Most - Index
Most - Pretplata
Josip Ušaj: Figurae naturalis, 2002. [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 173 (84 - nova serija)

Godina XXIX april/travanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Viktor Dundović
ZOI 1984. ili ”Ljubav i sloga nemoguće omoguće”

Spektakularno obilježavanje 20-te obljetnice Sarajevskih Zimskih Igara 1984., napoji sve naše građane velikim ponosom što smo nešto tako lijepo i dobro uradili a tek smo sada svjesni toga kada smo sve to i mnogo više od toga izgubili i pretvorili u ruševine, jad, bijedu, sramotu...

Bio sam te nezaboravne 1984. student i sjećam se kako su nam studentski domovi renovirani kao i većina objekata u samome gradu, sjećam se i prekrasnih grandioznih olimpijskih borilišta, snijega koji je tvrdoglavo odbijao da padne da smo se svi bili već i zabrinuli zbog toga, i tada, noć uoči samoga takmičenja ”zaljulja” snijeg kao nikad do tada pa se sada počesmo brinuti zbog prevelike količine snijega što se čitavu noć obrušavao na borilišta da se morala angažovati tadašnja JNA (Jugoslovenska Narodna Armija u koju se tada mnogi zaklinjasmo, kao što je početkom 1992. i kasnije proklinjasmo jer se okrenu protiv sopstvenih naroda koji su do tada činili njenu nesalomivu snagu...) čiji vojnici čitavu noć gazaše snijeg kako bi takmičenje ujutro moglo nesmetano otpočeti.

Čitavo Sarajevo je bilo svečarski uređeno, osjećala se praznična atmosfera, svuda su lepršali blistavi osmijesi jer se više nije znalo ko je stranac a ko je naš, tada nas opsjedaše stranci iz čitavoga svijeta, ali kao turisti: novinari najpoznatijih medija elektronskih i pisanih, mnoge slavne ličnosti, ljubitelji sportskih zimskih natjecanja. Karte su se tada dijelile besplatno po našim firmama... Bijaše to zlatno doba općega napretka u tadašnjoj državi koja se sve više otvarala svijetu i njegovom tržištu, samo što to otvaranje nije značilo kao danas da nam dolazi svako ko hoće iz bijeloga svijeta i da vršlja po našoj zemlji kao što to danas stranci čine. Bijasmo mi tada gostoprimljivi domaćini a oni ljubazni turisti; danas se izgleda više stranci ponašaju domaćinski u našoj rođenoj državi a mi smo bojažljivi došljaci koji se pomalo pribojavaju svega i svakoga, pa i sopstvene sjenke. Prisjetih se jednoga našeg konobara što je ”zapalio” slavnoga glumca Kirka Daglasa naplativši mu ”papreno” njegov račun, što se prepričavalo po Sarajevu i dugo poslije završetka Olimpijade...

Branko Subotić: Bijela činija, 1959.

Branko Subotić: Bijela činija, 1959.

Proslava 20 godina od održane Olimpijade ujedini čitavu zemlju, zbliži je sa susjednim državama i sve nas podsjeti na taj slavni događaj kojeg mnogi pamte sa dubokom sjetom, pokojom suzom, i velikom tugom na taj jedinstveni trijumf svih nas u ta ”dobra stara vremena”.

Mnogim učesnicima takmičenja što osvojiše najviša priznanja zaiskri biserna suza u oku i zadrhta glas kad progovoriše o tom, sada iščezlom dobu, koje još živi samo u slatkom sjećanju duboko zapretano pepelom prošlosti u najskrivenijem kutku srca što radosno zakuca kad se ponovo užeže olimpijski plamen...

Tada i naš Jure Franko (simpatični Slovenac) osvoji zavidno mjesto u natjecanju na veliki ponos svih nas, pa se porodi i poznata krilatica ”volimo Jureka više od bureka”...

Nasmiješih se, sjetivši se Bojana Križaja (isto Slovenac, naša velika sportska uzdanica) kada zaboravi pozdravni govor pa ga publika podrža gromkim aplauzom a on ohrabren time vješto se snađe i kratko improvizova ono što je zaboravio.

Nekadašnji sjaj i ljepota Sarajeva i cijele BiH putem TV-ekrana uplovi u domove 2,5 milijardi stanovnika svijeta. Nažalost i ratne strahote i bijeda smoždenog i ubijenog Sarajeva obiđoše čitavu Zemaljsku kuglu koja sazna za sarajevsku tragediju, sve to vidje preko 6 milijardi ljudi jer tada se obistini drugi dio narodne poslovice iz naslova ovoga teksta... ”Mržnja i razdor moguće onemoguće”.

Ali kao što reče jedna pjesma, ”neću da gasim sunce što sa neba sja”, jer želim da čuvam slatku uspomenu na to minulo doba ne prljajući ga sumornom i otužnom slikom sadašnjosti i bliske ratne prošlosti.

Ne, neću, doista nikada ”ugasiti sunce što u meni sja”, pogotovo na današnji dan – Dan zaljubljenih – Valentinovo, živimo za ljubav i zbog ljubavi!

Bugojno, 14.02.2004.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Josip Ušaj: Plameno oko, 2003. [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-06-28

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden