Most - Index
Most - Pretplata
Nikola Janković: Akt [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 172 (83 - nova serija)

Godina XXIX mart/ožujak 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Mili Hrvić
Oproštaj od Čedomira Hadžića

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine – Socijaldemokrati

Čedomir Hadžić

Dragi prijatelji

Poštovana porodico našeg dragog Čedomira Hadžića,

Tužan je dan kada se okupljamo da bi na vječni počinak ispratili još jednog dragog prijatelja i druga, još jednog tihog i vrijednog čovjeka, još jednog borca za Mostar grad normalnih ljudi. Bolno je saznanje da odlazi još jedan od nepokolebljivih, još jedan od onih koji su do zadnjeg dana vjerovali da je Mostar moguć. Dijelili smo te snove i nadanja, pravili planove i kombinovali strategiju, nadali se ljepšem i sretnijem životu u ovom ranjenom gradu.

Danas smo dvostruko tužni. Tužni smo zbog saznanja da nam nedostaje jedan ustrajan borac za Mostar, ali smo i tužni zbog toga što tu radost neće dočekati naš Čedo. Naš Čedomir Hadžić, rođen 30.01.1941. godine u Nišu nadahnuo se još u ranoj mladosti antifašizmom i ljubavlju prema svojoj domovini. To nadahnuće poneseno iz djetinjstva nosilo ga je do posljednjeg dana. Prvi put u Mostar je došao 1959. godine, na prvi pogled zaljubio se u Neretvu i ona mu je bila vječna inspiracija za njegovu veliku ljubav – crtanje. U Divuljama je završio pomorsku vojnu akademiju i uvijek je radio na rukovodnim funkcijama (Kumbor-Šibenik i Dubrovnik). Nakon rođenja kćerke Dženane 1982. godine i Titove smrti, samovoljno napušta armiju i dolazi u Mostar. Od tada se intenzivno vraća svojoj velikoj ljubavi crtanju, koju nikad nije zapostavljao. U toku rata i svih stradanja koja su zadesila Mostar, on se stavlja u redove odbrane voljenog grada. Pripadnik je Armije BiH od 15.05.1993. godine do 20.04.1996. i kao takav, zbog svog izuzetnog doprinosa, činovan je kao starješina Armije R BiH.

Svojim suborcima ostaće upamćen po mnogobrojnim anegdotama, drugarstvu i svemu ljudskom što ga je krasilo kao izuzetnog čovjeka u svakom pogledu.

U Vojno-pomorskoj akademiji primljen je u SKJ, a nakon njene transformacije član je SDP BiH do svog fizičkog kraja. Svi danas osjećamo prazninu, tugu i bol.

Suosjećajući sa Čedinom porodicom izražavamo im najiskrenije izraze našeg saučešća uvjereni da ćemo uspomenu na našeg Čedu znati čuvati.

Neka mu je laka ova mostarska zemlja koju je volio iznad svega!

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Vilko Šeferov: Stari most [Povećaj] Lazar Drljača: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-01

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden