Most - Index
Most - Pretplata
Nikola Jankovic': Akt [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 172 (83 - nova serija)

Godina XXIX mart/ozhujak 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Bozhidar Popovic'
Ex Ponto

”Sve je pojedinachno i sve opshte”
Gete

Prema sveopshtem zakonu dualizma, davno ustanovljenom u filozofiji, sve shto postoji zhivi u znaku broja dva; dvaju suprotnih polova i geografskog, fizikalnog, bioloshkog, te to dvoje skladno se povezujuc'i omoguc'uje uopshte zhivot. Ta dvojakost ogleda se u cjelokupnom dosadashnjem bitisanju Svijeta i u interesu je toga da on funkcionishe djelatno i konstruktivno.

I tako se josh u staro, klasichno grchko doba – a nakon egipatske, vavilonske, persijske i arapske kulture – tu pojavio josh jedan visoko umjetnichki i patetichni pokret od sveopshteg znachaja shto je porodio i plejadu znachajnih umova, te oni postali i ostali temelj i za sva buduc'a nastojanja Svijeta a u interesu sveukupnog njegovog opstanka.

Pa c'e onda iz te i takve chudesne i visoko izniknute balkanske kulture i plejade njenih stvaralaca rezultirati josh i pojava najvec'eg osvajacha, ali ne i uzurpatora, Aleksandra Makedonskog, za koga Andre Malro reche kako je osvajao Svijet – ne da bi ga sebichno za sebe prigrabio vec' da bi ga ljubavlju, te sjedinjujuc'i kulture oplemenio, zblizhio i konstruktivno ujedinio – bash kako je u istom kontekstu rekao to i za Marshala Tita koji je od neprijatelja stvarao prijatelje. Poznata je i chinjenica kako je Aleksandar uzeo za zhenu kc'er pobijedjenog istochnjachkog kralja koji c'e mu postati prijatelj.

A docnije javic'e se koincidentno josh jedan chovjek – i opet na Balkanu, u Bosni i Hercegovini kome c'e zhivot dodijeliti slichnu sudbinu i taj c'e fenomen uchiniti slichan korak povezivanja Istoka sa Zapadom time shto c'e sagraditi – da ga se nazove savremenim terminom – kultni most – c'upriju na Drini; da bi docnije i poshto prohuji nekoliko vijekova, i opet jedan balkanski visoko obdareni knjizhevnik sve to prikazao u svom romanu, te time stekao ne samo visoku literarnu vec' i slavu koja c'e ga svrstati u najuzhi krug plemenitih stvaralaca i u interesu sveukupne ovozemaljske egzistencije – kakvu je upravo stekao i Nikola Tesla povezujuc'i plemenitom elektrichnom strujom cijelu planetu, te tako nastojec'i da i iz ljudskih srca i mozgova progna mrak.

Ibrahim Novalic': Iz ciklusa ”Moj put”

Ibrahim Novalic': Iz ciklusa ”Moj put”

Uz ovaj i ovakav kontekst valjalo bi josh spomenuti – i opet u vremenu univerzalne potrebe i tezhnje za svejedinstvom – kako se i opet na tlu Balkana pojavio josh jedan most – fenomen nad huchnom rijekom Neretvom, chudesan ne samo po svom arhitektonskom vec' i simbolichno-utilitarnom znachenju, sagradjen i sudbinski namijenjen da i po mjeshtaninu pjesniku Shantic'u postane i ostane most ljudske sloge i harmonije kako na rodnom tako i na sveukupnom ovozemaljskom planu.

I da sve pobrojano i u krajnjoj instanci, pa i ovakav jedan kratki, komprimiran napis o ljudskim ovozemaljskim c'uprijama, postane cjelina, valjalo bi i opet spomenuti Chovjeka sa Balkana, rodjenog i sudbinski predistiniranog da se i nakon svoje bioloshke smrti bavi mostoljubljem i chovjekoljubljem, te i onim shto se zove brigom cijelog danas osobito razjedinjenog i niskim tezhnjama zavadjenog Svijeta; onoga shto ga Malro s pravom uporedjuje sa slavnim Makedoncem; graditeljima i neimarima sveljudskih odnosa-c'uprija.

A sve to opet se nekim chudom uvijek vrti i opet oko Balkana, poluotoka na kome se – bash kao i u Aristotelovo i Platonovo vrijeme – rjeshava, reklo bi se, opshta sudbina planete. Oko brdovitog Balkana, kako ga tragichki intonira Desanka Maksimovic', gdje se bash kao i u svim bogato vinorodnim krajevima – in vino veritas – nekom chudesnom koincidencijom deshavaju najvec'e kulturoloshke pojave, klasika, renesansa: Grchka, Italija, Shpanija, Francuska, Dalmacija, Mostar, Strazhilovo, Vranje...

”Kada Sunce ne bi voljelo vino, zar bi ga uzgajala njegova toplina?”
(Li Tai Po)

”Chim se orosish kapljicom crljenom, umah ti se duh vrne.”
(Marin Drzhic')

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Vilko Sheferov: Stari most [Povec'aj] Lazar Drljacha: Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden