Мост - Индекс
Мост - Претплата
Шефкија Махић: Плодови љета [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 178 (89 - нова серија)

Година XXIX септембар/рујан 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Фала Богу, па га срушише...

Вијекови су протекли од када је Хајрудин подигао свој чудесни небесноземни градитељски драгуљ на Неретви.

А, тек, четрдесетак дана мину од церемоније отварања обновљеног Старог моста у Мостару.

У овом мостословљу, записивач предлаже да се 23. јули прогласи Свјетским даном ћуприја; да се мостарски Мост назове Слободиште и Машталиште младих; да се објави свенародни референдум за сарадњу и толеранцију међу људима, државама и ентитетима, те да се у Кујунџилуку и Пријечкој чаршији закаже стално засједање миротворног парламента – све док с лица овог града и ове земље нестану сијачи мржње, зла и хаоса.

„Џаба им га је обнављати – ’наши’ ће га опет упуцати!“ – чуло се с једне стране.

„Залуд им је рушити – ’наши’ ће га опет изградити, још старијег и љепшег!“ – узвраћено је с друге стране.

Откуд та прашума што нас призива!

Заморени животом и бруталношћу сваке врсте, понадасмо се да ће се, послије рата, опет десити неке сретне и мирне године у којима ћемо ону, у паклу рођену крилатицу „тешко нама с нама“ преобратити у – „благо нама с нама“.

А старе књиге кажу да и ’наши’ и ’њихови’ теку већ унапријед издубљеним коритом, улијевају се у непрегледни океан људског братства гдје добро и зло цвјетају једно поред другог. И: како год људи у свом јаду и чемеру испраћају погинулог или умрлог – тако исто тог „мртваца“ прихватају с добродошлицом на оном другом свијету.

Можда...

– Нека му је рахмет лијепој каменој души... и нека му је лахка ова мостарска и херцеговачка Божија вода Неретва! – казаше Мостарци у прогласу за Дан жалости 9. новембра 1993. године.

Петар Шаин: Мостарски мотив

Петар Шаин: Мостарски мотив

Зато вјерују да ће мостарски Старина и надаље јуначки носити властито бреме, а којег нико на дуњалуку није поштеђен.

Вјерују као и она дјевојчица Сандра Марић која се, свега неколико дана прије Праљкових граната, у подруму разваљене основне школе, у свом саставу Хајрудиновом ремек-дјелу обраћа као – живом чељадету:

... Драги Мосте Стари, Ти си пуно рањен и болестан, а пуно је болесна и моја Нана. Пошто вас обадвоје, ја пуно, пуно волим, морате оздравити, и Ти Мосте Стари и моја Нана – казаћу ја чика докторима...

Можда се у сценарију за свјетску церемонију у Мостару, могло уткати и ово Сандрино писмо.

Церемонија, што јест јест, бијаше величанствена. Радосна, али и тужна. Не чусмо ни слова о личној карти града. Нико не спомену чуваре Моста нити знамените Мостарце: Шејх Јују, Мујагу Комадину, Хусагу Ћишића, дон Франу Милићевића, Светозара Ћоровића, Џемала Биједића, Хамзу Хуму...

Било је опере, било балета, било музике, било фолклора, било говоранција – Мостара понајмање.

А о убицама и рушитељима – ни боце! Да не би Ешдауна (: Ashdown) и Хрватске телевизије (!) толики гости не би ни сазнали да су духовни амблем Мостара срушили екстремисти ХВО и ХВ. Не би помена ни о фашизму који потреса савремени свијет. Јер, тај фашизам је исто као и она позната трава троскот која се из свог посљедњег и неспаљеног корјенчића палог на тло поново рађа, клија и расте – трава троскот коју треба сасјећи и сажећи, коријен јој затрти, сјеме јој катраном посути и закопати дубље него послије Другог свјетског рата.

О трошковима манифестације речено је доста, и превише.

Не од дијела, него од дјелића тих средстава могло се, рецимо, адаптирати Народно позориште у Мостару, могла се изградити Народна библиотека, могло се помоћи умирућем Архиву Херцеговине, Музеју Херцеговине, Театру младих, или часопису „Мост“ којем министар Граховац за три посљедње године не даде ни банке. Од организатора параде „Мост“ није добио ни позивницу за свечаност. Уредник им је опростио. Читаоци неће, никада.

За утјеху остаје коментар једног умјетника старосједиоца Кујунџилука:

– Фала Богу, па га срушише... Мост је, ионако, био трошан, куле готово у рушевном стању, као и стара градска језгра, а сада је опет, уз помоћ међународне заједнице све бљеснуло у свој раскоши и љепоти. Камени љепотан је опет наузгор, вијек му је продужен за наредних, барем, петсто година – док су његове убице потонуле до дна, и никад им не веле, док Неретва тече, спрати љагу коју су вандалским чином себи натоварили.

Или:

Док сунце жеже и лију мостарске кише
Горчине нам чашу препунише
Али ће радости наше до неба да се вину
Нек’ сви плате мостарину.

Претходна · Садржај · Наредна

Сафет Зец: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-10-31

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска