Most - Index
Most - Pretplata
Shefkija Mahic': Plodovi ljeta [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 178 (89 - nova serija)

Godina XXIX septembar/rujan 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Sabahudin Hadzhialic'
Paradigma tisuc'ljetne Bosne (a i Hercegovine)

Most i/ili Tsom

Samo naizgled istovjetan naslov dugogodishnjim naglashavanjima zapadnih susjeda o milenijskim korijenima sopstvene domovine, mada ni istochnim komshijama to nije mrsko.

Zbog chega ono ”naizgled”, kako velim. Dobro, to je i dalje i opet subjektivno vidjenje objektivne stvarnosti bosanskohercegovachke. No, da krenemo:

Alija Balta: Vrata paralelnih svjetova, linogravura

Alija Balta: Vrata paralelnih svjetova, linogravura

Stari most u Mostaru nikada nije pretendirao da bude nishta vishe do prekrasni luk nashih pradjedova, mjesto kojim je Aleksa hodio besposhtedno zhelec'i utisnuti sjec'anje svima nama o predivnoj Emini dok je Hamza Humo iskreno gradio temelje pretpostavkama boljeg zhivljenja na ovim prostorima.

Stari most u Mostaru je za mene josh kao osobi chije korijenje ide od Pochitelja i Begic'a ondashnjih pa sve do utkanosti u mostarsko tkivo rodjenjem prije neshto vishe od chetiri decenije bio i ostao djechachki san. Nisam jednom pomislio kao dijete (a ni sada nisam daleko od toga) kako bi bilo lijepo skochiti u zelenu rijeku sa najvishe ”tachke” ovog kamenog ljepotana. I onda izroniti i biti ”glavni medju rajom” – mostarskom. Bash k’o Emir Balic'.

Stari most u Mostaru je u vremenu koji smatramo svojim bio nikada prekinuta veza dvije obale koja je vjeshtachki i to samo na trenutak, nestala ili kako pjesnik reche ”... ja sam samo skochio dole ... izronic'e stari ... za one koji ga vole...”, da bi se ponovo rodila kao feniks sutrashnjice – feniks nadanja u boljitak ljudi... dragi moji, ljudi... gradjana i naroda ovih prostora.

Stari most u Mostaru je sve ono shto nam se deshavalo u ovih proteklih petnaestak godina. I patnja studenta i profesora... I sukobi i mirenja Ahmeda, Milana i Maria... I zhelja, i bol, i sudbina svih nas Bosanaca (ali i Hercegovaca). Sudbina predodredjena da ”izroni” iz blatnjavog mora omedjenog podjelama i razdorima. I iskljuchivostima shejtana naciona i azhdaha neokomunizma.

Da izroni kako bi opet pokushali graditi toleranciju, razumijevanje i poshtovanje. Stari most u Mostaru jeste i Velezh i Bijeli brijeg. Ali i Zrinjski i Herceg Stjepan Kosacha. I Alija Kebo i Dragan Marijanovic'. I Pozorishna kafana, ali i Pozorishna kavana. On, da ON, jeste i SVI mi koji smo makar dio c'ilima istkali u cilju bolje i kvalitetnije egzistencije unutar ovozemaljskog zhivota.

Stari most u Mostaru jesu svi oni pjesnici shto pohode Shantic'eve vecheri poezije zhestoko opiruc'i poshastima podjela i nerazumijevanja.

Izvrtanje chinjenica oko Staroga mosta (novog starog ondashnjeg danashnjeg) ide kao sumporna kiselina u lice onima koji to chine. Jer...

Stari most u Mostaru jeste paradigma tisuc'ljetne Bosne (a i Hercegovine). Bash zato!

Bugojno, 16.07.2004. g.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Safet Zec: Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-10-31

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden