Most - Index
Most - Pretplata
Djulejman Isic': Portret supruge, ulje na platnu [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 179 (90 - nova serija)

Godina XXIX oktobar/listopad 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Mustafa Gafic'
Ozhivjelo sjec'anje na slavnog Travnichanina!

Memorijalni muzej Ive Andric'a u Travniku
obiljezhio tri decenije postojanja

Blizu mjesta gdje je bila stara kuc'a Pere Zeca u kojoj je rodjen Ivo Andric' izgradjena je 30. augusta 1974. godine nova kuc'a u bosanskom stilu i poslije Andric'eve smrti proglashena Memorijalnim muzejom.

Zhivotopis nobelovca Ive Andric'a, rodjenog devetog oktobra 1892. godine u Travniku a umrlog 13. marta 1975. godine u Beogradu je poznat svim ljubiteljima knjizhevnosti, i pored netachnih podataka o datumu i mjestu rodjenja koji se, na zhalost, josh uvijek mogu nac'i chak i u enciklopedijskim izdanjima a da se o shkolskim udzhbenicima i ne govori. Nije dovoljno poznata ni sudbina stare bosanske kuc'e broj 13 u travnichkoj ulici Zenjak, u kojoj se Andric' rodio prije 112 godina. Naime, ovu kuc'u koja je stradala u mnogim pozharima u Travniku, od brac'e Ivana i Tadije Antunovic'a otkupio je Stjepan Majkic'-Jurishic'. Od njega je 1925. godine kuc'u kupio travnichki trgovac Pero Zec, od koga je nakon dugog cjenjkanja 1970. godine kuc'u otkupila travnichka Opc'ina. Kuc'a je odmah nakon iseljavanja srushena i u njenoj blizini je, prema projektu arhitekte Nedeljka Rosic'a iz Sarajeva izgradjena nova kuc'a u bosanskom stilu i dovrshena 30. augusta 1974. godine, dakle, prije tri decenije i tretirana je kao ”Rodna kuc'a Ive Andric'a”! Nakon Andric'eve smrti dobila je zvanichan naziv ”Memorijalni muzej Ive Andric'a” iako je bila prilichno nefunkcionalna – imala je basamake-stepenice slichne ljestvama uz koje se mnogi gosti nisu mogli popeti a u prizemlju je bio zemljani (!) pod sa ognjishtem i vitrinama od pleksiglasa u kojima su bila neka Andric'eva djela!

Kemo Boloban: Iz ciklusa ”Putovanje kroz vidjeno”

Kemo Boloban: Iz ciklusa ”Putovanje kroz vidjeno”

Pochetkom devedesetih godina proshlog vijeka u adaptiranom prizemlju je otvoren Klub ”Divan” gdje su se odrzhavale razne knjizhevne i druge priredbe a prije nekoliko godina je prizemlje i dvorishte iznajmljeno za potrebe luksuznog restorana, od chijeg se zakupa odrzhava ova bosanska kuc'a, na chijem je prvom katu muzejska zbirka Andric'evih djela na stranim jezicima, fotografije fotoreportera ”Oslobodjenja” Milosha Djurashevic'a sa dodjeljivanja Nobelove nagrade i neki eksponati koji bi trebali podsjec'ati da je otprilike na tom mjestu devetog (a ne desetog) oktobra 1892. godine u skromnoj kuc'ici shkolskog podvornika Tadije Antunovic'a rodjen Ivan, sin Antuna i majke Katarine-Kate rodjene Pejic' iz Grahovika kod Travnika, a te podatke pedantno je u Matichnu knjigu krshtenih u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Travniku, pod rednim brojem 70 upisao zhupnik Juraj Pushek. Ovi podaci su korishc'eni kao zvanichan dokument kada se 27. septembra 1958. godine bosanski katolik Ivo Andric' ozhenio sa Milicom Banic'-Jovanovic', slikarkom i kostimografom beogradskog Narodnog pozorishta, udovicom njegovog velikog prijatelja Nenada Jovanovic'a a kumovi na vjenchanju bili su im knjizhevnici Julijana i Aleksandar Vucho... Tachne podatke o datumu i mjestu rodjenja Ive Andric'a prvi je otkrio i objavio autor ovih radova u julu 1960. godine u ”Telegramu”, ”Oslobodjenju”, ”Nashoj rijechi” i drugim listovima a o zhivotu i djelu nasheg nobelovca je objavio stotinu priloga, chiji se naslovi mogu prochitati i na posebnoj web-stranici na Internetu.

Obiljezhavanje ovog neobichnog jubileja pochelo je u ponedjeljak 30. augusta u 11 sati kada su svi posjetioci pochashc'eni ”Kahvom dobrodoshlice” kao dijelu promotivne kampanje firme ”Vispak” iz Visokog pod nazivom ”Kahvenishimo ujutro!” – Kahva-kafa-kava je posjetiocima koji su tog dana imali besplatan ulaz servirana ispred ulaznih vrata, iz najvec'e dzhezve na svijetu koju je za Ginisovu knjigu rekorda izradio hadzhi Nusret Jabuchar, majstor sa sarajevske Bash-charshije. I to chashchavati kahvom nije bilo sluchajno, jer je i Ivo Andric' bio veliki ljubitelj ovog napitka i cijenio njegov ukus i aromu a to je bilo uspostavljanje i nekakve emotivne veze sa Andric'em, kazhe Enes Shkrgo koji od trec'eg maja ove godine obavlja duzhnost kustosa ovog Muzeja. Bio je to ”Dan otvorenih vrata” ovog Muzeja chija je zbirka upotpunjena fotosima sa svechanog otvaranja prije tri decenije. Obiljezhen je i sa dva art-ostvarenja Zavichajnog muzeja i to ”Umjetnik je duzhan svom zavichaju” i ”Ivo Andric' – lichno, osobno i personalno” a emitovan je i snimak glasa Ive Andric'a koji je chitao svoju pripovijetku ”Sunce”. U toku dana su na programima travnichkog Nezavisnog radija TNT i Radio-televizije Travnik emitovani prilozi o historijatu Memorijalnog muzeja i snimci svechanog otvaranja a za ovu priliku je prijatelj Andric'ev Abdulah-Avdo Maglic' ponovio svoj govor prilikom svechanog otvaranja Muzeja! Sa dvije web-kamere montirane kod Muzeja i u njegovoj Biblioteci moglo se shirom svijeta preko Interneta pratiti dogadjanje na ovom mjestu a to se moglo pratiti i na web-stranici www.plavavoda.com koju ureduje Kenan Rosic'...

Ochekuje se ponovno ozhivljavanje nekadashnje tradicionalne manifestacije ”Andric'evi dani kulture” u Travniku za koju je za sada najvishe zainteresovano RKD ”Napredak”...

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Muhamed Gash: Portret III, akrilik – kolazh [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-12-23

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden