Most - Index
Most - Pretplata
Anders Svarstad: Sigrid Undsted, 1910. [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 171 (82 - nova serija)

Godina XXIX februar/veljacha 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Rogovi u vrec'i

Sutra je mjesec februar u kome grad obiljezhava dva znachajna datuma: 80-godishnjicu smrti Alekse Shantic'a i 59-godishnjicu oslobodjenja Mostara od fashista.

Poslije onog rata sloboda je pjevala punih 45 godina, a poslije ovog, zadnjeg rata sloboda ne zapjeva. Tek pogdjekad zacvrkuc'e, jadno i slabashno. Na ovim prostorima, josh uvijek satanske zore svic'u iz tmice i chuje se krik: spasavaj se, pjesmo, crna kukavice!

I ona, Neretva, rodna i draga (iz koje je zrachila svjetlosna bjelina) sada doziva chovjeka – pita ga: jesmo li dvoimeni grad ili cjelina!

A u onoj chuvenoj pjesmi ”Zaboravimo”, nekoj vrsti oporuke svojim sugradjanima, Shantic' je vapio: ”Zaboravimo slike proshlih dana / Kad nismo znali da smo pleme isto / Kad je u ruci ljut jatagan blist’o / Poprskan krvlju bratovljevih rana... Shto da nas vjere na zlu mrzhnju gone / Kad nasha srca jednom vatrom biju? / Kad nashe majke pokraj cheda bdiju / Zar jednu pjesmu ne pjevaju one!... / Zaboravimo! Jedna nam je mati / Jedna nas zemlja jednim hljebom hrani / Pa neka brata brat rodjeni brani. / I Bog i Alah dobra c'e nam dati...”

Ovaj pjesnik sklada, ljubavi i harmonije i danas bi mogao da nas poduchi kako se voli grad i njegovi ljudi. Ali, sada su druga vremena i druga bremena. Njegovi Mostarci sada su:

Rogovi u vrec'i. Istochni i zapadni. Pravedni i vrijedni. Nemoc'ni i bijedni. Bogovski i robovski. Bogati i rogati. Pametni i sretni, otkacheni i potlacheni. Privatizirani i hipnotizirani. Namamljeni i nasamareni, odani i prodani. Dragi i bliski i chetnichkoustashkobalinski. Shirokobrijeshki i nevesinjski, shkutorski i grmaljski. Zgodni i podobni, zlobni, gnusni i robusni. Vrli i goli, zli i oholi. C'udljivi i c'utljivi, prevejani i rasejani. Ljubljeni i pogubljeni, zgrljeni i strvljeni. Zbrac'eni i spac'eni, grbavi i prgavi. Sveti i ukleti, zakleti i prokleti. Radni i paradni, hladni i gladni. Siti i napiti, zhedni i srditi. Psovachki i trovachki. Klanski i banski. Buchni i zhuchni, neurotichni i dichni. Smijeshni i umjeshni. Grijeshni i neutjeshni. Luksuzni i pompezni, ponizni i famozni. Stranachki i neutralni. Rezhimski i devizni. Sirotinjski i socijalni...

I sve tako, do nebroja i nespokoja... Izgnani i izabrani. Odseljeni i doseljeni.

Ramiz Pandur: Okovani grad

Ramiz Pandur: Okovani grad

Progonitelji i spasitelji. Sretnem, tako, komshije ali ne i ljude. Sretnem starosjedioce grada ali ne i ljude. Prilaze mi doseljenici ali ne i ljudi. Pozdravljam znane i neznane ali ljude ne – toliko se jabuka razdora skotrljalo na njihove pragove i medju njihove domove. Nad njima, napushtenim od Boga lebdi prokletstvo koje je pomijeshalo vrline i zle jezike. Sve shto je ropskom mukom stecheno, survalo se u ambis. Kod njih nishta nije sveto, niti sluzhi svojoj svrsi. Chak i ono shto je kod divljaka chisto... Kad se prvi pucnji zaorishe, svi pocheshe vuc'i na svoju stranu. Kao progonitelji jedni drugih. Sad su lazhni susjedi koji nisu kadri da spase ni sebe same.

Manjina. Medju tim rogovima u vrec'i ima i jedan visoki privrednik, Mostarac koji je nedavno obznanio da c'e njegova, po izvrshenoj etnichkoj privatizaciji chuvena firma pomagati manjinske narode. Ali:

Ja ne pripadam manjinskom narodu. Bozhe sachuvaj! Ja ne pripadam ni vec'inskom narodu! Bozhe sachuvaj! Ja pripadam narodu mostarskom. Narodu hercegovachkom. Narodu bosanskom. Ja pripadam narodu boshnjachkom. Narodu srpskom. Narodu hrvatskom. Pomalo i narodu nomadskom i narodu palestinskom i narodu nordijskom... U mojoj ljubavi ne postoji manjina. Samo jedan chovjek, jedna je planina! U moje srce svi su stali. Veliki i mali. Uparadjeni i dronjavi. Slavni i tavni.

Kad nas zemlja poravna, svi smo jedna strashno velika poljana insana. Od krstova i nishana.

Svi smo jedna prashina. I gnjilina. Jedna crnina

i vagina materina.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Rahman Shabanovic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden