Most - Index
Most - Pretplata
Mirsad Shishic': Na Hutovu, ulje na platnu [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 174 (85 - nova serija)

Godina XXIX maj/svibanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Mirzet Ibrishimovic' i Aleksandar Adamovic'
Slika kao opredmec'ena muzika

Kratak kritichki osvrt na 7. samostalnu likovnu izlozhbu
Africhki ples Mirsada Hadzhiefendic'a iz Tuzle

Hadzhiefendic'eva slika ne kao prepis plesa vec' kao opredmec'ena muzika. Prva osobina njegove boje je ritam. Ritam naga zanosa akta podatna muzici u kojoj je Tvorac, Tajanstvo i Vrhunac. Nota inache nishta ne oznachava, ali je slikar oznachio notu, po mjeri figure neprozaichna chuvstva. Oslikao je dozhivljaj muzike i neka stanja nesaglediva smisla chiji je sadrzhaj samo umjetnoshc'u izreciv.

Na ovim slikama muzika prestaje da je sama sebi znamen i chujemo zhivost zelene boje vatre rasplamsale iz ochiju plesachice i na sadrzhaj i na formu, bez ambicije da interpretira Emociju, chije tezhishte nije razmahanu senzualizmu. Ako se gledaju dugo ili u nizu prikazuje se potencija pokreta tijela i necheg nepredvidiva na izlizan jezik pojmova, ali necheg shto se lako sporazumjeva sa duhom u cjelini, ne izuzimajuc'i ni prostore mistichne chulnosti.

Prepushtajuc'i se osjec'aju muzike nacrtao je zvuchnost ljepote tijela u njegovoj tezhnji da srese smrtni muk i mrak, ili presretne spoznajom i vjerom u magichne predjele chista trajanja. Krik vjechne tishine iz provalije usta plesachice, kao greshka u prosudbama drevna razuma, mozhe biti zametak duhovnosti darovita posmatracha.

Tuzla, mart 2004.

Mirzet Ibrishimovic'

Mirsad Hadzhiefendic': Iz ciklusa Africhki ples Mirsad Hadzhiefendic': Iz ciklusa Africhki ples

Mirsad Hadzhiefendic': Iz ciklusa Africhki ples

Mirsad Hadzhiefendic' rodjen 6.12.1969. godine u Tuzli. Chlan ULUPU BiH-a od 1998. godine. Izlagao 7 puta samostalno i uchestvovao na 20 kolektivnih izlozhbi. Dobitnik Grand PRIX-a na 1. Bijenalu minijature BiH 2001. godine. Vlasnik galerije Mi-Ritmo u Tuzli.

Likovna interesovanja Mirsad Hadzhiefendic' pochinje da ispoljava podkraj osamdesetih godina sada vec' proshlog vijeka, u klimi sve snazhnije refleksije globalnog postmodernog senzibiliteta na domac'u kulturu, a u konkretnom okruzhenju jedne izrazito urbano senzibilizirane i stvaralachki orijentirane skupine mladih Tuzlaka koja se izrazhavala kroz muziku, moderni ples hip-hop kulture, grafite i fotografiju... U ratnoj i poratnoj Tuzli c'e sa neobichnom energijom zapocheti novu fazu svog zhivotnog i stvaralachkog aktivizma. Ovaj period karakterizira stapanje sve razudjenijeg istrazhivanja modaliteta slikarskog izraza sa muzichkim idiomama nadahnutim ekstatichnim sazvuchjima i ritmovima duboko prozhivljene latino i afro kulture. Ovo kreativno stapanje nac'i c'e i svoj poseban djelatni oblik u kulturnom aktivizmu usmjerenom ka uspostavljanju i radu galerije Mi-Ritmo i jazz-cluba Punto.

Mirsad Hadzhiefendic': Iz ciklusa Africhki ples

Mirsad Hadzhiefendic': Iz ciklusa Africhki ples

U likovnom radu c'e se izrazito osjetiti taj spoj zhivog ritma, divljeg kolorita i ekspresivnog slikarskog izraza koji c'e na chvrstom osjec'aju za kompoziciju, shto ga je izgradio kroz studiranje fotografskog kadra, rezultirati svjezhim likovnim rjeshenjima... Mozhda je upravo u ovim radovima, chija se metoda ochudjavanja predmetnog svijeta donekle poklapa sa onim iz crtezha u tehnici ugljena na papiru, sadrzhana i osnovna poruka ovog umjetnika: svijet je za nas onakav kakvim ga vidimo kroz optiku jezichkog (likovnog) izraza koji smo izabrali da opishemo ono shto vidimo i dozhivljavamo. Stoga istina o svijetu ima onoliko koliko ima i vidjenja tog svijeta. Drugim rijechima, ono shto podrazumjevamo da je svijet oko nas proizvod je jezika medija koji nam je na raspolaganju i chija nas upotreba definira. Kakav c'e taj svijet biti ovisi o tome koliko smo kreativni, odnosno kako upotrebljavamo medij. U tome i jeste smisao postojanja umjetnosti.

Tuzla, april 2001.

Aleksandar Adamovic'

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Gabrijel Jurkic': Stari most, ulje na kartonu, 1930. [Povec'aj] Rudolf Haupt: Stari most, akvarel [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden