Most - Index
Most - Pretplata
Djulejman Isic': Portret supruge, ulje na platnu [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 179 (90 - nova serija)

Godina XXIX oktobar/listopad 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Enver Mandzhic'
O drugom bijenalu

Umjetnost minijature BiH – Uz izlozhbe u Tuzli i Mostaru

Drugo bijenale ”Umjetnosti Bosne i Hercegovine” odrzhava se u galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla u Tuzli od 20.10. do 20.11.2003. godine. Na poziv za izlaganje stiglo je preko 600 radova poslatih od 206 autora iz BiH i inostranstva. Selekciona komisija odabrala je za izlaganje 360 djela od 183 autora. U odnosu na Prvo bijenale vishestruko je porastao broj radova i umjetnika koji su pokazali interesovanje za izlaganje na ovoj manifestaciji. Raznovrsnost radova po tematici, likovnom tretmanu problema koji izrazhavaju, tehnici rada i drugim karakteristikama, zahtijevala je primjenu pravila izlaganja i dodjele nagrada. U izvanrednoj postavci Aleksandra Ace Adamovic'a, izlozhba je pokazala mnoge moguc'nosti likovnog izrazhavanja u domenu minijature.

Izet Handzhic': Portret Jasminke C., crtezh, tush

Izet Handzhic': Portret Jasminke C., crtezh, tush

Podijeljena na cjeline, od klasichnih tema pejzazhne slike, preko portreta, zapisa o intimnom, igra, sa tla bosanskog struktura slikovnog polja, izlozhbom su obuhvac'ene i savremene teme: o globalizaciji, narealnost urbanog, priroda-mitologija-religija. Na taj nachin umjetnici su sucheljeni da razlichitim metodama izrazhavanja isprichaju svoju prichu u nizu tematskih cjelina. To je ovom Drugom bijenalu dalo posebnu drazh i uchvrstilo nas u saznanju da je put kojim smo krenuli vrijedan ulozhenog truda i rada. Raduje nas chinjenica da su nas prihvatili BiH umjetnici iz cijelog svijeta, da su nas prihvatili i strani umjetnici kao gosti, te da se u jednoj sredini koja bashtini tradiciju drugih likovnih manifestacija i ova likovna manifestacija mozhe dalje razvijati i tezhiti ka novim dometima koje pruzha umjetnost minijature. Vjerujemo da c'e programske osnove ovog bijenala dozhivjeti josh niz poboljshanja na osnovu iskustva koje istichemo, kritika koja c'e ukazati na propuste i nedostatke, sugestija posjetilaca izlozhbe u gradovima u koje namjeravamo prenijeti izlozhbu.

Bijenale, pokrenuto prije 3 godine, dalo je podstreka umjetnicima da se izraze na nachin koji je u maloj mjeri bio prisutan na nashim prostorima.

Sinisha Pavlovic': Crucifixus 4, bronza

Sinisha Pavlovic': Crucifixus 4, bronza

Novi izazov za umjetnike pokazao se primamljivim jer su morali da savladaju velike prepreke izraza na polju malih, ogranichenih dimenzija. Promishljanja umjetnika dala su vrijedne rezultate jer se vrlo struchni zhiri opredijelio da dodijeli deset nagrada umjesto planiranih pet, a da pri tome ostane josh dosta umjetnika koji su nagrade svakako zasluzhili. Sve ovo Organizacionom odboru bijenala, osoblju Bosanskog kulturnog centra i svim drugima koji su sa svojim aktivnostima pomogli u realizaciji ove manifestacije, pomazhe u istrajavanju u radu u ovom vremenu. To nas ohrabruje i ispunjava nadom da je posijano sjeme bijenala ”Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” niklo u obilju cvjetova, te da c'e ta cvjetna bashta u svoj svojoj ljepoti da se i dalje razvija i shiri, te mirisom doprijeti do nashih umjetnika u svakom kutku planete.

Enver Mandzhic'
Predsjednik Organizacionog odbora bijenala

Nagradjeni autori Drugog bijenala minijature BiH

Grand Prix
Predrag Hegedush
Kunststation
36148 Kleinssassen
Deutschland

Dragana Nuic' Vuchkovic'
Renato Rakic'
Mario Shunjic'
Josipa Bralo
Zlatan Filipovic'
Radoslav Tadic'
Alma Fazlic'
Amir Omerovic'
Mensud Kecho
Dzhevdet Nikochevic'

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Muhamed Gash: Portret III, akrilik – kolazh [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-12-11

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden