Мост - Индекс
Мост - Претплата
Андерс Сварстад: Сигрид Ундстед, 1910. [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 171 (82 - нова серија)

Година XXIX фебруар/вељача 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Мустафа Гафић
Дјело несвакидашњег сликара

У Травнику отворена изложба слика Стјепана Перковића из Витеза

Због обољења од церебралне парализе он слика и пише ногама (!) а поред учешћа на многим изложбама у земљи и иностранству објавио је и збирку пјесама „Отисци дубине“.

У све посјећенијем Интернет клубу „Алтер арт“ у просторијама Босанског културног центра настављено је и ове године са организовањем изложби сваког мјесеца. Овога пута је изложено 16 несвакидашњих слика Стјепана Перковића (29) из Витеза, рађених у комбинованој техници, темпери, акварелу и акрилику.

Велики број љубитеља ликовних умјетности био је одушевљен остварењима умјетника, од рођења обољелог од церебралне парализе, који ногама (!) слика, пише и обавља друге послове!

Стјепан Перковић

Стјепан Перковић

Овај врло вриједни човјек, који је након завршене Средње управне школе у Загребу у Центру за одгој и образовање хендикепираних особа „Дубрава“ почео сликати и писати из потребе за изражавањем унутрашњег духа који га заправо и покреће, како је написао у кратком тексту за каталог изложбе и сада је студент треће године „Слободне умјетничке академије“ у Сплиту, у класи професора Доналда Хала (: Donald Hall), док је претходно три године похађао семинар о сликарству професора Кармела Пуцола (: Carmelo Puzzola). Самостално је излагао у Витезу, Сарајеву, Међугорју, Опатији и Ријеци прије своје изложбе у Травнику, док је учествовао и на колективним изложбама и ликовним колонијама у Купресу, Томиславграду, Мостару, Книну, Паризу, Орлеану, Стубичким Топлицама, Јајцу, Чапљини...

Објавио је 1998. године збирку поезије „Отисци дубине“ (из које је одломке читала књижевница и професор Сања Ђулват-Бабић) коју је илустровао као што је илустровао и три књиге других аутора а за једну је урадио и насловну страну.

Отварајући ову несвакидашњу изложбу и поздрављајући присутне као и аутора слика, ликовни критичар и публициста Војислав Вујановић из Сарајева је, поред осталог, истакнуо да ове слике пријатно изненађују не само умјетничком дограђеношћу и конзистентношћу којом су прожете, него и младошћу умјетника и прије свега начином настајања. Он је у каталогу изложбе објавио врло топао текст „Свемир из ружине родности“ надахнут ликовним и поетским дјелом талентованог умјетника Стјепана Перковића.

Претходна · Садржај · Наредна

Рахман Шабановић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска