvojbeno je da bi izdao i sebe, i Bosnu. Možda je, baš zbog toga miješanja prošlosti i sadašnjosti, mita sa stvarnošću i literature sa dokumentima, čitaocu ”Bosanskog protestanta” ponekad teško da prati tok ovog znalački uređenog romana.

Međutim, kao maštoviti likovnjak, autor cijelu priču boji suptilnim slikama iz davnine i pretvara ih u mozaik istinske ljepote koji dugo ostaje u čitaočevom sjećanju. Čitalac, počesto, ima osjećaj da i sam korača stazama kojima su, tamo negdje duboko u prošlosti, koračali njegovi junaci, Radin, Gorčin, Asta, Alija Humo... Roman je takođe pun imena mjesta, što govori da autor izuzetno poznaje zemlju Bosnu i njeno bivstvovanje, istovremeno iskazujući svoju neskrivenu ljubav prema rodnoj grudi i tugu nad njenom boli.

Iznesene činjenice i posebna vrsta senzibiliteta, koji je na razne načine prisutan u romanu, možda i jeste ono najljepše u ”Bosanskom protestantu”, pa je možda i šteta što radnja romana nije smještena na flotil ”Evropa”, gdje i počinje, umjesto ratne zemunice gdje traje. Tim bi se, po mom skromnom mišljenju, postigla puna simbolika maćehinskog odnosa Evrope prema Bosni i onom što se tamo desilo i dešavalo. U svim tim golgotama i ”bosanskim usudima” bosanski čovjek jeste trpio, gubio ali nikada nije klecao. Tu čvrstu moralnost Bosanca je možda ponajbolje izrazio Miroslav Krleža riječima: ”Neka oprosti gospođa Evropa, ali samo Bosanci u njoj imaju spomenike kulture. Imaju stećke. Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno, digao ruku, digao glavu ali nikad i niko nije vidio stećak na kom Bosanac kleči na kom je prikazan kao sužanj.”

Roman ”Bosanski protestant”, svojevrsna i znalački napravljena sublimacija, ali možda i romanizirana geneza nesretnog bosanskog usuda, itekako zaslužuje pozornost šire javnosti. Trebalo bi, barem, da za nju znaju, ali i da je svakako čitaju i pročitaju oni Bosanci koji čitati hoće i znaju, a da o zahrđaloj, uspavanoj i prepotentnoj Evropi da i ne govorimo.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Fikret Ibričić: Panorama Rostova, ulje na kartonu [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-01-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden