Most - Index
Most - Pretplata
Mirsad Šišić: Na Hutovu, ulje na platnu [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 174 (85 - nova serija)

Godina XXIX maj/svibanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ante Gavrić
Prodaja zraka

i vode u Bosni i Hercegovini

Živjeli smo i prije rata i prije posljednjih demokratskih, europskih reformi koje se sprovode u BiH i živimo i danas zajedno sa njima. Pili smo vode sa naših izvora, gradskih i seoskih bunara i bazena, i vode su nam naše bile lijepe i pitke.

Sa reformama kompletnog društva i sustava kao i da naše vode iz cijevi dobiše drugačiji okus, kao da se promijeniše s reformama te nam postaše gorke, neukusne, prljave i zagađene.

Danas ćemo više građana vidjeti u trgovinama kako kupuju flaširanu vodu dovezenu, uvezenu tko zna od kuda i tko zna kakve kvalitete, nego da piju vodu iz svojih izvora i bazena. Pitamo se da li su naše vode toliko zagađene, da li su naši vlastodršci prepustili našu prirodu i izvore propasti da bi dozvolili pojedincima da zarađuju i bogate se prodajući nam flaširanu vodu.

Voda koju smo često i prisiljeni kupovati zbog nečistoće i zaraze koju u sebi nosi a koju nam puštaju naši predstavnici vlasti i naše sanitarne i epidemiološke službe, možda je od istih naših izvora samo pročišćena i flaširana.

Fuad Arifhodžić: Poslije kiše

Fuad Arifhodžić: Poslije kiše

Čovjek je naš takav da sve prihvata zdravo za gotovo, sve što mu se nudi on i uzima smatrajući da tako treba, da tako je ispravno, da tako je demokratski i reformski. Nudili su nam, osim naše vode koju sada plaćamo iako ona i dalje teče kroz naše gradske i seoske vodovode, i druga pakovanja u zatrovanoj hrani u vrećicama dilera u noćnim barovima u ubojitim napravama. Nudili su nam, i mi smo prihvaćali sa svakom promjenom sustava druge običaje, politike, morale, državne i društvene ustroje. Sve je to ovo biće vrletne i tamne BiH podnijelo i opet će, ali svoju svijest izgleda nikada neće učiniti samostalnom, neovisnom, dostojanstvenom.

Kako smo počeli prodavati svoju dušu i prirodu, naša izvorišta, naše šume, na redu je vjerojatno i prodaja zraka koji udišemo. Možemo za sada prognozirati da ćemo uskoro izgledati kao svemirska bića iz filmova, koja će na leđima nositi boce sa prečišćenim zrakom koji će se kupovati kod istih onih osoba koje su naš zrak i onečistile, zatrovale, naše duše i tijela uprljale. Zatamnit će nama naši dušebrižnici i zrake sunca i svjetlo mjeseca, rastjerati će vodene oblake i tople zrake a sve da bi to isto mogli kupovati od njih na gram, na kašiku, u celofanu, u boci; našu vlastitu prirodu i ljepotu života dat ćemo staviti u lance zlotvora.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Gabrijel Jurkic': Stari most, ulje na kartonu, 1930. [Povećaj] Rudolf Haupt: Stari most, akvarel [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden