Мост - Индекс
Мост - Претплата
Никола Јанковић: Акт [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 172 (83 - нова серија)

Година XXIX март/ожујак 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Сеад Махмутефендић
Између себе, свијета и нас

Збирка пјесама „Брид“ Сабрије Туцаковића

У својој најновијој збирци пјесама „Брид“ сусрећемо новог Сабрију Туцаковића. Оно што представља новину у његовој поетици, у односу на његове раније књиге, давање је слободнијем узлету његове пјесничке мисли која, овај пут, плива у својој вишеструкој и вишеслојној изражајности тако да се приликом читања долази до нових и свјежијих поетских остварења и експресија.

Туцаковић и овдје поставља низ есхатолошко-егзистенцијалистичких питања која су често на разини реторске упитаности, а то је о, рецимо, на примјер: поетско-људском имунитету, тлаци од бесмисла ствари, човјеком обузетим етиком ослобађања, утопијском трансценденталношћу и спиритуалношћу из његове материјалистичке перспективе везаности за земљу, од самог искушавања на земљи, он отвара темељна питања која поставља пред сваког човјека, дакле, о смислу живота, о људској потреби за вјечношћу, а човјек у својој маленкости и слабости покушава да надрасте (надвиси) самога себе. Наравно, већина у томе не успијева, али остаје људска борба – можда као једини императив овоземаљског постојања.

Аутор у тој поетској експликацији има значајну дозу дискретног хумора и ироније, који у контрапункту са мучним питањима збиље, како на онтолошкој тако и на гносеолошкој равни, дају једно посебно и само њему својствено аутентично свијетло.

Но у срце свега што је рекао, његова је чврста и неодољива повезаност са природом – на све што гледа говори очима изворног пјесника, који се свему чуди, који има своје одговоре, али које нам дидактички не жели наметати. Дакле, код овог пјесника све је сугестија, постављање питања од којег имамо проблем, а којег он жели да ријеши у субјективној свијести и искуству сваког читаоца.

Уз то, мора се рећи да је и ова поезија, као и његове претходне три књиге, да се морају схватити и приказати као плод велике љубави коју он црпи из малих – великих богатстава гдје су љепота и истина заједничка баштина доброг живота.

Титомир Балић: Пејсаж, темпера на тапети

Титомир Балић: Пејсаж, темпера на тапети

Сабрија је пјесник, храбар је путник, он не ставља восак у уши док слуша „сирене“ живота, напротив. У поетској материји овога слушања то је највећа његова пјесничка вриједност.

Туцаковић у свом поетском лабораторију бдије у сред пута којим наилазе живе ријечи из свог извора. Ту је све извор. У природи нема ни једног гласа, ниједног покрета који Сабрији не би био надахнуће. Ознака праве поезије, уосталом, и јесте у томе што јој је ток као у великих ријека које се примичу мору, смрти и свом бескрају. У свом природном нагнућу према смјелој спонтаности, његовом природном стилу додају ширину доживљавања, ширину Истине, медитативности.

У опћем слому духа око нас, у примитивизму уз фаст-фуд (: fast food), прво, трговину људима, лаж као стил живота, као зачин на патњу и високе узлете духа, „Брид“ кријепи снагом коју истински развија одговор, можда и на сва питања...

Овај се пјесник носи с чињеницом свједочења живота. Начин да будеш свједок важнији је од дјеловања – то је бити сам живот.

Такођер, као увјерени хуманист, он дијели своје дарове, своје молитве и своју самилост (милосрђе).

Шутња и самоћа код Туцаковића нису затворенији, већ супротно, отворенији. Његова поезија је школа која нас учи да будемо сретни и у самоћи шутње и у шутњи самоће. Самоћом и шутњом, заправо, откривамо што је – човјек.

Све сам више тамо гдје ме нема,
Годови времена убрзано стежу
(Тамо)

Једноставно речено, ова Туцаковићева стихозбирка открива нам начин живота да се буде свој, цио и интегралан у себи, међу људима и другим животима, као и у конгурентности са цијелим космосом, другим ријечима речено у једном сталном, иманентном и интерактивном односу са Богом.

Претходна · Садржај · Наредна

Вилко Шеферов: Стари мост [Повећај] Лазар Дрљача: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-07-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска