Мост - Индекс
Мост - Претплата
Данило Правица: Илустрација [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 180 (91 - нова серија)

Година XXIX новембар/студени 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Ферид Чехић
Сублимација босанског усуда

„Босански протестант“, Мануела Соренсен (алиас Шевко
Кадрић), издавач: Друштво БиХ писаца и преводилаца
у Скандинавији, Вернамо (: Värnamo), 2004.

Преплодно је књижевно стваралаштво Шевке Кадрића у туђини. Не само обичном, него ни човјеку зналцу, доброинформисаном и за читање расположеном, тешко га је пратити. Једну књигу, тек што је на ноге стала, стиже друга, што изненађује и радује.

Да набројим само неке наслове које сам и сам читао: „Бошњаштво на вјетрометини“, „Посљедњи босански богумил и друге приче“ (у шведском издању „Hamlet från Bosnien“), па двојезична „Bogumilerna som inspiration“ (Богумили као инспирација) а онда два романа под псеудонимима „Сара“ (Лана Боснић) и „Босански протестант“ (Мануела Соренсен). Због чега псеудоними поред лијепа имена вјероватно писац сам најбоље зна?

Роман „Босански протестант“ на извјестан начин представља сублимацију несретног, кроз историју најчешће на маргине бацаног – босанског усуда, који нико, никад, па ни данас, нажалост, не схваћа озбиљно. Није случајно да Мустафа Цицо Арнаутовић, један од рецензената, ово штиво сврста „у жанр хисторијског романа, развијена на хисторијској грађи Босне и Херцеговине, јер улази у тематику узрока трагике Босне и њена народа, посебно оног дијела који данас називамо „босанским муслиманима“.

Ирфан Хандукић: И.У.М., бакропис

Ирфан Хандукић: И.У.М., бакропис

У роману се на вјешт начин преплићу документ с пуком животном чињеницом, истина с имагинацијом и умјетничком обојеношћу, али једно остаје као стална, пратећа завјеса од које Мануела Соренсен (алиас Шевко Кадрић), никако не може да побјегне, да се склони. То је, нажалост, управо тај несретни „босански усуд“. Аутор и неће да се склања, јер је склањања било и превише. Кад би то само и покушао, недвојбено је да би издао и себе, и Босну. Можда је, баш због тога мијешања прошлости и садашњости, мита са стварношћу и литературе са документима, читаоцу „Босанског протестанта“ понекад тешко да прати ток овог зналачки уређеног романа.

Међутим, као маштовити ликовњак, аутор цијелу причу боји суптилним сликама из давнине и претвара их у мозаик истинске љепоте који дуго остаје у читаочевом сјећању. Читалац, почесто, има осјећај да и сам корача стазама којима су, тамо негдје дубоко у прошлости, корачали његови јунаци, Радин, Горчин, Аста, Алија Хумо... Роман је такође пун имена мјеста, што говори да аутор изузетно познаје земљу Босну и њено бивствовање, истовремено исказујући своју нескривену љубав према родној груди и тугу над њеном боли.

Изнесене чињенице и посебна врста сензибилитета, који је на разне начине присутан у роману, можда и јесте оно најљепше у „Босанском протестанту“, па је можда и штета што радња романа није смјештена на флотил „Европа“, гдје и почиње, умјесто ратне земунице гдје траје. Тим би се, по мом скромном мишљењу, постигла пуна симболика маћехинског односа Европе према Босни и оном што се тамо десило и дешавало. У свим тим голготама и „босанским усудима“ босански човјек јесте трпио, губио али никада није клецао. Ту чврсту моралност Босанца је можда понајбоље изразио Мирослав Крлежа ријечима: „Нека опрости госпођа Европа, али само Босанци у њој имају споменике културе. Имају стећке. Шта ради Босанац на стећку? Стоји усправно, дигао руку, дигао главу али никад и нико није видио стећак на ком Босанац клечи на ком је приказан као сужањ.“

Роман „Босански протестант“, својеврсна и зналачки направљена сублимација, али можда и романизирана генеза несретног босанског усуда, итекако заслужује позорност шире јавности. Требало би, барем, да за њу знају, али и да је свакако читају и прочитају они Босанци који читати хоће и знају, а да о захрђалој, успаваној и препотентној Европи да и не говоримо.

Претходна · Садржај · Наредна

Фикрет Ибричић: Панорама Ростова, уље на картону [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-01-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска