Most - Index
Most - Pretplata
Anders Svarstad: Sigrid Undsted, 1910. [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 171 (82 - nova serija)

Godina XXIX februar/veljača 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Rogovi u vreći

Sutra je mjesec februar u kome grad obilježava dva značajna datuma: 80-godišnjicu smrti Alekse Šantića i 59-godišnjicu oslobođenja Mostara od fašista.

Poslije onog rata sloboda je pjevala punih 45 godina, a poslije ovog, zadnjeg rata sloboda ne zapjeva. Tek pogdjekad zacvrkuće, jadno i slabašno. Na ovim prostorima, još uvijek satanske zore sviću iz tmice i čuje se krik: spasavaj se, pjesmo, crna kukavice!

I ona, Neretva, rodna i draga (iz koje je zračila svjetlosna bjelina) sada doziva čovjeka – pita ga: jesmo li dvoimeni grad ili cjelina!

A u onoj čuvenoj pjesmi ”Zaboravimo”, nekoj vrsti oporuke svojim sugrađanima, Šantić je vapio: ”Zaboravimo slike prošlih dana / Kad nismo znali da smo pleme isto / Kad je u ruci ljut jatagan blist’o / Poprskan krvlju bratovljevih rana... Što da nas vjere na zlu mržnju gone / Kad naša srca jednom vatrom biju? / Kad naše majke pokraj čeda bdiju / Zar jednu pjesmu ne pjevaju one!... / Zaboravimo! Jedna nam je mati / Jedna nas zemlja jednim hljebom hrani / Pa neka brata brat rođeni brani. / I Bog i Alah dobra će nam dati...”

Ovaj pjesnik sklada, ljubavi i harmonije i danas bi mogao da nas poduči kako se voli grad i njegovi ljudi. Ali, sada su druga vremena i druga bremena. Njegovi Mostarci sada su:

Rogovi u vreći. Istočni i zapadni. Pravedni i vrijedni. Nemoćni i bijedni. Bogovski i robovski. Bogati i rogati. Pametni i sretni, otkačeni i potlačeni. Privatizirani i hipnotizirani. Namamljeni i nasamareni, odani i prodani. Dragi i bliski i četničkoustaškobalinski. Širokobriješki i nevesinjski, škutorski i grmaljski. Zgodni i podobni, zlobni, gnusni i robusni. Vrli i goli, zli i oholi. Ćudljivi i ćutljivi, prevejani i rasejani. Ljubljeni i pogubljeni, zgrljeni i strvljeni. Zbraćeni i spaćeni, grbavi i prgavi. Sveti i ukleti, zakleti i prokleti. Radni i paradni, hladni i gladni. Siti i napiti, žedni i srditi. Psovački i trovački. Klanski i banski. Bučni i žučni, neurotični i dični. Smiješni i umješni. Griješni i neutješni. Luksuzni i pompezni, ponizni i famozni. Stranački i neutralni. Režimski i devizni. Sirotinjski i socijalni...

I sve tako, do nebroja i nespokoja... Izgnani i izabrani. Odseljeni i doseljeni.

Ramiz Pandur: Okovani grad

Ramiz Pandur: Okovani grad

Progonitelji i spasitelji. Sretnem, tako, komšije ali ne i ljude. Sretnem starosjedioce grada ali ne i ljude. Prilaze mi doseljenici ali ne i ljudi. Pozdravljam znane i neznane ali ljude ne – toliko se jabuka razdora skotrljalo na njihove pragove i među njihove domove. Nad njima, napuštenim od Boga lebdi prokletstvo koje je pomiješalo vrline i zle jezike. Sve što je ropskom mukom stečeno, survalo se u ambis. Kod njih ništa nije sveto, niti služi svojoj svrsi. Čak i ono što je kod divljaka čisto... Kad se prvi pucnji zaoriše, svi počeše vući na svoju stranu. Kao progonitelji jedni drugih. Sad su lažni susjedi koji nisu kadri da spase ni sebe same.

Manjina. Među tim rogovima u vreći ima i jedan visoki privrednik, Mostarac koji je nedavno obznanio da će njegova, po izvršenoj etničkoj privatizaciji čuvena firma pomagati manjinske narode. Ali:

Ja ne pripadam manjinskom narodu. Bože sačuvaj! Ja ne pripadam ni većinskom narodu! Bože sačuvaj! Ja pripadam narodu mostarskom. Narodu hercegovačkom. Narodu bosanskom. Ja pripadam narodu bošnjačkom. Narodu srpskom. Narodu hrvatskom. Pomalo i narodu nomadskom i narodu palestinskom i narodu nordijskom... U mojoj ljubavi ne postoji manjina. Samo jedan čovjek, jedna je planina! U moje srce svi su stali. Veliki i mali. Uparađeni i dronjavi. Slavni i tavni.

Kad nas zemlja poravna, svi smo jedna strašno velika poljana insana. Od krstova i nišana.

Svi smo jedna prašina. I gnjilina. Jedna crnina

i vagina materina.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Rahman Šabanović: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden