Most - Index
Most - Pretplata
Shefkija Mahic': Plodovi ljeta [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 178 (89 - nova serija)

Godina XXIX septembar/rujan 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Fala Bogu, pa ga srushishe...

Vijekovi su protekli od kada je Hajrudin podigao svoj chudesni nebesnozemni graditeljski dragulj na Neretvi.

A, tek, chetrdesetak dana minu od ceremonije otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

U ovom mostoslovlju, zapisivach predlazhe da se 23. juli proglasi Svjetskim danom c'uprija; da se mostarski Most nazove Slobodishte i Mashtalishte mladih; da se objavi svenarodni referendum za saradnju i toleranciju medju ljudima, drzhavama i entitetima, te da se u Kujundzhiluku i Prijechkoj charshiji zakazhe stalno zasjedanje mirotvornog parlamenta – sve dok s lica ovog grada i ove zemlje nestanu sijachi mrzhnje, zla i haosa.

”Dzhaba im ga je obnavljati – ’nashi’ c'e ga opet upucati!” – chulo se s jedne strane.

”Zalud im je rushiti – ’nashi’ c'e ga opet izgraditi, josh starijeg i ljepsheg!” – uzvrac'eno je s druge strane.

Otkud ta prashuma shto nas priziva!

Zamoreni zhivotom i brutalnoshc'u svake vrste, ponadasmo se da c'e se, poslije rata, opet desiti neke sretne i mirne godine u kojima c'emo onu, u paklu rodjenu krilaticu ”teshko nama s nama” preobratiti u – ”blago nama s nama”.

A stare knjige kazhu da i ’nashi’ i ’njihovi’ teku vec' unaprijed izdubljenim koritom, ulijevaju se u nepregledni okean ljudskog bratstva gdje dobro i zlo cvjetaju jedno pored drugog. I: kako god ljudi u svom jadu i chemeru isprac'aju poginulog ili umrlog – tako isto tog ”mrtvaca” prihvataju s dobrodoshlicom na onom drugom svijetu.

Mozhda...

– Neka mu je rahmet lijepoj kamenoj dushi... i neka mu je lahka ova mostarska i hercegovachka Bozhija voda Neretva! – kazashe Mostarci u proglasu za Dan zhalosti 9. novembra 1993. godine.

Petar Shain: Mostarski motiv

Petar Shain: Mostarski motiv

Zato vjeruju da c'e mostarski Starina i nadalje junachki nositi vlastito breme, a kojeg niko na dunjaluku nije poshtedjen.

Vjeruju kao i ona djevojchica Sandra Maric' koja se, svega nekoliko dana prije Praljkovih granata, u podrumu razvaljene osnovne shkole, u svom sastavu Hajrudinovom remek-djelu obrac'a kao – zhivom cheljadetu:

... Dragi Moste Stari, Ti si puno ranjen i bolestan, a puno je bolesna i moja Nana. Poshto vas obadvoje, ja puno, puno volim, morate ozdraviti, i Ti Moste Stari i moja Nana – kazac'u ja chika doktorima...

Mozhda se u scenariju za svjetsku ceremoniju u Mostaru, moglo utkati i ovo Sandrino pismo.

Ceremonija, shto jest jest, bijashe velichanstvena. Radosna, ali i tuzhna. Ne chusmo ni slova o lichnoj karti grada. Niko ne spomenu chuvare Mosta niti znamenite Mostarce: Shejh Juju, Mujagu Komadinu, Husagu C'ishic'a, don Franu Milic'evic'a, Svetozara C'orovic'a, Dzhemala Bijedic'a, Hamzu Humu...

Bilo je opere, bilo baleta, bilo muzike, bilo folklora, bilo govorancija – Mostara ponajmanje.

A o ubicama i rushiteljima – ni boce! Da ne bi Eshdauna (: Ashdown) i Hrvatske televizije (!) toliki gosti ne bi ni saznali da su duhovni amblem Mostara srushili ekstremisti HVO i HV. Ne bi pomena ni o fashizmu koji potresa savremeni svijet. Jer, taj fashizam je isto kao i ona poznata trava troskot koja se iz svog posljednjeg i nespaljenog korjenchic'a palog na tlo ponovo radja, klija i raste – trava troskot koju treba sasjec'i i sazhec'i, korijen joj zatrti, sjeme joj katranom posuti i zakopati dublje nego poslije Drugog svjetskog rata.

O troshkovima manifestacije recheno je dosta, i previshe.

Ne od dijela, nego od djelic'a tih sredstava moglo se, recimo, adaptirati Narodno pozorishte u Mostaru, mogla se izgraditi Narodna biblioteka, moglo se pomoc'i umiruc'em Arhivu Hercegovine, Muzeju Hercegovine, Teatru mladih, ili chasopisu ”Most” kojem ministar Grahovac za tri posljednje godine ne dade ni banke. Od organizatora parade ”Most” nije dobio ni pozivnicu za svechanost. Urednik im je oprostio. Chitaoci nec'e, nikada.

Za utjehu ostaje komentar jednog umjetnika starosjedioca Kujundzhiluka:

– Fala Bogu, pa ga srushishe... Most je, ionako, bio troshan, kule gotovo u rushevnom stanju, kao i stara gradska jezgra, a sada je opet, uz pomoc' medjunarodne zajednice sve bljesnulo u svoj raskoshi i ljepoti. Kameni ljepotan je opet nauzgor, vijek mu je produzhen za narednih, barem, petsto godina – dok su njegove ubice potonule do dna, i nikad im ne vele, dok Neretva teche, sprati ljagu koju su vandalskim chinom sebi natovarili.

Ili:

Dok sunce zhezhe i liju mostarske kishe
Gorchine nam chashu prepunishe
Ali c'e radosti nashe do neba da se vinu
Nek’ svi plate mostarinu.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Safet Zec: Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-10-31

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden