Most - Index
Most - Pretplata
Đulejman Isić: Portret supruge, ulje na platnu [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 179 (90 - nova serija)

Godina XXIX oktobar/listopad 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Enver Mandžić
O drugom bijenalu

Umjetnost minijature BiH – Uz izložbe u Tuzli i Mostaru

Drugo bijenale ”Umjetnosti Bosne i Hercegovine” održava se u galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla u Tuzli od 20.10. do 20.11.2003. godine. Na poziv za izlaganje stiglo je preko 600 radova poslatih od 206 autora iz BiH i inostranstva. Selekciona komisija odabrala je za izlaganje 360 djela od 183 autora. U odnosu na Prvo bijenale višestruko je porastao broj radova i umjetnika koji su pokazali interesovanje za izlaganje na ovoj manifestaciji. Raznovrsnost radova po tematici, likovnom tretmanu problema koji izražavaju, tehnici rada i drugim karakteristikama, zahtijevala je primjenu pravila izlaganja i dodjele nagrada. U izvanrednoj postavci Aleksandra Ace Adamovića, izložba je pokazala mnoge mogućnosti likovnog izražavanja u domenu minijature.

Izet Handžić: Portret Jasminke C., crtež, tuš

Izet Handžić: Portret Jasminke C., crtež, tuš

Podijeljena na cjeline, od klasičnih tema pejzažne slike, preko portreta, zapisa o intimnom, igra, sa tla bosanskog struktura slikovnog polja, izložbom su obuhvaćene i savremene teme: o globalizaciji, narealnost urbanog, priroda-mitologija-religija. Na taj način umjetnici su sučeljeni da različitim metodama izražavanja ispričaju svoju priču u nizu tematskih cjelina. To je ovom Drugom bijenalu dalo posebnu draž i učvrstilo nas u saznanju da je put kojim smo krenuli vrijedan uloženog truda i rada. Raduje nas činjenica da su nas prihvatili BiH umjetnici iz cijelog svijeta, da su nas prihvatili i strani umjetnici kao gosti, te da se u jednoj sredini koja baštini tradiciju drugih likovnih manifestacija i ova likovna manifestacija može dalje razvijati i težiti ka novim dometima koje pruža umjetnost minijature. Vjerujemo da će programske osnove ovog bijenala doživjeti još niz poboljšanja na osnovu iskustva koje ističemo, kritika koja će ukazati na propuste i nedostatke, sugestija posjetilaca izložbe u gradovima u koje namjeravamo prenijeti izložbu.

Bijenale, pokrenuto prije 3 godine, dalo je podstreka umjetnicima da se izraze na način koji je u maloj mjeri bio prisutan na našim prostorima.

Siniša Pavlović: Crucifixus 4, bronza

Siniša Pavlović: Crucifixus 4, bronza

Novi izazov za umjetnike pokazao se primamljivim jer su morali da savladaju velike prepreke izraza na polju malih, ograničenih dimenzija. Promišljanja umjetnika dala su vrijedne rezultate jer se vrlo stručni žiri opredijelio da dodijeli deset nagrada umjesto planiranih pet, a da pri tome ostane još dosta umjetnika koji su nagrade svakako zaslužili. Sve ovo Organizacionom odboru bijenala, osoblju Bosanskog kulturnog centra i svim drugima koji su sa svojim aktivnostima pomogli u realizaciji ove manifestacije, pomaže u istrajavanju u radu u ovom vremenu. To nas ohrabruje i ispunjava nadom da je posijano sjeme bijenala ”Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” niklo u obilju cvjetova, te da će ta cvjetna bašta u svoj svojoj ljepoti da se i dalje razvija i širi, te mirisom doprijeti do naših umjetnika u svakom kutku planete.

Enver Mandžić
Predsjednik Organizacionog odbora bijenala

Nagrađeni autori Drugog bijenala minijature BiH

Grand Prix
Predrag Hegeduš
Kunststation
36148 Kleinssassen
Deutschland

Dragana Nuić Vučković
Renato Rakić
Mario Šunjić
Josipa Bralo
Zlatan Filipović
Radoslav Tadić
Alma Fazlić
Amir Omerović
Mensud Kečo
Dževdet Nikočević

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Muhamed Gaš: Portret III, akrilik – kolaž [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-12-12

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden