Мост - Индекс
Мост - Претплата
Андерс Сварстад: Сигрид Ундстед, 1910. [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 171 (82 - нова серија)

Година XXIX фебруар/вељача 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Рогови у врећи

Сутра је мјесец фебруар у коме град обиљежава два значајна датума: 80-годишњицу смрти Алексе Шантића и 59-годишњицу ослобођења Мостара од фашиста.

Послије оног рата слобода је пјевала пуних 45 година, а послије овог, задњег рата слобода не запјева. Тек погдјекад зацвркуће, јадно и слабашно. На овим просторима, још увијек сатанске зоре свићу из тмице и чује се крик: спасавај се, пјесмо, црна кукавице!

И она, Неретва, родна и драга (из које је зрачила свјетлосна бјелина) сада дозива човјека – пита га: јесмо ли двоимени град или цјелина!

А у оној чувеној пјесми „Заборавимо“, некој врсти опоруке својим суграђанима, Шантић је вапио: „Заборавимо слике прошлих дана / Кад нисмо знали да смо племе исто / Кад је у руци љут јатаган блист’о / Попрскан крвљу братовљевих рана... Што да нас вјере на злу мржњу гоне / Кад наша срца једном ватром бију? / Кад наше мајке покрај чеда бдију / Зар једну пјесму не пјевају оне!... / Заборавимо! Једна нам је мати / Једна нас земља једним хљебом храни / Па нека брата брат рођени брани. / И Бог и Алах добра ће нам дати...“

Овај пјесник склада, љубави и хармоније и данас би могао да нас подучи како се воли град и његови људи. Али, сада су друга времена и друга бремена. Његови Мостарци сада су:

Рогови у врећи. Источни и западни. Праведни и вриједни. Немоћни и биједни. Боговски и робовски. Богати и рогати. Паметни и сретни, откачени и потлачени. Приватизирани и хипнотизирани. Намамљени и насамарени, одани и продани. Драги и блиски и четничкоусташкобалински. Широкобријешки и невесињски, шкуторски и грмаљски. Згодни и подобни, злобни, гнусни и робусни. Врли и голи, зли и охоли. Ћудљиви и ћутљиви, превејани и расејани. Љубљени и погубљени, згрљени и стрвљени. Збраћени и спаћени, грбави и пргави. Свети и уклети, заклети и проклети. Радни и парадни, хладни и гладни. Сити и напити, жедни и срдити. Псовачки и тровачки. Клански и бански. Бучни и жучни, неуротични и дични. Смијешни и умјешни. Гријешни и неутјешни. Луксузни и помпезни, понизни и фамозни. Страначки и неутрални. Режимски и девизни. Сиротињски и социјални...

И све тако, до неброја и неспокоја... Изгнани и изабрани. Одсељени и досељени.

Рамиз Пандур: Оковани град

Рамиз Пандур: Оковани град

Прогонитељи и спаситељи. Сретнем, тако, комшије али не и људе. Сретнем старосједиоце града али не и људе. Прилазе ми досељеници али не и људи. Поздрављам знане и незнане али људе не – толико се јабука раздора скотрљало на њихове прагове и међу њихове домове. Над њима, напуштеним од Бога лебди проклетство које је помијешало врлине и зле језике. Све што је ропском муком стечено, сурвало се у амбис. Код њих ништа није свето, нити служи својој сврси. Чак и оно што је код дивљака чисто... Кад се први пуцњи заорише, сви почеше вући на своју страну. Као прогонитељи једни других. Сад су лажни сусједи који нису кадри да спасе ни себе саме.

Мањина. Међу тим роговима у врећи има и један високи привредник, Мостарац који је недавно обзнанио да ће његова, по извршеној етничкој приватизацији чувена фирма помагати мањинске народе. Али:

Ја не припадам мањинском народу. Боже сачувај! Ја не припадам ни већинском народу! Боже сачувај! Ја припадам народу мостарском. Народу херцеговачком. Народу босанском. Ја припадам народу бошњачком. Народу српском. Народу хрватском. Помало и народу номадском и народу палестинском и народу нордијском... У мојој љубави не постоји мањина. Само један човјек, једна је планина! У моје срце сви су стали. Велики и мали. Упарађени и дроњави. Славни и тавни.

Кад нас земља поравна, сви смо једна страшно велика пољана инсана. Од крстова и нишана.

Сви смо једна прашина. И гњилина. Једна црнина

и вагина материна.

Претходна · Садржај · Наредна

Рахман Шабановић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска