Most - Index
Most - Pretplata
Đulejman Isić: Portret supruge, ulje na platnu [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 179 (90 - nova serija)

Godina XXIX oktobar/listopad 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Mustafa Gafić
Oživjelo sjećanje na slavnog Travničanina!

Memorijalni muzej Ive Andrića u Travniku
obilježio tri decenije postojanja

Blizu mjesta gdje je bila stara kuća Pere Zeca u kojoj je rođen Ivo Andrić izgrađena je 30. augusta 1974. godine nova kuća u bosanskom stilu i poslije Andrićeve smrti proglašena Memorijalnim muzejom.

Životopis nobelovca Ive Andrića, rođenog devetog oktobra 1892. godine u Travniku a umrlog 13. marta 1975. godine u Beogradu je poznat svim ljubiteljima književnosti, i pored netačnih podataka o datumu i mjestu rođenja koji se, na žalost, još uvijek mogu naći čak i u enciklopedijskim izdanjima a da se o školskim udžbenicima i ne govori. Nije dovoljno poznata ni sudbina stare bosanske kuće broj 13 u travničkoj ulici Zenjak, u kojoj se Andrić rodio prije 112 godina. Naime, ovu kuću koja je stradala u mnogim požarima u Travniku, od braće Ivana i Tadije Antunovića otkupio je Stjepan Majkić-Jurišić. Od njega je 1925. godine kuću kupio travnički trgovac Pero Zec, od koga je nakon dugog cjenjkanja 1970. godine kuću otkupila travnička Općina. Kuća je odmah nakon iseljavanja srušena i u njenoj blizini je, prema projektu arhitekte Nedeljka Rosića iz Sarajeva izgrađena nova kuća u bosanskom stilu i dovršena 30. augusta 1974. godine, dakle, prije tri decenije i tretirana je kao ”Rodna kuća Ive Andrića”! Nakon Andrićeve smrti dobila je zvaničan naziv ”Memorijalni muzej Ive Andrića” iako je bila prilično nefunkcionalna – imala je basamake-stepenice slične ljestvama uz koje se mnogi gosti nisu mogli popeti a u prizemlju je bio zemljani (!) pod sa ognjištem i vitrinama od pleksiglasa u kojima su bila neka Andrićeva djela!

Kemo Boloban: Iz ciklusa ”Putovanje kroz viđeno”

Kemo Boloban: Iz ciklusa ”Putovanje kroz viđeno”

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka u adaptiranom prizemlju je otvoren Klub ”Divan” gdje su se održavale razne književne i druge priredbe a prije nekoliko godina je prizemlje i dvorište iznajmljeno za potrebe luksuznog restorana, od čijeg se zakupa održava ova bosanska kuća, na čijem je prvom katu muzejska zbirka Andrićevih djela na stranim jezicima, fotografije fotoreportera ”Oslobođenja” Miloša Đuraševića sa dodjeljivanja Nobelove nagrade i neki eksponati koji bi trebali podsjećati da je otprilike na tom mjestu devetog (a ne desetog) oktobra 1892. godine u skromnoj kućici školskog podvornika Tadije Antunovića rođen Ivan, sin Antuna i majke Katarine-Kate rođene Pejić iz Grahovika kod Travnika, a te podatke pedantno je u Matičnu knjigu krštenih u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Travniku, pod rednim brojem 70 upisao župnik Juraj Pušek. Ovi podaci su korišćeni kao zvaničan dokument kada se 27. septembra 1958. godine bosanski katolik Ivo Andrić oženio sa Milicom Banić-Jovanović, slikarkom i kostimografom beogradskog Narodnog pozorišta, udovicom njegovog velikog prijatelja Nenada Jovanovića a kumovi na vjenčanju bili su im književnici Julijana i Aleksandar Vučo... Tačne podatke o datumu i mjestu rođenja Ive Andrića prvi je otkrio i objavio autor ovih radova u julu 1960. godine u ”Telegramu”, ”Oslobođenju”, ”Našoj riječi” i drugim listovima a o životu i djelu našeg nobelovca je objavio stotinu priloga, čiji se naslovi mogu pročitati i na posebnoj web-stranici na Internetu.

Obilježavanje ovog neobičnog jubileja počelo je u ponedjeljak 30. augusta u 11 sati kada su svi posjetioci počašćeni ”Kahvom dobrodošlice” kao dijelu promotivne kampanje firme ”Vispak” iz Visokog pod nazivom ”Kahvenišimo ujutro!” – Kahva-kafa-kava je posjetiocima koji su tog dana imali besplatan ulaz servirana ispred ulaznih vrata, iz najveće džezve na svijetu koju je za Ginisovu knjigu rekorda izradio hadži Nusret Jabučar, majstor sa sarajevske Baš-čaršije. I to čaščavati kahvom nije bilo slučajno, jer je i Ivo Andrić bio veliki ljubitelj ovog napitka i cijenio njegov ukus i aromu a to je bilo uspostavljanje i nekakve emotivne veze sa Andrićem, kaže Enes Škrgo koji od trećeg maja ove godine obavlja dužnost kustosa ovog Muzeja. Bio je to ”Dan otvorenih vrata” ovog Muzeja čija je zbirka upotpunjena fotosima sa svečanog otvaranja prije tri decenije. Obilježen je i sa dva art-ostvarenja Zavičajnog muzeja i to ”Umjetnik je dužan svom zavičaju” i ”Ivo Andrić – lično, osobno i personalno” a emitovan je i snimak glasa Ive Andrića koji je čitao svoju pripovijetku ”Sunce”. U toku dana su na programima travničkog Nezavisnog radija TNT i Radio-televizije Travnik emitovani prilozi o historijatu Memorijalnog muzeja i snimci svečanog otvaranja a za ovu priliku je prijatelj Andrićev Abdulah-Avdo Maglić ponovio svoj govor prilikom svečanog otvaranja Muzeja! Sa dvije web-kamere montirane kod Muzeja i u njegovoj Biblioteci moglo se širom svijeta preko Interneta pratiti događanje na ovom mjestu a to se moglo pratiti i na web-stranici www.plavavoda.com koju ureduje Kenan Rosić...

Očekuje se ponovno oživljavanje nekadašnje tradicionalne manifestacije ”Andrićevi dani kulture” u Travniku za koju je za sada najviše zainteresovano RKD ”Napredak”...

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Muhamed Gaš: Portret III, akrilik – kolaž [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-12-23

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden