Мост - Индекс
Мост - Претплата
Никола Јанковић: Акт [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 172 (83 - нова серија)

Година XXIX март/ожујак 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Н. Дедић
Слике пуне поезије

У галерији „Мост“ изложба Весне Оборине

У галерији „Мост“ у току је изложба „У тишини храма“ Весне Оборине. Поставку чини 30-ак остварења рађених у техници акварела, сувог пастела и лавираног туша. Поклоници ликовне умјетности могу да кроз седму самосталну изложбу радова ове свестране личности погледају слике богатог архитектонског културног насљеђа Медитерана укомпоноване у питоме пејзаже, плаветнило над родним јој Мостаром, свјетлост под Острогом, цркву и џамију у Тузима, манастир Режевићи, катедралу светог Трипуна...

У пропратном каталогу књижевник Веселин Брковић је, поред осталог, записао да је у ове слике удахнута душа. Оне су пуне поезије, чедности, њежности. Академски сликар мр Сеида Белеговић истиче да дјело Весне Оборина носи хуману поруку љепоте која прија, у којој налазимо срећу.

Весна Оборина: Свјетлост под Острогом

Весна Оборина:
Свјетлост под Острогом

Весна Оборина: Мостар је град умјетника као и Црна Гора

Весна Оборина: Мостар је град умјетника као и Црна Гора

Весна Оборина је завршила Медицински факултет у Београду а у Сарајеву специјализирала општу медицину и одбранила магистарску тезу. До 1992. године живјела је у родном Мостару. Запослена је у подгоричком Дому Здравља. Оборина је објавила и двије збирке поезије „Реквијем“ и „Носталгија“. Члан је Удружења изворних умјетника Црне Горе и Удружења хаику пјесника Србије и Црне Горе. Иза поетесе сензибилних осјећања, емотивних подстицаја и бујне имагинације су бројне колективне изложбе и лирски токови којима даје вриједност искреног доживљаја са опште људском и универзалном поруком. Тако Војка Вујиновић, новинар, биљежи да је ријеч о чаробници која укршта позив љекара и жељу да закорачи у свијет сликарства и поезије.

О ликовном стваралаштву, поезији, родном граду и мостовима који спајају људе и просторе, Весна Оборина каже:

Сликарством се бавим од 1992. године. Почело је из потребе да превазиђем све оно што ми се дешавало и да доласком у Подгорицу одагнам тугу, јад, чемер, безнађе, ужас и немаштину коју су условила ратна дешавања. Био је то начин да побјегнем од стварности како би машта и снови задржали макар дјелић онога што је постојало дотада у животу. Први радови били су везани за мој Мостар и стари мост који сам памтила или видјела на некој од сачуваних фотографија. Сликарство је било уточиште у којему сам проналазила мир и смисао живљења. Дружење са кичицом враћало је и енергију након напорног професионалног ангажмана.

Као члан „Сликарског уранка“ на радним излетима широм Црне Горе биљежила сам, поред осталог, и бројне сакралне објекте који су потврда прошлости народа овога краја. Та мистична атмосфера и тишина у њима дјелују умирујуће. Све се дешавало спонтано. Акварел, моја сликарска опсесија из дјетињства, као да је остајао по страни све док унутрашња снажна осјећања нијесу прокувала. Тада настају слике и поезија. Мостар је био град умјетника, као и Црна Гора. Шетња Кујунџилуком (старом чаршијом) погледи у радњицама гдје су и продавци стварали у акварелу, као и прозрачне слике Афана де Ривере оставиле су трага. Зато сам у родном граду прије двије године организовала изложбу „Мостови љубави“ на којој је централно мјесто припало старом – мостарском. Није он био само мост преко ријеке, него много више од тога: свјетлост родног града, његова љепота и непоновљива душа коју људи носе собом, умјетност. Ова изложба у „Мосту“ симболична, иако тематски није слична, пуно значи. Поновни сусрет са пријатељима у Мостару биће на празник Васкрсења у галерији „Ћоровић“.

Претходна · Садржај · Наредна

Вилко Шеферов: Стари мост [Повећај] Лазар Дрљача: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-07-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска