Most - Index
Most - Pretplata
Mirsad Shishic': Na Hutovu, ulje na platnu [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 174 (85 - nova serija)

Godina XXIX maj/svibanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ekrem Moca Dizdar
Fadila, zhena koje (vishe) nema

Hommage Fadili Chustovic'
Mostar, 5. april 2004. godine

Fadila Chustovic'Ponedeljak je 5. april 2004. godine. Zubato proljetno sunce pecka razvigorac zatomljen u granama visokog rastinja, kojim nekad oplemenishe sumornost Sutine.

Moje umorno, izgnjecheno tijelo, osakac'eno raznoraznim kemoterapijama i lazhnim antioksidansima, kojekakve ruke spustishe na betonirani, niski odar, dozvoljavajuc'i da mi se prorijedjena, novoiznikla kosa prostre, poput mahovine, po sjeverozapadnoj ivici namjenjenog mi mezara.

Ne mogu kriknuti; svi moji krici su davno odstranjeni iz mog grla. Ja sam stvarno u mezarju sutinskome, medju bijelim kamenim spavachima s kojima c'u dijeliti sva svakodnevlja vjechnog zhivota. Osjec'am to i vidim po hodzhi i jednom imamu provincijskom, koji su se, poput gavranova, nadvili nadamnom, chekajuc'i da, shto prije, zavrshe svoj, ovozemaljski posao oko dzhenaza-namaza.

Pokushavam ugaslim ochima obgrliti sva lica koja zure u drvenu krletku, u koju me ostavishe milosti Bozhijoj ili svemiru neobuhvatnom.

Medju svim tim spodobama, dragim a i nemilim ljudima i zhenama, mizantropima i chovjekoljupcima, u krajobrazu moga vjechnog pochivalishta, ovaj, ne primjec'ujem moje drage stanovnike i asimilante BH-prijestolnice: Chedu Kisic'a, Velju Miloshevic'a, Gradimira Gojera, Biseru Alikadic', Abida Kusturicu, Ivana Kordic'a, Gertrudu Munitic', Amilu Tafro...

Zashto ne mogu, medju ovim skupom, pronac'i ochi Avde Zvonic'a, Brace Andric'a, Vlade Smoljana, okamenjenih gradonachelnika, koji su, za svoje vladavine i uvijek, prihvac'ali umjetnost kao vrlinu i koji su mi davno oplemenili dushu svojom privlachnoshc'u, gostoljubljem i sharmom?!

Bozhe, ako te ima (i koji c'esh me, kao shto ovdje kazhu, primiti u svoje dvore i dvere), odgovori mi zashto, kroz koprenu svojih vidika, ne primjec'ujem svitu boema umjetnika, meshtara i splektarosha, koji su mi se, nekad, motali oko nogu i pokushavali stegnuti ruku?. Da, zashto ne vidim Vladu Puljic'a, Jusu Nikshic'a, Florijana Michkovic'a, Icu Mutevelic'a, Andjelka Zeleniku, Kreshimira Shegu, Aliju Cigic'a, Peru Kozhula?. Mozhda sam im, ovakva-nikakva, postala vishe neprivlachna, nezanimljiva i odurna?!. Ne, ne, jadni, nisu zasigurno znali za moje umiranje...

Pod shturim svjetlom proljetnog popodneva, u ovoj opskurnoj shkatulji, ne mogu razaznati da li mi pozorishna zavjesa ili sutinski sfumato skrivaju Mekremu Vukotic', Tatjanu Feher, Hadzhiju Hadzhibajramovic', Danu Kurbaliju i Antu Vicana, Hamicu Nametka, Dubravku Shunjic', Tonija Pehara? Mozhda su, ipak, prisutni pod svojim teatarskim krinkama, vjeshto rasporedjeni na ovome prirodnom minanscenu? Ili su i njima moji najmiliji otkazali ”predstavu”, zbog smrti svog omiljenog harlekina?

2.

Zashto mi se ovdje, pred Sjevernom kapijom Mostara, ne poklonishe moji dubrovachki gospodari i gospode stradunske: Fedja Shehovic', Djelo Jusic', Luko Paljetak, Mladen Glavinovic', Milka Podrug-Kokotovic', Jagoda Buic'? (Njima, nekoc', predstavljah Almu na Vratima od Pila, podno Minchete i u Gradskoj kavani spram Knezheva dvora).

Podamnom se drobi vec' davno isprichana pricha, dok sunce nad Sutinom umire sa mnom mrtvom.

Ne vidim, pored ovog ”krajputasha”, (koji c'e mi odsad, domom biti) ni sitne ochi Mire Banjac i figuru Tamare Djedovic', niti nazirem Arsena i Gabi, Vesnu Parun, Alfija Kabilja i dragog Hrvoja Boshnjaka. Mozhda su mi moji sakrili telegrame i brzojave saucheshc'a i suc'uti sa Knez Mihailove i Jelachic'a placa, da bi mi, valjda, sakrili suze u oku?

”Uvijek sve zavrshava blizhe bolu”, ponavlja moj prijatelj Arsen.

Bozhe, imala sam hiljadu i jednu prichu, a sada umirem sama. Ostavljena, napushtena i izdana, u slijepoj sobi svoga odra, u potpunom mraku ”gdje se sjene roje”.

Gdje mi je Adis, moje milo dijete, moj ochinji vid?! Zashto ga nisu doveli ovdje, u Sutinu, da me zagrli posljednji put? On je jedino mogao gledati ”zhenu-niko”, zhenu-nakazu i strpljivo slushati njene priche iz usta punih zhuc'i. Utonuo je u moj san... Prije od onih za koje sanjah najljepshe snove.

Fadila Chustovic' (u sredini)

Fadila Chustovic' (u sredini) na otvaranju kartofilske izlozhbe
Zlatka Serdarevic'a: ”Narodne noshnje u BiH
na starim razglednicama”, 23. jula 1987.

Izgleda da sam prispjela milosti Istinitog i da c'u se skoro sastati s Njim. Ipak, dok povjetarac aprilskog sutona uznosi moju dushu na kroshnje okolnog drvec'a, u kolopletu likova oko mog odra, raspoznajem draga i odana mi lica, koja me dodjoshe ispratiti, u svom sharenilu maski i istina, na kolodvoru zvanom Sutina.

Gledam u moju rodjaku Diku, koja, ipak, dodje da se sjenama mojim pokloni. Zashto sam bila nepravedna prema toj zheni iz straha od ”prevrtljive njezhnosti” one kojoj sve poklonih? Dika je sa mnom prozhivljavala sve moje radosti i tuge, moju bolest, uspjehe i shikaniranja, razdraganosti i ljutnje... Zbog nje se danas osjec'am kao ”dama u barshunu” u ovoj tamnoj shkoljci, gdje shumovi ne dopiru i u kojoj chekam kraj. Za razliku od onih koje nikad nisam do kraja upoznala, iako sam ih cijeli zhivot voljela i cijela im se davala...

U tamnozelenom odlasku sunca, ispod smrvljenih kapaka, uz Dikin obraz primjec'ujem Mocu, slikara, kojemu sam, prije 35 godina, uz Mehu Sefic'a i Reihana Demirdzhic'a, otvorila prvu samostalnu izlozhbu. Uvijek sam blagosiljala njegovu i Dikinu vezu i umirem sretna zbog toga.

Gle, tu je i sharmantni gospodin, koji rijetko posjec'uje sahrane i dzhenaze: Haso Chustovic', ugledni oftamolog, moj rodjak, najstarije Shac'irino dijete. On je moja topla pricha o vjechnom trajanju; chovjek velikog srca, koji je, sa izvanrednom dozom duhovitosti i humora, uspio, do kraja, sachuvati vedrinu i toplinu svoga pripovjedanja i propovjesti zhivota.

Sa glavom i rukama skamenjenim, ja sada plachem crnim talogom, jer ne mogu pomilovati Sibu i Arifa...

Bezuspjeshno se otimam mojoj okrutnosti, jer ne mogu sada i ovdje, zagrliti moju dragu Feridu Vranic', niti privuc'i sebi moju Mersu Arpadzhic', Jelenu Hadzhic', Dudu C'osic', moga Vahdeta C'ishic'a, Bracu Pezu, Ziju Zhmiru i njegovog sina...

3.

Moja usta, prepuna gnjila, ne mogu zahvaliti pridoshlim Edinim, Alminim, Dadinim prijateljima...

Bozhe, zashto mi ne dozvolish da se sve njihove ruke, posljednji put, sa mojima spletu? Zhelim, kao kraljica iz svog zatvorenog kruga, zaigrati u velikom kolu, zlatnijem od onog kojeg mi nekad darivashe za moj rad, a kojeg davno poklonih (pored ostalog) mojoj jedinoj sestrichni.

Umirala sam od raka, sama, u otmjenosti svojoj, ”bez prestanka”, u hladnom stanu, kao u kakvom nezdravom dvorcu. Cijeli zhivot uzgajala sam biljke oko svog tijela, chije mi puzavice, na kraju, stegnushe vrat.

Prevara, ipak, ima svoje medje i granice i ja ih, tek sada, dotakoh. Smrtni napitak svak c'e okusiti.

Prvi put se nikom ne podredjujem da bih ishla tamo kamo zhelim...

Bozhe, zashto mi ne pozvashe moju Blazhenku Cigic', da me prekrije tonovima Beethovenovog ”Ah! Perfida”?

Zashto mi moja mila poetesa, na oproshtaju, ne dovede gorostasnog Ferdinanda Zovku, (koji joj, onomadne, pokloni bokor ruzha), da mi, na kraju, odpjeva:

”... od sveg ti srca fala”?

Zashto ...?

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Gabrijel Jurkic': Stari most, ulje na kartonu, 1930. [Povec'aj] Rudolf Haupt: Stari most, akvarel [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden