Most - Index
Most - Pretplata
Nikola Jankovic': Akt [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 172 (83 - nova serija)

Godina XXIX mart/ozhujak 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Sead Mahmutefendic'
Izmedju sebe, svijeta i nas

Zbirka pjesama ”Brid” Sabrije Tucakovic'a

U svojoj najnovijoj zbirci pjesama ”Brid” susrec'emo novog Sabriju Tucakovic'a. Ono shto predstavlja novinu u njegovoj poetici, u odnosu na njegove ranije knjige, davanje je slobodnijem uzletu njegove pjesnichke misli koja, ovaj put, pliva u svojoj vishestrukoj i visheslojnoj izrazhajnosti tako da se prilikom chitanja dolazi do novih i svjezhijih poetskih ostvarenja i ekspresija.

Tucakovic' i ovdje postavlja niz eshatoloshko-egzistencijalistichkih pitanja koja su chesto na razini retorske upitanosti, a to je o, recimo, na primjer: poetsko-ljudskom imunitetu, tlaci od besmisla stvari, chovjekom obuzetim etikom oslobadjanja, utopijskom transcendentalnoshc'u i spiritualnoshc'u iz njegove materijalistichke perspektive vezanosti za zemlju, od samog iskushavanja na zemlji, on otvara temeljna pitanja koja postavlja pred svakog chovjeka, dakle, o smislu zhivota, o ljudskoj potrebi za vjechnoshc'u, a chovjek u svojoj malenkosti i slabosti pokushava da nadraste (nadvisi) samoga sebe. Naravno, vec'ina u tome ne uspijeva, ali ostaje ljudska borba – mozhda kao jedini imperativ ovozemaljskog postojanja.

Autor u toj poetskoj eksplikaciji ima znachajnu dozu diskretnog humora i ironije, koji u kontrapunktu sa muchnim pitanjima zbilje, kako na ontoloshkoj tako i na gnoseoloshkoj ravni, daju jedno posebno i samo njemu svojstveno autentichno svijetlo.

No u srce svega shto je rekao, njegova je chvrsta i neodoljiva povezanost sa prirodom – na sve shto gleda govori ochima izvornog pjesnika, koji se svemu chudi, koji ima svoje odgovore, ali koje nam didaktichki ne zheli nametati. Dakle, kod ovog pjesnika sve je sugestija, postavljanje pitanja od kojeg imamo problem, a kojeg on zheli da rijeshi u subjektivnoj svijesti i iskustvu svakog chitaoca.

Uz to, mora se rec'i da je i ova poezija, kao i njegove prethodne tri knjige, da se moraju shvatiti i prikazati kao plod velike ljubavi koju on crpi iz malih – velikih bogatstava gdje su ljepota i istina zajednichka bashtina dobrog zhivota.

Titomir Balic': Pejsazh, tempera na tapeti

Titomir Balic': Pejsazh, tempera na tapeti

Sabrija je pjesnik, hrabar je putnik, on ne stavlja vosak u ushi dok slusha ”sirene” zhivota, naprotiv. U poetskoj materiji ovoga slushanja to je najvec'a njegova pjesnichka vrijednost.

Tucakovic' u svom poetskom laboratoriju bdije u sred puta kojim nailaze zhive rijechi iz svog izvora. Tu je sve izvor. U prirodi nema ni jednog glasa, nijednog pokreta koji Sabriji ne bi bio nadahnuc'e. Oznaka prave poezije, uostalom, i jeste u tome shto joj je tok kao u velikih rijeka koje se primichu moru, smrti i svom beskraju. U svom prirodnom nagnuc'u prema smjeloj spontanosti, njegovom prirodnom stilu dodaju shirinu dozhivljavanja, shirinu Istine, meditativnosti.

U opc'em slomu duha oko nas, u primitivizmu uz fast-food, prvo, trgovinu ljudima, lazh kao stil zhivota, kao zachin na patnju i visoke uzlete duha, ”Brid” krijepi snagom koju istinski razvija odgovor, mozhda i na sva pitanja...

Ovaj se pjesnik nosi s chinjenicom svjedochenja zhivota. Nachin da budesh svjedok vazhniji je od djelovanja – to je biti sam zhivot.

Takodjer, kao uvjereni humanist, on dijeli svoje darove, svoje molitve i svoju samilost (milosrdje).

Shutnja i samoc'a kod Tucakovic'a nisu zatvoreniji, vec' suprotno, otvoreniji. Njegova poezija je shkola koja nas uchi da budemo sretni i u samoc'i shutnje i u shutnji samoc'e. Samoc'om i shutnjom, zapravo, otkrivamo shto je – chovjek.

Sve sam vishe tamo gdje me nema,
Godovi vremena ubrzano stezhu
(Tamo)

Jednostavno recheno, ova Tucakovic'eva stihozbirka otkriva nam nachin zhivota da se bude svoj, cio i integralan u sebi, medju ljudima i drugim zhivotima, kao i u kongurentnosti sa cijelim kosmosom, drugim rijechima recheno u jednom stalnom, imanentnom i interaktivnom odnosu sa Bogom.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Vilko Sheferov: Stari most [Povec'aj] Lazar Drljacha: Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden