Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 188-189 (99-100 - nova serija)

Godina XXX juli-avgust/srpanj-kolovoz 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Shevko Kadric'
Pisci BiH dijaspore bili kuc'i

Pishuc'i prije skoro pola godine na stranici Orbusa tekst ”Kultura BiH dijaspore vrac'a se kuc'i” o tome kako nam je bilo u Italiji na Danima Bosne i o pozivu iz Sarajeva da se pisci okupe tamo na Sajmu knjige, ni slutio nisam da c'e to biti bash tako. I za dushu, i izlog i posjetioce pravi dogadjaj. No krenimo redom.

Bosanski pisci po svijetu razasuti ochekivali su da ih kolege pisci iz Bosne i Hercegovine pozovu da prezentiraju svoje knjizhevno stvaralashtvo uknjizheno zadnjih 13 godina, bash onako kako mi njih bash toliko dochekujemo ali se to nije desilo. Ochekivali smo da se nas ali i kulturnih stvaralaca iz drugih oblasti kulture (slikara, muzichkih stvaralaca, filmskih i teatarskih stvaralaca…) sjeti ministarstvo za kulturu ali ni to se nije desilo. Na spomenutim Danima Bosne u Italiji ideju o nashem pozivanju u Bosnu rekli smo i obrazlozhili osobi iz Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice Ruzmiri Tihic'-Kadric' i ona je ponudjeni izazov prihvatila i posredstvom svog ministarstva i ministra Kebe stvorila uslove da se u Bosni pojavimo i to za pisce u pravo vrijeme, na Sajam knjige.

Tako se na listi za predstavljanje nashlo 36 pojedinaca i razlichitih udruzhenja. Spomenimo Josipa Ostija, Ismeta Bekric'a i Azru Hukic' iz Slovenije, Enesa Topalovic'a, Zlatka Lukic'a i Edhema Traku iz Norveshke, Antonija Zhalicu i Nensi Mujchinovic' iz Holandije, Denisa Dzhelic'a iz Danske, Samiru Begman i Saimu Vishic' iz Shvajcarske, Idriza Saltagic'a i Samru Medjedovic' iz Velike Britanije, Shimu Eshic'a i Kemala Bradaric'a iz Njemachke, te Sedina Keljalic'a, Mehu Barakovic'a, Mithata Ajanovic'a, Izeta Muratspahic'a iz Shvedske… Ovom prilikom su se predstavili i listovi i periodike sa bosanskim predznakom od Bosanske poshte, Sabaha, Nura, Glasa BiH, Behara…

Za nashe chitaoce istaknimo da je shtand BiH dijaspore bio jedan od najposjec'enijih shtandova na sajmu ali po prezentacijama i najaktivniji. Od onih koje smo registrovali tu su bili shvedski i francuski ambasador, akademici Ljubo Berberovic' i Muhamed Filipovic', pa Chedo Kisic', Vehid Gunic', Jovo Divjak, Josip Pejakovic', Gojko Beric', Mile Stojic'…

U Holidejinu je uprilichen koktel i prezentacija za pisce gdje je svaki dobio po 5 minuta, taj ugodjaj i ljepotu izrechene rijechi je trebalo chuti i dozhivjeti. Domac'i mediji su pojavljivanje pisaca iz dijaspore dozhivjeli kao medijsku atrakciju snimajuc'i priloge, reportazhe, cijele emisije.

Spomenimo da je druzhenje iskorishteno da se formira koordinacioni odbor BiH pisaca u dijaspori sa nakanom da osmisli saradnju izmedju samih pisaca ali i olaksha njihovu saradnju sa izdavachkim kuc'ama i u krajnjem sa chitaocima. Taj posao je povjeren Bekric'u, Ostiju, Zhalici i malenkosti potpisanog.

Proshlo je vrijeme kad je dijaspora bila nechija logistichka baza u koju se dolazilo po aplauze ali i po mnogo vishe od toga. Pisac ali i drugi kulturni i javni radnici iz Bosne mozhe rachunati na nashu saradnju samo onoliko koliko i mi sami ovdje nailazimo na razumjevanje i saradnju?, jednoglasan je stav pisaca okupljenih ovim povodom u Bosni.

Bilo bi dobro ako okupljanje pisaca u Sarajevu aprila 2005. godine bude izazov i nauk da BiH kulturna dijaspora trazhi i ochekuje svoje ”Dane BiH dijaspore” ili nazovimo to kako god hoc'emo. Uz pisce u sedam dana bilo je dobro da su se prezentirali i slikari, muzichari, filmski i teatarski stvaraoci u osmishljenu programu na opshte zadovoljstvo svih bosanskih stvaralaca kojima je Bosna izazov i sudbina.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-22

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden