Мост - Индекс
Мост - Претплата
Ђулејман Исић: Портрет супруге, уље на платну [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 179 (90 - нова серија)

Година XXIX октобар/листопад 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Сјећање на Нену Ђукића

Садржај овог слова требало је да буде у знаку избора, бар донекле, јер, читаво минуло љето плакати и панои с градских тараба и фасада су нас обавјештавали и позивали:

Мостару будућност, а не судбина! Нисмо исти! Учините живот бољим! Исправите грешку! С нама је јача БиХ! Пробудите се! Прогледајте очима! Прочујте ушима... У исто вријеме, представници странака држали су нам пламене говоре.

А Мостарци, мисли се на оне праве, рођене и заклете, најрадије би – кад би се то могло – свој глас дали за оне суграђане које смо поменули у уводнику прошлог броја „Моста“. У међувремену, наши вјерни читаоци који су задњих дана стално зивкарили на телефон, томе су списку надодали имена још тридесетак, и више живих и мртвих Мостараца, часних људи: Радмило-Браца Андрић, Авдо Звонић, Владо Смољан, Мустафа Сефо, Миливој Гагро, Авдо Хумо, Хамо Гребо, Фазлија Аликалфић, Јоле Муса, др Сафет Мујић, Анте Зуанић, Хуснија Ребац, Гојко Вуковић, Јово Попара, Здравко Остојић, Смаил Кларић, Сафет Оручевић, Сафет Ћишић, Хамица Кресо, Зоран Мандлбаум, Алија Бијавица, Градимир Гојер...

Овај мостописац који још увијек припада XX вијеку, ово слово посвећује једном, у политичким круговима анонимном, али међу обичном рајом познатом и популарном Мостарцу – рахметли Мухамеду – „Нени“ Ђукићу о којем, је 20. јануара 1971. године „Ослобођење“ објавило опширну репортажу.

Ово је слово, у ствари, ода љубави и патриотизму – мада је та ријеч која је од свих обвезујућих ријечи највише искарикирана и највише истрошена, отрцана невјештом и олахком употребом. По мишљењу овог записивача, та би ријеч требало да буде табуизирана, као имена богова у древним религијама.

Амела Харба: без назива, комбинована

Амела Харба: без назива, комбинована

Јунака ове приче звали су „Неном“ – а име му је Мухамед Ђукић. Радио као аранжер-декоратер у једном мостарском трговачком предузећу. Та, 1971. година, за „Нену“ бијаше сакупила симболику броја 24: толико година, наиме, Ђукић пркоси Неретви. Сваке зиме, 15. јануара, он скаче у ријеку, што чини у знак сјећања на двојицу изгубљених другова.

Хладно вријеме и још хладнија Неретва у томе га не могаху спријечити.

Тако је било и тог 15. јануара када се на лијевој обали ријеке, у близини Бишћевића куће бијаше окупила група изненађених грађана, посматрајући несвакидашњи призор: за то вријеме Ђукић се хрвао с матицом подивљале Неретве која га је незадрживо вукла у своје тамне вирове. Али, овај храбри и одважни 43-годишњи Мостарац убрзо се домогао друге обале.

Окупљеним је застао дах. Нешто касније, они су дознали да се на овом истом мјесту, прије 24 године, утопио Ђукићев најбољи друг Дане Крајина звани „Тарач“ који је био чувар плаже и командант чувеног мостарског купалишта „Бунур“.

Авантура је почела 1947. године на Титовом мосту када су се тројица нераздвојних јарана – Мухамед Ђукић – „Нена“, Дане Крајина – „Тарач“ и Момчило Вуковић – „Моћа“, просто из младеначког ината, зарекли да скоче у Неретву, и то – у одијелима!

Што је речено – то је и учињено. У тој накани, ове дивне момке није поколебала ни жута, прљава и од обилних киша помахнитала Неретва која је злослутно хучала.

Са Титовог моста први је скочио Ђукић, а потом и Вуковић који су око 300 метара низводно испливали. Посљедњи се винуо у ријеку Дане Крајина, тада најбољи пливач у Мостару.

Међутим, ћудљива и побјешњела ријека, која је и усред љета узимала своје жртве, била је јача и од овог познатог „команданта плаже“. Тешко одијело које је Крајина имао на себи и мрзла вода учинили су да је цијела драма трајала веома кратко – у близини Бишћевића ћошка Дане је потонуо.

– Судбина ме раставила од најбољих другова, прво од Крајине који се удавио у ријеци, а затим, претпрошле године, и Вуковић је умро. Остао сам усамљен. Зато пркосим Неретви и на овај начин обнављам успомену на Дану и Момчила с којима сам провео дјетињство, и то ћу чинити све док сам у снази – причао је тада „Нена“.

За данашње читаоце, а и гласаче додајмо још оно што није објављено у „Ослобођењу“ 1971. године – јер тај податак, тада, није био важан, чак је било смијешно и увредљиво да се истиче:

Мухамед „Нена“ Ђукић је био Бошњак, Дане Крајина „Тарач! – Хрват, Момчило „Моћа“ Вуковић – Србин.

Сјећање на њих можда казује да је и Свевишњи сигурно одавно престао да се занима за нас, чим је могућ такав свијет у којем се мрзимо, дијелимо, убијамо, псујемо и трујемо. Фуј!

Претходна · Садржај · Наредна

Мухамед Гаш: Портрет III, акрилик – колаж [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-11-27

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска