Most - Index
Most - Pretplata
Anders Svarstad: Sigrid Undsted, 1910. [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 171 (82 - nova serija)

Godina XXIX februar/veljača 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Mustafa Gafić
Djelo nesvakidašnjeg slikara

U Travniku otvorena izložba slika Stjepana Perkovića iz Viteza

Zbog oboljenja od cerebralne paralize on slika i piše nogama (!) a pored učešća na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu objavio je i zbirku pjesama ”Otisci dubine”.

U sve posjećenijem Internet klubu ”Alter art” u prostorijama Bosanskog kulturnog centra nastavljeno je i ove godine sa organizovanjem izložbi svakog mjeseca. Ovoga puta je izloženo 16 nesvakidašnjih slika Stjepana Perkovića (29) iz Viteza, rađenih u kombinovanoj tehnici, temperi, akvarelu i akriliku.

Veliki broj ljubitelja likovnih umjetnosti bio je oduševljen ostvarenjima umjetnika, od rođenja oboljelog od cerebralne paralize, koji nogama (!) slika, piše i obavlja druge poslove!

Stjepan Perković

Stjepan Perković

Ovaj vrlo vrijedni čovjek, koji je nakon završene Srednje upravne škole u Zagrebu u Centru za odgoj i obrazovanje hendikepiranih osoba ”Dubrava” počeo slikati i pisati iz potrebe za izražavanjem unutrašnjeg duha koji ga zapravo i pokreće, kako je napisao u kratkom tekstu za katalog izložbe i sada je student treće godine ”Slobodne umjetničke akademije” u Splitu, u klasi profesora Donalda Halla, dok je prethodno tri godine pohađao seminar o slikarstvu profesora Carmela Puzzola. Samostalno je izlagao u Vitezu, Sarajevu, Međugorju, Opatiji i Rijeci prije svoje izložbe u Travniku, dok je učestvovao i na kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama u Kupresu, Tomislavgradu, Mostaru, Kninu, Parizu, Orleanu, Stubičkim Toplicama, Jajcu, Čapljini...

Objavio je 1998. godine zbirku poezije ”Otisci dubine” (iz koje je odlomke čitala književnica i profesor Sanja Đulvat-Babić) koju je ilustrovao kao što je ilustrovao i tri knjige drugih autora a za jednu je uradio i naslovnu stranu.

Otvarajući ovu nesvakidašnju izložbu i pozdravljajući prisutne kao i autora slika, likovni kritičar i publicista Vojislav Vujanović iz Sarajeva je, pored ostalog, istaknuo da ove slike prijatno iznenađuju ne samo umjetničkom dograđenošću i konzistentnošću kojom su prožete, nego i mladošću umjetnika i prije svega načinom nastajanja. On je u katalogu izložbe objavio vrlo topao tekst ”Svemir iz ružine rodnosti” nadahnut likovnim i poetskim djelom talentovanog umjetnika Stjepana Perkovića.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Rahman Šabanović: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden