Most - Index
Most - Pretplata
Đulejman Isić: Portret supruge, ulje na platnu [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 179 (90 - nova serija)

Godina XXIX oktobar/listopad 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Sjećanje na Nenu Đukića

Sadržaj ovog slova trebalo je da bude u znaku izbora, bar donekle, jer, čitavo minulo ljeto plakati i panoi s gradskih taraba i fasada su nas obavještavali i pozivali:

Mostaru budućnost, a ne sudbina! Nismo isti! Učinite život boljim! Ispravite grešku! S nama je jača BiH! Probudite se! Progledajte očima! Pročujte ušima... U isto vrijeme, predstavnici stranaka držali su nam plamene govore.

A Mostarci, misli se na one prave, rođene i zaklete, najradije bi – kad bi se to moglo – svoj glas dali za one sugrađane koje smo pomenuli u uvodniku prošlog broja ”Mosta”. U međuvremenu, naši vjerni čitaoci koji su zadnjih dana stalno zivkarili na telefon, tome su spisku nadodali imena još tridesetak, i više živih i mrtvih Mostaraca, časnih ljudi: Radmilo-Braca Andrić, Avdo Zvonić, Vlado Smoljan, Mustafa Sefo, Milivoj Gagro, Avdo Humo, Hamo Grebo, Fazlija Alikalfić, Jole Musa, dr Safet Mujić, Ante Zuanić, Husnija Rebac, Gojko Vuković, Jovo Popara, Zdravko Ostojić, Smail Klarić, Safet Oručević, Safet Ćišić, Hamica Kreso, Zoran Mandlbaum, Alija Bijavica, Gradimir Gojer...

Ovaj mostopisac koji još uvijek pripada XX vijeku, ovo slovo posvećuje jednom, u političkim krugovima anonimnom, ali među običnom rajom poznatom i popularnom Mostarcu – rahmetli Muhamedu – ”Neni” Đukiću o kojem, je 20. januara 1971. godine ”Oslobođenje” objavilo opširnu reportažu.

Ovo je slovo, u stvari, oda ljubavi i patriotizmu – mada je ta riječ koja je od svih obvezujućih riječi najviše iskarikirana i najviše istrošena, otrcana nevještom i olahkom upotrebom. Po mišljenju ovog zapisivača, ta bi riječ trebalo da bude tabuizirana, kao imena bogova u drevnim religijama.

Amela Harba: bez naziva, kombinovana

Amela Harba: bez naziva, kombinovana

Junaka ove priče zvali su ”Nenom” – a ime mu je Muhamed Đukić. Radio kao aranžer-dekorater u jednom mostarskom trgovačkom preduzeću. Ta, 1971. godina, za ”Nenu” bijaše sakupila simboliku broja 24: toliko godina, naime, Đukić prkosi Neretvi. Svake zime, 15. januara, on skače u rijeku, što čini u znak sjećanja na dvojicu izgubljenih drugova.

Hladno vrijeme i još hladnija Neretva u tome ga ne mogahu spriječiti.

Tako je bilo i tog 15. januara kada se na lijevoj obali rijeke, u blizini Bišćevića kuće bijaše okupila grupa iznenađenih građana, posmatrajući nesvakidašnji prizor: za to vrijeme Đukić se hrvao s maticom podivljale Neretve koja ga je nezadrživo vukla u svoje tamne virove. Ali, ovaj hrabri i odvažni 43-godišnji Mostarac ubrzo se domogao druge obale.

Okupljenim je zastao dah. Nešto kasnije, oni su doznali da se na ovom istom mjestu, prije 24 godine, utopio Đukićev najbolji drug Dane Krajina zvani ”Tarač” koji je bio čuvar plaže i komandant čuvenog mostarskog kupališta ”Bunur”.

Avantura je počela 1947. godine na Titovom mostu kada su se trojica nerazdvojnih jarana – Muhamed Đukić – ”Nena”, Dane Krajina – ”Tarač” i Momčilo Vuković – ”Moća”, prosto iz mladenačkog inata, zarekli da skoče u Neretvu, i to – u odijelima!

Što je rečeno – to je i učinjeno. U toj nakani, ove divne momke nije pokolebala ni žuta, prljava i od obilnih kiša pomahnitala Neretva koja je zloslutno hučala.

Sa Titovog mosta prvi je skočio Đukić, a potom i Vuković koji su oko 300 metara nizvodno isplivali. Posljednji se vinuo u rijeku Dane Krajina, tada najbolji plivač u Mostaru.

Međutim, ćudljiva i pobješnjela rijeka, koja je i usred ljeta uzimala svoje žrtve, bila je jača i od ovog poznatog ”komandanta plaže”. Teško odijelo koje je Krajina imao na sebi i mrzla voda učinili su da je cijela drama trajala veoma kratko – u blizini Bišćevića ćoška Dane je potonuo.

– Sudbina me rastavila od najboljih drugova, prvo od Krajine koji se udavio u rijeci, a zatim, pretprošle godine, i Vuković je umro. Ostao sam usamljen. Zato prkosim Neretvi i na ovaj način obnavljam uspomenu na Danu i Momčila s kojima sam proveo djetinjstvo, i to ću činiti sve dok sam u snazi – pričao je tada ”Nena”.

Za današnje čitaoce, a i glasače dodajmo još ono što nije objavljeno u ”Oslobođenju” 1971. godine – jer taj podatak, tada, nije bio važan, čak je bilo smiješno i uvredljivo da se ističe:

Muhamed ”Nena” Đukić je bio Bošnjak, Dane Krajina ”Tarač! – Hrvat, Momčilo ”Moća” Vuković – Srbin.

Sjećanje na njih možda kazuje da je i Svevišnji sigurno odavno prestao da se zanima za nas, čim je moguć takav svijet u kojem se mrzimo, dijelimo, ubijamo, psujemo i trujemo. Fuj!

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Muhamed Gaš: Portret III, akrilik – kolaž [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-11-27

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden