Most - Index
Most - Pretplata
Nikola Jankovic': Akt [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 172 (83 - nova serija)

Godina XXIX mart/ozhujak 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Gradimir Gojer
Mostovi i Mostoljupci

U cijela dva dana nazochio sam dvjema soarejama, na kojima je, uspjeshno, na nivou koji imponira, slavljena logika mostograditelja, mostova i uzdizana na pijedestal LjUBAV mostoljubaca.

Jednog hladnog, ali sunchanog mostarskog dana u kuc'i C'orovic'a, ali i kuc'i vezanoj za tvorachku sudbu Alekse Shantic'a, odrzhan je veliki kulturni dogadjaj – nas stotinjak obiljezhili smo osamdesetu obljetnicu od smrti velikog Alekse Shantic'a.

Gradjani Mostara: Nashem pjesniku, s ljubavlju

Gradjani Mostara: Nashem pjesniku, s ljubavlju (Foto: C'amil Topuz)

Ali, nije to samo bio dogadjaj kulturnog karaktera. Kao da je sudba pravichno i ovdje umijeshala svoj prst, nevjerojatnog pravorjeka. Onako kako se za zhivota ponashao veliki Aleksa Shantic' gledajuc'i u ljudima ljude, a ne nositelje nacionalnih i politichkih iskaznica, tako su se te noc'i vladali i ponashali brojni nazochni predstavnici politichkoga zhivota Hercegovachko-neretvanjske zhupanije.

Dirljivo je bilo vidjeti prizor u kojem jedan od aktualnih ministara HNZh, s neskrivenim ponosom, pokazuje svoj diplomski rad chijim je tematom, vec' sad dalekih godishta bio literarni opus Alekse Shantic'a.

Da se zna i zabiljezhi: ministar je duzhnosnik, i to visoki Hrvatske demokratske zajednice.

Ta noc' je bila po svemu posebna...

U njoj su mnogi Mostarci s one strane (mozhda po prvi put??) preshli na ovu stranu (namjerno govorim ”ova” i ”ona” iako u mom osobnom vokabularu to ne postoji!). Aleksa je plemeniti Shantic', te noc'i grijao nasha srca i pravio nevidljivi most medu ljudima koji se do jucher nisu ni pozdravljali.

Osamdeseta obljetnica smrti velikog Alekse nije mi pruzhila malo zadovoljstvo, ali kao da je u srcu to bio stvarni ”mali udar” – uvertira za ono shto c'e donijeti sutrashnji, cjelodnevni put u Beograd...

Putovao sam sa knjizhevnikom Alijom Kebom na otvaranje prigodne izlozhbe o Starom mostu.

Mostarska noc' bila je stvarno uvertira.

Jer, beogradska noc' znachila je vishe od bilo kakvog kulturnog, politichkog, dragog dogadjaja.

Na izlozhbi sam vidio i chuo vishe od sadashnjeg Beograda...

Doshao negdanji, gospodski, umiveni, zacheshljani i trezveni Beograd da se pokloni mimar Sinanovom chudu.

To shto je govorio Bogdan Bogdanovic', moderni neimar i izopc'enik iz zhivota nevrijednog ljudskog zhivljenja, proiciranog miloshevic'evskom logikom, bila je opet uvertira za raznoslojan, iskrichav, iskren i do kraja otvoren pledoaje na veliku temu LjUDSKOSTI, koju je drzhao profesor rimskih, parishkih i zagrebachkih univerzi gospodin Predrag Matvejevic'.

Njegov govor je bio pravi govor mostograditelja, a u sadejstvu sa govorom prvog chovjeka zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovic'a mogao bi ic'i medju ljepshe listine ispisane o suradnji naroda, potrebi suradnji drzhava i mostograditeljstvu, kao jednoj od techevina zhivljenja u nashim krajevima, koja nam se danas pokushava ”prodati” kao veliki europski hit??

To su dvije noc'i za nezaborav. Obje vezane za Mostar.

Obje vezane za dva njegova sinonima, dva njegova amblema i dvije njegove vjechite okomice – Stari most i Aleksu Shantic'a.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Vilko Sheferov: Stari most [Povec'aj] Lazar Drljacha: Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden