Most - Index
Most - Pretplata
Josip Ušaj: Figurae naturalis, 2002. [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 173 (84 - nova serija)

Godina XXIX april/travanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Đavoli i tikve

Mostar nije zaslužio toliku halabuku i – bruku! Priče o njegovom administrativnom uređenju su više – na vrh glave. Sikter!

Mostar i Mostarci nikada nisu trpjeli podijeljenost.

Prije jednu deceniju, i više trebalo se toga sjetiti. Oko tog pitanja, toliko je našeg, i međunarodnog, izgubljenog i proćerdanog vremena. A najveći trošak je gubitak vremena, kako tačno reče jedan stari mudrac.

Prije dvanaest-trinaest godina, ovdje zametnuta antimostarska i antibosanskohercegovačka histerija još se nije stišala. I mi gledamo, slušamo i čitamo kako odsvuda, glasno i jasno stižu svakojake gadosti: počev od opijela suverenoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini, do huškanja na osnivanje novih entitetskih enklava, etničkih škola i na, možda, novo krvoproliće – dok se naši vlastodršci, krajnje neodgovorno i nepristojno međusobno prepucavaju, raskidaju partnerske odnose i glože oko prestiža i dominacije. Kao da ih uopšte ne dotiče sadašnji bezilaz koji nije ništa manje opasan od onoga u kojem smo bili zatečeni 1992. godine u jednom, već raspolućenom Mostaru i raskomadanoj Bosni i Hercegovini.

Titomir Balić: Stari most, ulje na platnu

Titomir Balić: Stari most, ulje na platnu

Sada, u ovome svevrtlogu, kada su još zategnute mnoge niti, ljudske, komšijske i međuvjerske, nemamo ništa jedinstveno. Ni državu, ni vladu, ni vojsku, ni obrazovni sistem. A hoćemo u Evropu. Hoćemo da se oslobodimo ratnih trauma i siromaštva. Malo morgen!

Znano je da je u povijesti više puta isticano, i danas se ističe – da nam nije bilo Turaka, pa Austrougarske, Njemačke, Italije i drugih, da su nas ostavljali na miru – da bismo imali jednu zemlju, jednu kulturu; imali bismo u svemu ravnopravne narode i narodnosti koji bi imali istu i nedjeljivu sudbinu, što, naravski, podrazumijeva etničke, kulturne i sve druge posebnosti.

A znano je da se ni stari Sloveni nisu dijelili na ”istočne” i ”zapadne”, na civilizovane i osvajače, na katolike, pravoslavne i muslimane, na Evropu i Aziju.

Jesu stranci rasparčavali naše narode i u našu svijest usađivali tuđe ideje, a među nama sijali mržnju i netrpeljivost. Sada mi, između se, razvijamo mržnju, podvojenost i razlike. Bajraktari toga su naši stranački lideri, opsjednuti fenomenom nacionalnog, što je za njih neprikosnoveni cilj i apsolut. Atribut ”svoje” kulture, ”svojeg” jezika iza kojeg se zaklanjaju, atribut je njihove težnje za vladanjem. Iako su jezik i obrazovanje dio kulture, a njena primarna svrha jeste da povezuje ljude i generacije, da ih prožima istinskim, zajedničkim vrijednostima, da ih oplemenjuje i nadahnjuje na nivou na kome ”naše” i ”vaše” postaju relativna određenja.

Tako se danas, kobajagi, i SDA i HDZ u Mostaru zalažu za Mostar, kao normalan, jedinstven grad. Lijepo zamišljeno, ali od stvarnosti daleko, možda stotinu svjetlosnih godina.

I početkom rata, kao i početkom mira bilo je u Mostaru ”zlobnika” koji su govorili da pomirenje ovih stranaka i njihovi partnerski odnosi neće duže trajati od jedne hefte, jer ni u SDA, ni u HDZ – svejedno – nisu bili svjesni na kakav ih tanak led navlači druga strana.

Jedan uvaženi građanin, intelektualac (koji je davno istupio iz svih stranaka) smatra da je mostarski narod debelo pogriješio što je za njih glasao (i što će, možda, opet glasati) i da će proći kao što prolaze svi koji ”sa đavolom tikve sade”.

U ovdašnjoj svakodnevici, tako reći, nema ni manje ni mnogo više protivurječnosti nego drugdje. Ali, ima nekih naznaka koje u posljednje vrijeme potvrđuju te protivurječnosti.

Ovog člankopisca i mostopisca, one uopšte ne zanimaju. Njeg interesuje: hoće li u danima i godinama što dolaze oživjeti privreda, hoće li biti posla. Hoće li se, konačno, ujediniti Gimnazija, dva univerziteta (sveučilišta), dva medicinska centra, dva...

Hoće li biti slobode i mira, hljeba i pijaće vode... sve ostalo je mindžin dim.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Josip Ušaj: Plameno oko, 2003. [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-06-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden