Мост - Индекс
Мост - Претплата
Никола Јанковић: Акт [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 172 (83 - нова серија)

Година XXIX март/ожујак 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Божидар Поповић
Екс Понто

„Све је појединачно и све опште“
Гете

Према свеопштем закону дуализма, давно установљеном у филозофији, све што постоји живи у знаку броја два; двају супротних полова и географског, физикалног, биолошког, те то двоје складно се повезујући омогућује уопште живот. Та двојакост огледа се у цјелокупном досадашњем битисању Свијета и у интересу је тога да он функционише дјелатно и конструктивно.

И тако се још у старо, класично грчко доба – а након египатске, вавилонске, персијске и арапске културе – ту појавио још један високо умјетнички и патетични покрет од свеопштег значаја што је породио и плејаду значајних умова, те они постали и остали темељ и за сва будућа настојања Свијета а у интересу свеукупног његовог опстанка.

Па ће онда из те и такве чудесне и високо изникнуте балканске културе и плејаде њених стваралаца резултирати још и појава највећег освајача, али не и узурпатора, Александра Македонског, за кога Андре Малро рече како је освајао Свијет – не да би га себично за себе приграбио већ да би га љубављу, те сједињујући културе оплеменио, зближио и конструктивно ујединио – баш како је у истом контексту рекао то и за Маршала Тита који је од непријатеља стварао пријатеље. Позната је и чињеница како је Александар узео за жену кћер побијеђеног источњачког краља који ће му постати пријатељ.

А доцније јавиће се коинцидентно још један човјек – и опет на Балкану, у Босни и Херцеговини коме ће живот додијелити сличну судбину и тај ће феномен учинити сличан корак повезивања Истока са Западом тиме што ће саградити – да га се назове савременим термином – култни мост – ћуприју на Дрини; да би доцније и пошто прохуји неколико вијекова, и опет један балкански високо обдарени књижевник све то приказао у свом роману, те тиме стекао не само високу литерарну већ и славу која ће га сврстати у најужи круг племенитих стваралаца и у интересу свеукупне овоземаљске егзистенције – какву је управо стекао и Никола Тесла повезујући племенитом електричном струјом цијелу планету, те тако настојећи да и из људских срца и мозгова прогна мрак.

Ибрахим Новалић: Из циклуса „Мој пут“

Ибрахим Новалић: Из циклуса „Мој пут“

Уз овај и овакав контекст ваљало би још споменути – и опет у времену универзалне потребе и тежње за свејединством – како се и опет на тлу Балкана појавио још један мост – феномен над хучном ријеком Неретвом, чудесан не само по свом архитектонском већ и симболично-утилитарном значењу, саграђен и судбински намијењен да и по мјештанину пјеснику Шантићу постане и остане мост људске слоге и хармоније како на родном тако и на свеукупном овоземаљском плану.

И да све побројано и у крајњој инстанци, па и овакав један кратки, компримиран напис о људским овоземаљским ћупријама, постане цјелина, ваљало би и опет споменути Човјека са Балкана, рођеног и судбински предистинираног да се и након своје биолошке смрти бави мостољубљем и човјекољубљем, те и оним што се зове бригом цијелог данас особито разједињеног и ниским тежњама завађеног Свијета; онога што га Малро с правом упоређује са славним Македонцем; градитељима и неимарима свељудских односа-ћуприја.

А све то опет се неким чудом увијек врти и опет око Балкана, полуотока на коме се – баш као и у Аристотелово и Платоново вријеме – рјешава, рекло би се, општа судбина планете. Око брдовитог Балкана, како га трагички интонира Десанка Максимовић, гдје се баш као и у свим богато винородним крајевима – ин вино веритас – неком чудесном коинциденцијом дешавају највеће културолошке појаве, класика, ренесанса: Грчка, Италија, Шпанија, Француска, Далмација, Мостар, Стражилово, Врање...

„Када Сунце не би вољело вино, зар би га узгајала његова топлина?“
(Ли Таи По)

„Чим се оросиш капљицом црљеном, умах ти се дух врне.“
(Марин Држић)

Претходна · Садржај · Наредна

Вилко Шеферов: Стари мост [Повећај] Лазар Дрљача: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-07-01

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска