Мост - Индекс
Мост - Претплата
Андерс Сварстад: Сигрид Ундстед, 1910. [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 171 (82 - нова серија)

Година XXIX фебруар/вељача 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Изет Ханџић
Путописи и некролози

Фејзулах Хаџибајрић: „Путописи и некролози“, МОС, Штокхолм, 2003.

Професор Хаџи Фејзулах-еф. Хаџибајрић (1913. Сарајево – 1990.) испунио је читав свој живот учењем, радом у вјерским пословима, учешћем у бројним манифестацијама исламског живота, и образовањем. Као двадесетогодишњак уписује се у Вишу исламску шеријатско-теолошку школу у Сарајеву. Од 1933. г. па до смрти био је имам у сарајевским џамијама. Биографија професора Хаџи Фејзулаха-еф. Хаџибајрића занимљивија је од многих романескних творевина.

Године 1944. завршио је више вјерско образовање и добио иџазетнаму. Слушао је приватно предавање истакнутих наших алима: Ахмед-еф Бурека, Мухамед-еф. Туфе, Хаџи Мехмед-еф. Ханџића, Хаџи Касима-еф. Добраче и Хаџи Мујаге Мехремића. О њима је Хаџи Фејзулах-еф. Хаџибајрић написао некрологе пуне значајних података који дају праву слику о ликовима и личностима ових значајних људи из нашег вјерског и културног живота.

Добијена иџазетнама 1944. године није била крајњи циљ Хаџи Фејзулах-еф. Хаџибајрићу жељном знања и образовања. У 37. години уписује оријенталистику на Филозофском факултету у Сарајеву и дипломира међу првима. За цијело то вријеме обавља различите послове: до 1943. г. вјероучитељ, 1947. г. први хафиз кутуб у Гази Хусрефбеговој библиотеци, 1953. г. библиотекар на Ветеринарском факултету, а потом виши библиотекар на Одсјеку за историју на Филозофском факултету у Сарајеву.

Исмет Курт: Визија излаза

Исмет Курт: Визија излаза

С одласком у мировину 1972. године као да је дошло вријеме за нове значајне послове: дужност џузхана у Гази Хусрефбеговој џамији, од 1976-1989. године евидентира арапске, турске и перзијске рукописе у Гази Хусрефбеговој библиотеци, држи дерсове у Ферхадији џамији.

Године 1936. примио је вирд од мудериса у Вучитрну Хаџи Селим Сами-еф. Јашара. Пред истим шејхом 1939. године полаже тарикатску заклетву и постаје дервиш кадеријског тариката. Шејх кадеријског тариката постаје 1965. г. пред шејхом Али баба текије на Касуми-паши у Истамбулу Сејјидом Мухјудиином Енсаријом Ерзенџанијом. Шејховску хилафетнаму добија од главног шејха кадеријског тариката Сејјид Јусуфа Гајланије у Багдаду.

Почасно је примио руфаијски, накшибендијски, мевлевијски, бедевијски, и шазилијски тарикат од стране шејхова ових тариката у Истамбулу, Коњи, Меки и Таути. Хаџи Селим Сами-еф. Јашар, шејх тарикатског реда био је и пјесник. Фејзулах еф. Хаџибајрић је преводио његове стихове, и његово најважније дјело Тухва, које је и штампано у Сарајеву 1984.

Преко три деценије Хаџибајрић је активно судјеловао у извођењу програма Бедрије и Мираџије. Бедрија је сустав у прози којим се у виду дове спомињу имена свих 313 учесника из борбе на Бедру, 17. рамазана, 2. године по Хиџри, а Мираџија је назив за спјев о Мухамед-пејгамберовом путу у небеске сфере.

Фејзулах Хаџибајрић је преводио и чувену Месневију, и објавио око 150 радова разноврсног садржаја, а међу њима има и научних. Преводио је са сва три оријентална језика. Хаџибајрић је проучавао и тесаwуф, и од прве прославе Шаби Аруса у Сарајеву па до 1989. године био је главни организатор ове прославе. У ту сврху писао је реферате из подручја тесаwуфа и израдио Мали тесаwуфско-тарикатски рјечник са преко 1200 објашњених појмова. Као дужносник Исламске вјерске заједнице БиХ, Фејзулах Хаџибајрић је више пута био у прилици да путује у Турску, Египат, Косово, Црну Гору, Македонију. Био је већ загазио у шесту деценију живота и са великим животним искуством. Отуда у његовим путописима лахкоћа саопћавања и једноставност. Његов путопис о путу на хаџџ свакако је имао своју популаризаторску улогу међу будућим хаџијама, јер је сав прожет усхићеношћу вјерника у обредима везаним за хаџџ.

Хаџибајрићев путопис је и исповијест, и извјешће, и дневник и љетопис, импресија, а понегдје и детаљан опис. Све у свему, мало географије свијета кроз који је Хаџибајрић пролазио, и са доста података.

Путопис увијек доноси нешто што нисмо знали. Наслови говоре о чему Хаџибајрић пише. Путописе у Турску и Египат одликује вјерно приказивање пута, догађаја и доживљаја, те сусрете и упознавање са људима. Понекад је ту и кратка прича о људима и њиховом животу, јер се Хаџибајрић осјећао дужним сачувати од заборава успомене на људе ради младих нараштаја. Намјера му је и да предочи читаоцима посебно оно око чега се одвија вјерски живот муслимана.

Сем путописа Хаџибајрић објављује сјећања и забиљешке својих колега (Хаџи Салих-еф. Гаче). Овдје има доста занимљивих и разноврсних података корисних за историју. Те информације су већ сада историја: о људима активним у борби за вјерско-просвјетну аутономију босанскохерцеговачких муслимана у доба анексије БиХ 1908. г.: Али Ружди-еф Капић, Али Фехми-еф. Џабић, Хафиз Сулејман-еф. Шарац.

Од око 150 објављених радова, путописи чине мањи дио Хаџибајрићевог опуса, али су најзанимљивији. И они су дио његове биографије као човјека у служби вјере, и са истом функцијом и циљем као и у његовим бројним и разноврсним вјерским пословима.

Фејзулах Хаџибајрић је написао и десетине некролога о значајним муслиманима и у културном и у вјерском животу наше средине, и одгајивачима омладине у исламском духу, о људима који су продубљивали вјерска и морална осјећања, те узгајали и ширили исламску образованост. У некролозима су подаци из живота, те о лијепим склоностима људи, њиховим навикама, и обавјештења која довољно освјетљавају ове узорите муслимане.

Муслимански омладински савез из Шведске потврдио је осјећај за вриједности објављивањем ове књиге у служби градње и чувања исламске традиције.

Претходна · Садржај · Наредна

Рахман Шабановић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска