Мост - Индекс
Мост - Претплата
Андерс Сварстад: Сигрид Ундстед, 1910. [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 171 (82 - нова серија)

Година XXIX фебруар/вељача 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Шемсудин Сердаревић
Интензивна обнова кула и дућана

Радови на Старом мосту су накратко заустављени премда се у кругу предузећа Комос клеше камен за калдрму односно ходну стазу. На мосту је остало да се постави слој изолационе земље, калдрма и челична ограда која је допремљена из Зенице. Како су чланови експертног тима којега је формирао UNESCO донијели одлуку да се строго у мост уграђују традиционални материјали ово правило је испоштовано и приликом избора врсте изолационог слоја под калдрмом. Наиме, неке компаније су из чисто финансијских разлога настојале у пројекат убацити италијанску земљу тзв. „терра пуззолна“ али су сви били за бокситну земљу црвеницу чија су се својства потврдила током уградње на објекте нашег подручја пуна четири вијека.

Занимљиво је истаћи да је инг. Милан Гојковић, најбољи стручњак за камене мостове, на основу метричке анализе дошао до закључка да се конструкција Старог моста заснива на два квадрата што је велики ренесансни теоретичар архитектуре Б. Алберти сматрао идеалном хармонијском пропорцијом у вријеме ренесансе. И овдје је, као што видимо, луцидност царског архитекте Мимара Синана дошла до пуног изражаја.

Кула Халебиновка – темељита реконструкција

Кула „Халебиновка“ – темељита реконструкција

Приликом рушења Старог моста, прво са Планинице са сјеверне стране града, а потом са седла Стотине на брду Хуму, са јужне стране, дошло је до оштећења камених блокова од пројектила али и од пада у корито ријеке тако да су сеизмичка испитивања на извађеном камењу показала да је дошло до бројних пукотина. То је разлог што су у мост уграђена само четири камена блока на позицији коркалука односно камене ограде – три на западном и један на источном прилазу мосту.

На обје куле интензивно се врши постављање кровишта и припрема за уградњу носивих греда за међуспратне дрвене конструкције. У кули Халебиновки на десној обали гдје је раније била војна посада за одбрану града од ускока са запада пронађени су трагови оџака (камина) тако да се приступило њиховој поновној изради. На посљедњој етажи пронађено је мјесто за узимање абдеста. Оно је видљиво на кули са спољне стране гдје је било наткривено каменим плочама ослоњеним на конзолне носаче од пјешћара. На кровишту је извршено попођавање и ускоро слиједи постављање камених плоча какве су биле и раније. Идентични послови се врше и на кули Херцегуши која је својевремено Турцима служила за смјештај муниције и барута. Управо у њој је приликом археолошких испитивања пронађена једна омања топовска цијев. У зидове куле биће ињектирана специјална маса у функцији везивања цијеле конструкције а након тога слиједи фугирање.

Прилаз Старом мосту са лијеве обале

Прилаз Старом мосту са лијеве обале
(Фото: Адис Џихо, Центар за мир и мултиетничку сарадњу, Мостар)

Некадашња кафана „Амира“ (држао ју је Нијаз Батлак) је потпуно срушена и већ је озидана нова а у току је постављање кровне конструкције. У том објекту некада је продавана риба па није риједак случај да је понеки зову и Рибарница. Прије неколико дана почели су радови на реконструкцији Чардака. На Чардаку су Лазар Дрљача и Мехо Сефић имали своје атељее а уједно су у њему и становали. На лијевој обали уз сами Стари мост обнављају се три објекта: Њирићев дућан, Султан Селимов месџид и аустријска зграда до куле Херцегуше. Ранији квазиконзерватори су у срцу месџида излили армирано бетонску плочу која се сада скида и замјенуће је дрвена конструкција.

Испод свих тих објеката је пространа просторија која је настала приликом археолошких испитивања. Сва земља је извађена и указали су се остаци ранијег висећег дрвеног моста кога су Турци затекли приликом доласка али су га и темељито обновили тако да се уочавају трагови и тог обновљеног моста. Према томе, на овој позицији била су три моста: средњевјековни ланчани, обновљени турски и коначно Стари мост. Улаз у простор будућег музеја у коме ће бити изложени сви археолошки налази на том локалитету налази се у Лабиринт бару. Тиме је већ сада дефинисана будућа туристичка тура приликом посјете старом граду.

Претходна · Садржај · Наредна

Рахман Шабановић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 004-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска