Most - Index
Most - Pretplata
Anders Svarstad: Sigrid Undsted, 1910. [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 171 (82 - nova serija)

Godina XXIX februar/veljača 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Izet Handžić
Putopisi i nekrolozi

Fejzulah Hadžibajrić: ”Putopisi i nekrolozi”, MOS, Stockholm, 2003.

Profesor Hadži Fejzulah-ef. Hadžibajrić (1913. Sarajevo – 1990.) ispunio je čitav svoj život učenjem, radom u vjerskim poslovima, učešćem u brojnim manifestacijama islamskog života, i obrazovanjem. Kao dvadesetogodišnjak upisuje se u Višu islamsku šerijatsko-teološku školu u Sarajevu. Od 1933. g. pa do smrti bio je imam u sarajevskim džamijama. Biografija profesora Hadži Fejzulaha-ef. Hadžibajrića zanimljivija je od mnogih romanesknih tvorevina.

Godine 1944. završio je više vjersko obrazovanje i dobio idžazetnamu. Slušao je privatno predavanje istaknutih naših alima: Ahmed-ef Bureka, Muhamed-ef. Tufe, Hadži Mehmed-ef. Handžića, Hadži Kasima-ef. Dobrače i Hadži Mujage Mehremića. O njima je Hadži Fejzulah-ef. Hadžibajrić napisao nekrologe pune značajnih podataka koji daju pravu sliku o likovima i ličnostima ovih značajnih ljudi iz našeg vjerskog i kulturnog života.

Dobijena idžazetnama 1944. godine nije bila krajnji cilj Hadži Fejzulah-ef. Hadžibajriću željnom znanja i obrazovanja. U 37. godini upisuje orijentalistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i diplomira među prvima. Za cijelo to vrijeme obavlja različite poslove: do 1943. g. vjeroučitelj, 1947. g. prvi hafiz kutub u Gazi Husrefbegovoj biblioteci, 1953. g. bibliotekar na Veterinarskom fakultetu, a potom viši bibliotekar na Odsjeku za istoriju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Ismet Kurt: Vizija izlaza

Ismet Kurt: Vizija izlaza

S odlaskom u mirovinu 1972. godine kao da je došlo vrijeme za nove značajne poslove: dužnost džuzhana u Gazi Husrefbegovoj džamiji, od 1976-1989. godine evidentira arapske, turske i perzijske rukopise u Gazi Husrefbegovoj biblioteci, drži dersove u Ferhadiji džamiji.

Godine 1936. primio je vird od muderisa u Vučitrnu Hadži Selim Sami-ef. Jašara. Pred istim šejhom 1939. godine polaže tarikatsku zakletvu i postaje derviš kaderijskog tarikata. Šejh kaderijskog tarikata postaje 1965. g. pred šejhom Ali baba tekije na Kasumi-paši u Istambulu Sejjidom Muhjudiinom Ensarijom Erzendžanijom. Šejhovsku hilafetnamu dobija od glavnog šejha kaderijskog tarikata Sejjid Jusufa Gajlanije u Bagdadu.

Počasno je primio rufaijski, nakšibendijski, mevlevijski, bedevijski, i šazilijski tarikat od strane šejhova ovih tarikata u Istambulu, Konji, Meki i Tauti. Hadži Selim Sami-ef. Jašar, šejh tarikatskog reda bio je i pjesnik. Fejzulah ef. Hadžibajrić je prevodio njegove stihove, i njegovo najvažnije djelo Tuhva, koje je i štampano u Sarajevu 1984.

Preko tri decenije Hadžibajrić je aktivno sudjelovao u izvođenju programa Bedrije i Miradžije. Bedrija je sustav u prozi kojim se u vidu dove spominju imena svih 313 učesnika iz borbe na Bedru, 17. ramazana, 2. godine po Hidžri, a Miradžija je naziv za spjev o Muhamed-pejgamberovom putu u nebeske sfere.

Fejzulah Hadžibajrić je prevodio i čuvenu Mesneviju, i objavio oko 150 radova raznovrsnog sadržaja, a među njima ima i naučnih. Prevodio je sa sva tri orijentalna jezika. Hadžibajrić je proučavao i tesawuf, i od prve proslave Šabi Arusa u Sarajevu pa do 1989. godine bio je glavni organizator ove proslave. U tu svrhu pisao je referate iz područja tesawufa i izradio Mali tesawufsko-tarikatski rječnik sa preko 1200 objašnjenih pojmova. Kao dužnosnik Islamske vjerske zajednice BiH, Fejzulah Hadžibajrić je više puta bio u prilici da putuje u Tursku, Egipat, Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju. Bio je već zagazio u šestu deceniju života i sa velikim životnim iskustvom. Otuda u njegovim putopisima lahkoća saopćavanja i jednostavnost. Njegov putopis o putu na hadždž svakako je imao svoju popularizatorsku ulogu među budućim hadžijama, jer je sav prožet ushićenošću vjernika u obredima vezanim za hadždž.

Hadžibajrićev putopis je i ispovijest, i izvješće, i dnevnik i ljetopis, impresija, a ponegdje i detaljan opis. Sve u svemu, malo geografije svijeta kroz koji je Hadžibajrić prolazio, i sa dosta podataka.

Putopis uvijek donosi nešto što nismo znali. Naslovi govore o čemu Hadžibajrić piše. Putopise u Tursku i Egipat odlikuje vjerno prikazivanje puta, događaja i doživljaja, te susrete i upoznavanje sa ljudima. Ponekad je tu i kratka priča o ljudima i njihovom životu, jer se Hadžibajrić osjećao dužnim sačuvati od zaborava uspomene na ljude radi mladih naraštaja. Namjera mu je i da predoči čitaocima posebno ono oko čega se odvija vjerski život muslimana.

Sem putopisa Hadžibajrić objavljuje sjećanja i zabilješke svojih kolega (Hadži Salih-ef. Gače). Ovdje ima dosta zanimljivih i raznovrsnih podataka korisnih za istoriju. Te informacije su već sada istorija: o ljudima aktivnim u borbi za vjersko-prosvjetnu autonomiju bosanskohercegovačkih muslimana u doba aneksije BiH 1908. g.: Ali Ruždi-ef Kapić, Ali Fehmi-ef. Džabić, Hafiz Sulejman-ef. Šarac.

Od oko 150 objavljenih radova, putopisi čine manji dio Hadžibajrićevog opusa, ali su najzanimljiviji. I oni su dio njegove biografije kao čovjeka u službi vjere, i sa istom funkcijom i ciljem kao i u njegovim brojnim i raznovrsnim vjerskim poslovima.

Fejzulah Hadžibajrić je napisao i desetine nekrologa o značajnim muslimanima i u kulturnom i u vjerskom životu naše sredine, i odgajivačima omladine u islamskom duhu, o ljudima koji su produbljivali vjerska i moralna osjećanja, te uzgajali i širili islamsku obrazovanost. U nekrolozima su podaci iz života, te o lijepim sklonostima ljudi, njihovim navikama, i obavještenja koja dovoljno osvjetljavaju ove uzorite muslimane.

Muslimanski omladinski savez iz Švedske potvrdio je osjećaj za vrijednosti objavljivanjem ove knjige u službi gradnje i čuvanja islamske tradicije.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Rahman Šabanović: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden